Hovedinnhold

Norge talte dødsdømt kvinnes sak

Fikk forsikringer om at dødsstraff for blasfemi ikke vil bli gjennomført

FIREBARNSMOR: Den dødsdømte Asia Bibi er firebarnsmor. Her poserer tre av barna med et bilde av moren foran familiens hus i byen Sheikhupura i Punjab-provinsen i Pakistan. Foto: Reuters.
FIREBARNSMOR: Den dødsdømte Asia Bibi er firebarnsmor. Her poserer tre av barna med et bilde av moren foran familiens hus i byen Sheikhupura i Punjab-provinsen i Pakistan. Foto: Reuters.
(VG Nett) Den kristne firebarnsmoren Asia Bibi ble forrige uke dømt til døden i Pakistan. Norge har nå fått forsikringer om at dødsstraffen ikke vil bli utført.

Denne saken handler om:

40 år gamle Asia Bibi ble forrige uke dømt til døden for blasfemi i Pakistan. En rekke menneskerettighetsaktivister har reagert på saken, og nå har også den norske utenrikstjenesten tatt tak i den kristne kvinnens dødsdom.

Bakgrunnen for dommen var en opphetet diskusjon mellom den kristne kvinnen Asia Bibi og hennes muslimske kolleger i juni 2009. Kollegaene hadde i lang tid prøvd å få henne og hennes døtre til å konvertere til islam uten hell.

Uren fordi hun er kristen

Krangelen skal ha oppstått fordi de muslimske kollegene nektet å drikke vann hun hadde hentet - fordi vann hentet av en kristen er «urent», skrev The Telegraph sist uke.

I det påfølgende munnhoggeriet skal Bibi ha sagt at Jesus døde på korset for å befri alle mennesker fra synd og spurte hva Muhammed har gjort for dem. Utsagnet skapte et voldsomt sinne, og Bibi ble regelrett angrepet av de andre kvinnene.

Etterpå ble hun arrestert, fratatt alle sine eiendeler og kastet i fengsel. Siden da har hun ventet på dom i saken. Den falt sist uke, og konkluderte med at 40-åringen skulle henrettes for blasfemi.

- Fikk forsikringer

Tirsdag ettermiddag møtte Norges ambassadør i Pakistan, Robert Kvile, pakistanske myndigheter for å legge fram Norges protester mot dommen.

- Den pakistanske firebarnsmoren Asia Bibi ble forrige uke dømt til døden for blasfemi av en domstol i Punjab i Pakistan. Norge reagerer på dødsdommen. Vår ambassade i Islamabad har i dag tatt opp saken med pakistanske myndigheter og formidlet vår uro, sier pressevakt Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet til VG Nett.

- Ambassaden mottok forsikringer om at Bibi ikke ville bli henrettet. Norske myndigheter vil fortsette å følge denne saken nøye, og samordne vår tilnærming til saken med likesinnede land, fortsetter Svenungsen.

- Hårreisende

Før helgen engasjerte både KrF-politiker Dagfinn Høybråten og Human-Etisk Forbund seg i saken. Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, sa da at hun syntes saken var hårreisende.

- Dødsstraff er barbarisk i seg selv, men når man dømmes til døden for såkalt blasfemi, er det intet annet enn sjokkerende. Jeg forventer at UD tar skarp avstand fra dette. Noe annet kan man ikke gjøre, sier hun til Vårt Land.

Reaksjonene har vært sterke i flere land. Den kristne menneskerettighetsorganisasjonen Release International, som bekjemper undertrykkelse av kristne verden over, har engasjert seg sterkt i saken, og har for tiden en kampanje rettet mot de undertrykkende blasfemilovene i Pakistan.

Brev til Støre

Dagfinn Høybråten skrev brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og bad ham ta opp saken. Høybråten hadde også samtaler med Pakistans ambassadør i Norge om saken.

I samtalen med den pakistanske ambassadøren protesterte han mot dødsstraffen og opplyser at ambassadøren lovte å bringe budskapet tilbake til sin regjering. Ambassadøren understreket samtidig domstolens uavhengighet og sa at det finnes appelldomstoler over den aktuelle domstolen.

Internasjonal oppmerksomhet

Også internasjonalt har saken vakt stor oppsikt. Blant annet har menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch engasjert seg.

De har bedt om at myndigheter verden over nå tar tak i saken for å legge press på pakistanske myndigheter. På nettsidene sine forteller de om hvordan Bibi gjennomlevde måneder med mobbing før hun til slutt fikk nok.

«Asia Bibis sak er så vanlig i Pakistan at den ikke engang har vakt oppmerksomhet i landet. Det er så vanlig at kristne og andre ikke-muslimske blir sett på som urene at folkemengden som gikk løs på Bibi, fikk fritt spillerom av politiet», skriver de i sitt opprop.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks