Hovedinnhold

Bombeeksplosjoner også på Chiles ambassade i Roma

(VG Nett) Minst to personer skal ha blitt såret da bomber eksploderte ved ambassadene til Chile og Sveits i Roma torsdag. Den norske ambassaden er gjennomsjekket, og ingen bombe er funnet.

Denne saken handler om:

Ifølge NTB skal en person være skadet ved Chiles ambassade, etter at en bombe har eksplodert der. Den chilenske ambassadeansatte skal ifølge den chilenske avisa La Segunda, ikke være alvorlig skadet.

Er du i nærheten av dramaet: Ta kontakt med VG Netts journalister

Tidligere torsdag ble en person alvorlig skadet i den sveitsiske ambassaden da en bombe eksploderte idet han åpnet en pakke, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA ifølge Reuters.

Den sveitsiske ambassaden skriver i en pressemelding at det var en mekanisme gjemt i en postforsendelse som eksploderte.

SKADET: En person ble skadet i en bombeeksplosjon på den chilenske ambassaden i Roma. Tidligere torsdag ble også en person skadet ved den sveitsiske ambasaden da en bombe smalt. Foto: AFP
SKADET: En person ble skadet i en bombeeksplosjon på den chilenske ambassaden i Roma. Tidligere torsdag ble også en person skadet ved den sveitsiske ambasaden da en bombe smalt. Foto: AFP

ANSA melder at det italienske politiet skal sjekke alle ambassader i den italienske hovedstaden.

Falsk alarm i Sveits

Litt senere på ettermiddagen ble også EUs ambassade i Bern, Sveits, evakuert etter at en «mistenkelig pakke» ble funnet.

Men nå melder den sveitsiske avisa 20 Minuten Online at det var en falsk alarm, og at det var snakk om en helt vanlig julegave.

Det sveitsiske nyhetsbyåret SDA melder at en pakke uten returadresse ble levert til ambassaden i Bern ettermiddag lille julaften.

Ambassadebygningen er delvis evakuert, og spesialister fra politiet undersøker nå pakken. Pakken er adressert til EUs ambassadør i Sveits.

På grunn av hendelsene i Roma, hvor det er sprengt bomber både ved den sveitsiske og chilenske ambassaden torsdag ettermiddag, tas det ekstra forholdsregler.

To personer er skadet av ambassadebombene i Roma.

Ifølge NTB har personellet ved Norges ambassaden gått gjennom bygget, og ikke funnet noe mistenkelig.

Det ble i ettermiddag også funnet en mistenkelig pakke på den ukrainske ambassaden. Men ifølge Reuters melder den ukrainske ambassaden at innholdet i pakken ikke er farlig.

I høst ble det sendt mange brevbomber til europeiske statsledere. Flere bomber ble også funnet i Athen, hvor to menn, med tilknytning til venstreradikale miljøer, ble arrestert i november.

Ifølge den italienske avisa Corriere Della Serra undersøker det italienske politiet om det er anarkister som står bak.

Les også: Terrorekspert venter økning i antall pakkebombeangrep

- Trolig ikke islamsk terrorisme

Magnus Ranstorp tror det er større sjanse for at anarkister, enn at det er islamske terrorister som står bak bombene i Roma Foto: Tor Johnsson
Magnus Ranstorp tror det er større sjanse for at anarkister, enn at det er islamske terrorister som står bak bombene i Roma Foto: Tor Johnsson

Forskningsleder og terror-ekspert Magnus Ranstorp ved Senter for asymmetriske trusler ved Forsvarshøyskolen i Sverige tror foreløpig at det ikke er islamistiske terrorister som står bak brevbombene.

- Det er for tidlig å fastslå noe, men jeg tror dette har andre koblinger, for eksempel til anarkistiske eller andre militante miljøer, sier Ranstorp til VG Nett.

Han påpeker spesielt at landene hvis ambassader er rammet i Roma, altså Sveits, Chile og Ukraina, ikke er i noe spesielt fokus hos de islamistiske terroristene.

- Jeg tror dette muligens har mer å gjøre med det som skjer i Hellas, og er symptomatisk i forhold til den uro og økonomiske kaos man opplever der, sier Ranstorp til VG Nett og viser til brevbombene som ble sendt til en rekke ambassader i Athen i starten av november.

- Da ble det sendt en slik brevbombe også til Angela Merkels kontor, noe som kan ses i sammenheng med den tyske sparepakken, sier han.

Norsk ambassade skjerper rutiner

Ministerråd Arne Gjermundsen ved den norske ambassaden i Roma forteller til VG Nett at dagens hendelser medfører ekstra årvåkenhet også hos det norske ambasasdepersonellet.

- Vi følger situasjonen. Selv har vi skjerpet rutiner og er ekstra årvåkne, forteller Gjermundsen til VG Nett.

- Er situasjonen ubehagelig?

- Dette er ikke noe hyggelig. Vi har jo mange kollegaer her, sier Gjermundsen.

Ministerråden vil ikke spekulere i hva som ligger bak eksplosjonene.

- Det er klart at dette er ikke dagligdags. Vi ser at det ikke er kommet ut noe i media om at noen har påtatt seg ansvaret for dette, så alt blir overlatt til spekulasjoner. Det ønsker vi ikke å være med på, sier han.

- Har dere mottatt noen mistenkelige pakker eller brev?

- Vi er årvåkne dersom det skulle komme noe mistenkelig, sier Gjermundsen.

Ifølge NTB hadde statsminister Silvio Berlusconi torsdag ettermiddag krisemøte med innenriksminister Roberto Maroni for å diskutere situasjonen.

Etterforskes for terrorisme

Den italienske avisa Corriere Della Sera melder at politiet etterforskere bombene som terrorisme.

Ifølge nyhetsbyrået ANSA skal pakken på den sveitsiske ambassaden ha eksplodert i hendene til en 53-årig ambassadeansatt. Mannen ble fraktet til sykehus, og skal nå opereres. Han risikerer å miste venstrehånda, si, skriver nyhetsbyrået.

Politiet har innledet etterforskning av saken, men det er foreløpig ingen indikasjoner på hvem som står bak bomben, ifølge BBC.

VGTV: Se bildene fra den første ambassadebomben

- Flere bombetrusler

Det italienske utenriksdepartementet bekrefter at én person er såret, men har ikke flere opplysninger om hendelsen, ifølge NTB.

Torsdag ble det ringt inn flere bombetrusler mot flere mål i Roma, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Den sveitsiske ambassaden ligger i Parioli-distriktet i Roma.

Europa i beredskap

For to dager siden ble det slått full bombealarm etter funn av en mistenkelig gjenstand på undergrunnsbanen i Roma. Det viste seg senere at den manglet detonator, og ikke kunne eksplodert.

Sikkerhetstjenestene i Europa er i beredskap etter det mislykkede selvmordsangrepet i Stockholm, samt terrorarrestasjoner i Storbritannia, Spania, Frankrike, Belgia og Tyskland.

Det amerikanske utenriksdepartementet advarte i oktober sine borgere mot å reise til Europa på grunn av mulige terrorangrep.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks