Hovedinnhold

Afghanistan-sjef: - Frykter opprørerne sprer seg til nord

Avbrøt ferien for å støtte medsoldater

PÅ VEI TIL AFGHANISTAN: Kontingentsjef Gjermund Eide avbrøt ferien og er på vei til Afghanistan. Bildet er tatt på mellomlanding i Tyrkia, sent tirsdag kveld. Foto: Rune Thomas Ege
PÅ VEI TIL AFGHANISTAN: Kontingentsjef Gjermund Eide avbrøt ferien og er på vei til Afghanistan. Bildet er tatt på mellomlanding i Tyrkia, sent tirsdag kveld. Foto: Rune Thomas Ege
OSLO/TRABZON (VG Nett) Familieferien ble snudd på hodet da dødsbudskapet kom. I natt er sjefen for de norske styrkene i Afghanistan på vei tilbake til soldatene sine.

Denne saken handler om:

Tips oss

Har du innspill til VG Netts journalister i Afghanistan?

- Jeg gruer meg til å se fire bårer, og vite at dette er mennesker jeg snakket med for en uke siden, sier oberst Gjermund Eide til VG Nett.

Egentlig skulle ferien vart enda en uke. Egentlig skulle han slikket sol på en strand i Tunisia. Egentlig skulle han vært med familien sin akkurat nå.

Les også:- Norge bør la andre ta exit-støyten

Tøff beskjed

I stedet sitter han på et fly på vei til Afghanistan og snakker om en av de tøffeste telefonsamtalene han noensinne har vært gjennom.

- Jeg hadde vært i Tunisia et døgn da telefonen ringte søndag kveld. Beskjeden jeg fikk var egentlig ganske kortfattet. Fire stykker var drept. Jeg reagerte med sorg. Og forferdelse, selvfølgelig, sier Eide til VG Nett.

I vår har de norske styrkene sett en jevn økning i antallet veibomber som plasseres ut for å ramme de norske, afghanske og amerikanske styrkene som opererer i Faryab-provinsen.

- Vi har hatt svært mange hendelser med såkalte IED-er i år. Veibombene har blitt flere og ladningene større. Opprørerne ser at kjøretøyene våre står mot, og tilpasser seg, sier Eide - før han ettertenksomt legger til:

- Vi frykter jo at opprørerne og ikke minst erfaringene fra opprørerne i Sør-Afghanistan skal spre seg nordover. Vi skal ikke undervurdere motstanderne våre. De er i stand til å kommunisere, og de er i stand til å formidle erfaringer.
Afghansk politi og den afghanske hæren i den "norske" provinsen Faryab har i vår blitt utsatt for veibombe-eksplosjoner så voldsomme at flere soldater har blitt drept i ett og samme angrep. Det samme har tyske soldater, som holder til i Kunduz lenger øst.

Saken fortsetter under bildet

MINNES DE DREPTE: Her holder norske soldater minnestund for de døde soldatene i brief-teltet i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif på mandag. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret
MINNES DE DREPTE: Her holder norske soldater minnestund for de døde soldatene i brief-teltet i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif på mandag. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret

PROTOKOLL:Send din siste hilsen til de fire norske soldatene

Les også:Største tap av norske soldatliv siden andre verdenskrig

Kjent med trusselen

Søndag skjedde det samme med Norge. Den voldsomme eksplosjonen fra den usynlige faren tok livet av fire norske soldater.

- Vi har visst at det kunne skje. Vi har kjent til trusselen. Derfor gjør vi hver eneste dag alt vi kan for å unngå noe slikt. Men denne gangen var det ikke nok, sier Eide.
Onsdag morgen tar han igjen over kommandoen for de norske soldatene i Afghanistan.

- Det blir både tøft og vondt å komme ned på en dag som denne. Men samtidig er det godt å kunne bidra igjen. Det har vært fortvilende å føle at jeg ikke kunne gjøre noe det siste halvannet døgnet, sier Eide.

Les også: Falne Afghanistan-soldater til Norge før helgen

BAKGRUNN:Fire norske soldater drept i Afghanistan

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks