Hovedinnhold

Utvider unntakstilstanden i Kirgisistan

KRAFTIGE OPPTØYER: Deler av Kirgisistans nest største by Osj står i flammer. Foto: AP Photo / Reuters
KRAFTIGE OPPTØYER: Deler av Kirgisistans nest største by Osj står i flammer. Foto: AP Photo / Reuters
Kirgisistan har erklært unntakstilstand i nok en by sør i landet. Uroen sprer seg i regionen, ifølge overgangsstyret.

Denne saken handler om:

Fakta om uroen i Kirgisistan

  • 7. april ble president Kurmanbek Bakijev avsatt under voldelige protestaksjoner i hovedstaden Bisjkek. Minst 86 personer ble drept i opptøyene. Opposisjonen anklaget presidenten for korrupsjon, brudd på menneskerettighetene, autoritært styresett, nepotisme og økonomisk vanstyre.
  • Bakijev lever nå i eksil i Hviterussland. Han anser seg fortsatt som rettmessig president. Overgangsregjeringen krever ham utlevert.
  • I midten av mai stormet Bakijevs tilhengere offentlige bygninger i byene Batken, Jalalabad og Osj sør i landet.
  • Minst 17 personer ble drept og over 200 andre såret i nye uroligheter sør i landet natt til fredag. Myndighetene har innført unntakstilstand og portforbud i regionen og har sendt pansrede kjøretøy inn i Osj.
  • Den midlertidige regjeringen har avlyst det planlagte presidentvalget i oktober, og utnevnt statsminister Roza Otunbajeva til president ut 2011. (©NTB)

- Det var nødvendig for interimsregjeringen å gjøre dette ettersom ustabiliteten sprer seg, sa regjeringstalsmann Azimbek Beknadzarov på kirgisisk TV lørdag.

Unntakstilstanden utvides fra å gjelde Osj til også å omfatte byen Jalalabad. Minst 65 personer er drept og over 900 såret i harde sammenstøt sør i landet.

Interne stridigheter

Det skal være etniske usbekere og kirgisere som har barket sammen, og interimsregjeringen ba lørdag Russland om å bistå.

Det russiske forsvarsdepartementet sier imidlertid til BBC at landet ikke har noen planer om å beordre russiske soldater til Kirgisistan.

Les mer om situasjonen i Kirgisistan på VG Netts samlesider.

Sender bistand

Det finnes både russiske og amerikanske militærbaser i den tidligere sovjetrepublikken.

Russland sender bistand til Kirgisistan, men kommer ikke til å sende soldater, ifølge Kreml.

Den kirgisiske overgangsregjeringen har bedt Russland om militær hjelp for å gjenopprette ro og orden sør i landet.

- Ingen grunn til intervensjon

Russland kommer umiddelbart til å sende humanitærhjelp til landet, men forbereder ikke en militær inngripen i den rådende situasjonen, sa president Dmitrij Medvedevs talsperson lørdag.

Les også:Flere titalls drept i nye opptøyer i Kirgisistan

- Det er en intern konflikt, og inntil videre ser ikke Russland noen grunn til å ta del i løsningen på konflikten, sa talsperson Natalja Timakova til Interfax.

Minst 65 personer har mistet livet i urolighetene. Deler av landets nest største by Osj står i flammer, og det er frykt for at antall bekreftede drepte og sårede vil stige kraftig når regjeringsstyrker igjen har fått kontroll.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks