Hovedinnhold

- Avtale om britisk regjering er klar

ENIGE? Tory-leder David Cameron rakte ut hånden til LibDem-leder Nick Clegg. Nå skal partiene være enige i de grunnleggende trekkene i en avtale om Storbritannias neste regjering. Foto: Reuters
ENIGE? Tory-leder David Cameron rakte ut hånden til LibDem-leder Nick Clegg. Nå skal partiene være enige i de grunnleggende trekkene i en avtale om Storbritannias neste regjering. Foto: Reuters
(VG Nett) En avtale mellom toryene og Liberaldemokratene skal nå være klar.

Denne saken handler om:

Det melder Sky News.

Partene har forhandlet gjennom helgen, og de skal nå ha kommet frem til grunntrekkene i en avtale for en fremtidig regjering i Storbritannia.

Skys Joey Jones sier at forhandlingene nå nærmer seg slutten.

- Partihierarkiene må nå ta med avtalen tilbake til parlamentsmedlemmene og presentere den for dem, sier Jones.

Tidligere i dag sa partienes forhandlingsledere at de hadde kommet langt på vei i sine møter, og at forhandlingsteamene jobbet bra sammen.

- Gordon Brown vil tale

De konservative ble det største partiet etter valget med 307 seter i Underhuset. Liberaldemokratene fikk 57 seter, og sammen har de to partiene flertall med god margin. 326 seter kreves for flertall i Underhuset i det britiske parlamentet.

Det meldes også at Gordon Brown skal holde en tale i løpet av ettermiddagen. Statsministeren har møtt Liberaldemokratenes leder Nick Clegg to ganger det siste døgnet.

ALT OM VALGET I STORBRITANNIA

Nick Clegg og David Cameron skal mandag morgen ha hatt gode samtaler sammen over telefon, og til tross for flere store uenigheter partiene mellom, ser det nå ut til at de har fått til en avtale for å sikre en stabil regjering for Storbritannia i en økonomisk krisetid.

Clegg sa til pressen mandag morgen at han ønsker en løsning «så snart som mulig».

Kraftige kutt

Ett av temaene under forhandlingene mandag var økonomisk politikk. Det viktigste spørsmålet er hvordan best mulig bygge opp igjen den britiske økonomien etter at den har gått gjennom den verste resesjonen siden andre verdenskrig.

Å få økonomien på fote igjen innebærer å kutte kraftig i statsbudsjettet, og partiene strides om hva som skal kuttes og med hvor mye, skriver NTB.

Et annet stridstema er spørsmålet om reform av valgsystemet. Både før og etter valget har Clegg understreket at det er uaktuelt for Liberaldemokratene å fire på kravet om valgreformer. De konservative på sin side motsetter seg det.

Valgreform-strid

En av saken hvor det er størst uenighet, er spørsmålet om en valgreform. Tory-leder David Cameron har kun sagt at han vil sette opp en tverrpolitisk kommisjon som vil vurdere valgordningen, mens Liberaldemokratene har opplevd en slik kommisjon i 1997, under Tony Blair, uten at det ble noe mer enn en rapport ut av det.

Toryene ønsker å beholde dagens valgordning, hvor landet er delt opp i 650 valgkretser og én vinner fra hver valgkrets går til Underhuset i parlamentet. Liberaldemokratene har lidd under dette valgsystemet, og de ønsker en proporsjonell ordning der antall mandater er tilnærmet likt antall stemmer. Med et slikt system ville Liberaldemokratene hatt mye større makt i parlamentet.

Det knytter seg stor spenning til hvordan partiene har løst denne tvisten.

VG Nett følger forhandlingene om Storbritannias nye regjering.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks