Hovedinnhold

Mannen som skal rydde opp

OVERTAR: Bob Dudley (t.h.) overtar jobben med å rydde opp i oljekatastrofen fra Tony Hayward. Foto: AP
OVERTAR: Bob Dudley (t.h.) overtar jobben med å rydde opp i oljekatastrofen fra Tony Hayward. Foto: AP
BP har formelt bekreftet at Tony Hayward fratrer som ansvarlig for håndteringen av oljelekkasjen i Mexicogolfen. En annen BP-sjef overtar jobben hans.:

Denne saken handler om:

Fakta om utviklingen av oljekatastrofen

* 20. april eksploderte oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen, og 11 arbeidere omkom. To dager senere sank plattformen.

* Amerikanske myndigheter anslår at mellom 35.000 og 60.000 fat olje lekker ut i havet fra den ødelagte oljebrønnen hver dag.

* BP klarte etter flere mislykkede forsøk å sette en hette på rørledningen for å fange opp olje. Selskapet fanger nå opp opptil 24.000 fat olje daglig.

* Oljeselskapet BP har, under sterkt press fra president Barack Obama, gått med på å opprette et fond på 20 milliarder dollar som skal dekke erstatningsutbetalinger etter oljelekkasjen i Mexicogolfen.

* Over 190 kilometer av USAs kystlinje mot Mexicogolfen har blitt forurenset av olje. (Kilde: Reuters/NTB)

Hayward har vært oljeselskapets ansikt utad etter katastrofen i Mexicogolfen, men nå er det formelt slutt.

Bakgrunn:Omstridt BP-toppsjef degradert
Les ogsåHer tar BP-sjefen oljefri på yacht-regatta

BP opplyser at det blir en annen av selskapets toppledere, Bob Dudley (54), som overtar arbeidet med å få kontroll over det enorme utslippet.

Han har god erfaring med sinte politikere, partnere og innbyggere. Som leder for et BP-prosjekt i Russland, ble han i 2008 utvist fra landet.

Hoggestabbe for politikere

Hayward trakk seg fra en konferanse i London tirsdag der det var ventet at han ville bli grillet om håndteringen av utslippet.

Den britiske direktøren er blitt en hoggestabbe for amerikanske politikere etter utslippet som fulgte etter eksplosjonen på boreriggen Deepwater Horizon i april.

Samleside:Alt om katastrofen i Mexicogolfen

Utslippet er vokst til å bli USAs verste miljøkatastrofe noensinne. Både strender, våtmarksområder, fiskerier og dyreliv i Mexicogolfen er hardt rammet av oljen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks