Hovedinnhold

Vern av homofile strøket fra FN-resolusjon

SKUFFET: Norges FN-ambassadør Morten Wetland beskriver den nye resolusjonen som et tilbakeskritt. Foto: Trond Sørås
SKUFFET: Norges FN-ambassadør Morten Wetland beskriver den nye resolusjonen som et tilbakeskritt. Foto: Trond Sørås
Norges FN-ambassadør Morten Wetland er opprørt over at en henvisning til homofile er fjernet fra en resolusjon om beskyttelse mot drap og henrettelser.

Denne saken handler om:

I forrige uke ble Norge og andre vestlige land utmanøvrert i en strid om FN-resolusjonen om beskyttelse av mennesker mot drap og henrettelser basert på diskriminering, skriver Aftenposten.

- Det gikk en alarmklokke da avstemningen nærmet seg, sier Norges FN-ambassadør Morten Wetland til avisa.

Uttrykket «seksuell orientering» var tidligere en del av resolusjonen, men dette uttrykket er nå erstattet med «diskriminerende årsaker av noe slag».

- Det var en svart dag i FN. Det var et tilbakeskritt, sier Wetland.

Den omstridte FN-resolusjonen vedtas annenhvert år, og Norges delegasjon motarbeidet en endring av ordlyden i delegasjonen. Det lyktes ikke: 79 land stemte for en endring i teksten, mens 70 stemte mot.

Ifølge Wetland arbeidet spesielt Den islamske konferanseorganisasjon (OIC), en samarbeidsorganisasjon av 57 islamske land, for å få ordlyden endret.

- Vi merket oss at nesten alle de afrikanske og karibiske landene nå stemte motsatt av oss. Tidligere har bildet vært mer variert, sier Wetland.

Han håper nå at saken vil komme opp til ny behandling i FNs hovedforsamling.

- Det er ikke så vanlig å gjøre det på den måten, men det har skjedd tidligere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks