Hovedinnhold

FBI mener de har arrestert 10 russiske spioner

Russland: - Ingen kommentar

SPIONER: I dette huset bodde to av russerne som nå er pågrepet, anklaget for å være del av en større spionring. Foto: AFP
SPIONER: I dette huset bodde to av russerne som nå er pågrepet, anklaget for å være del av en større spionring. Foto: AFP
Kodede radiomeldinger, nedgravde penger, falske identiteter, skjulte videokameraer på hotellrom: Alle ingrediensene i saken mot elleve russiske agenter i USA er som et ekko fra den kalde krigen.

Denne saken handler om:

Etter at ti av de elleve angivelige spionene ble arrestert søndag, kommer detaljene fram om hvordan spionringen besto av agenter som var plantet i USA og Canada for så mye som 20 år siden for å vekkes senere for å spionere.

Arrestasjonen fant sted bare tre dager etter at president Barack Obama var vert for den russiske presidenten Dmitrij Medvedev, som han kalte en solid og pålitelig partner.

Spionring

FBI har vært på sporet av spionringen i over ti år, blant annet ved å gjemme avlyttingsutstyr i de mistenktes boliger, feste GPSer på bilene deres, plassere skjulte kameraer i restauranter og hotellrom, gjennomføre hemmelige ransakinger av husene deres og avlytte e-post og telefoner.

De ti, som alle hadde antatt amerikanske eller canadiske identiteter, ble arrestert i New York, New Jersey, Boston og Virginia, og de er anklaget for å ha jobbet for russiske SVR, etterfølgeren til det sovjetiske KGB.

Gli ubemerket inn

PÅGREPET: Agenter fra FBI ranssaker huset der to personer, mistenkt for å være russiske spioner, ble pågrepet. Foto: AP
PÅGREPET: Agenter fra FBI ranssaker huset der to personer, mistenkt for å være russiske spioner, ble pågrepet. Foto: AP

Oppdraget deres var å ta seg inn i USA og bli så amerikanisert at de kunne samle informasjon om USA og sende det tilbake til Russland, og rekruttere nye kilder som kunne infiltrere politiske kretser.

Ifølge rettsdokumentene gjorde de elleve, de fleste opprinnelig russiske borgere, store anstrengelser for å gli inn i amerikanske miljøer og framstå som vanlige amerikanere.

To av dem spilte et gift par i Philadelphia ved navn Richard og Cynthia Murphy, et annet par framsto som peruanske innvandrere i et middelklassehus i Yonkers, og en tredje kvinne hadde antatt identiteten Tracy Lee Ann Foley, angivelig opprinnelig fra Canada og naturalisert amerikaner.

Kodede meldinger

I rettsdokumentene går det fram at de mistenkte hadde fått opplæring i å sende kodede meldinger, overføre informasjon til handlere og unngå å bli oppdaget.

De skal ha samlet inn informasjon om temaer som spenner fra forskning om atomstridshoder og det globale gullmarkedet til bakgrunnsinformasjon om søkere på jobber i CIA.

De brukte sofistikerte metoder, blant annet kodede meldinger i bilder på åpne nettsider og kodede radiogrammer på spesielle frekvenser, for å kommunisere med senteret sitt i Moskva.

Nøkkelmann på frifot

For å kommunisere med hverandre brukte de interne trådløse nettverk mellom laptops som passerte hverandre.

I husene deres er det blant annet beslaglagt disketter med dataprogrammer fra SVR, kortbølgeradioer og notatbøker med koder.

De ble observert en rekke ganger mens de mottok vesker og pakker med penger fra russiske tjenestemenn, inkludert folk ved den russiske FN-delegasjonen i New York.

Den ellevte agenten, en nøkkelmann i ringen som fortsatt er på frifot under navnet Christopher Metsos, er anklagd for å ha fordelt penger til de andre.

Han skal blant annet ha gravd ned penger i en skog i delstaten New York, som senere ble hentet av to andre i gruppa som hadde reist fra Seattle.

Krever forklaring

Russlands utenriksminister krever en forklaring fra amerikanske myndigheter etter at ti russere er pågrepet i USA anklaget for spionasje.

- Vi har ikke fått noen forklaring ennå, men det håper jeg at de vil gi oss, sa Sergej Lavrov til nyhetsbyrået Interfax tirsdag.

Ti av elleve påståtte russiske spioner ble søndag arrestert av amerikanske myndigheter, og detaljene kommer nå fram om hvordan spionringen skal ha operert.

- Øyeblikket for arrestasjonene er blitt valgt med omhu, påpekte Lavrov.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks