Hovedinnhold

Slik skal de avgjøre det historisk spennende valget

SISTE TIMER: Labours Gordon Brown (fra venstre), De konservatives David Cameron og Liberaldemokratenes Nick Clegg er inne i de siste timene av valgkampen. Et historisk spennende valg skal avgjøres. Foto: Reuters, AP
SISTE TIMER: Labours Gordon Brown (fra venstre), De konservatives David Cameron og Liberaldemokratenes Nick Clegg er inne i de siste timene av valgkampen. Et historisk spennende valg skal avgjøres. Foto: Reuters, AP
(VG Nett) Sjeldent er valget i Storbritannia like spennende som i år. Partilederne jobber knallhardt for å avgjøre resultatet til sin fordel.

Denne saken handler om:

Ifølge en meningsmåling fra ComRes for ITV News og The Independent har nesten én av fire velgere ennå ikke bestemt seg for hva de skal stemme. Dette ser også ut til å gi utslag i meningsmålingene som hele tiden vipper frem og tilbake. Men De konservative (toryene) holder fortsatt teten når det kommer til nasjonal opplslutning.

ComRes gir toryene 37 prosent oppslutning, Labour 29 prosent og Liberaldemokratene 26 prosent. En annen meningsmåling fra YouGov, for The Sun, gir De konservative en oppslutning på 35 prosent, mens Labour går opp til 30 prosent (noe som er to prosentpoeng mer enn dagen før i samme meningsmåling). Liberaldemokratene faller tilbake til 24 prosent.

Om valgresultatet blir det samme som YouGovs meningsmåling viser dagen før valget, blir Labour det største partiet i Underhuset, men uten å oppnå majoritet. Man får da et såkalt «hung parliament». Blir dette resultatet, må man regne med noen uker med hestehandel før en ny regjering er på plass.

TAPER KAN VINNE:Les mer om det britiske valgsystemet

TETT PÅ NETT: Storbritannia-ekspert Kristin M. Haugevik svarer fredag klokken 15.00. Send inn spørsmål nå!

Sikler etter makt

David Cameron, som leder De konservative, sikler etter regjeringsmakt. Alle meningsmålinger viser at hans parti er det største på nasjonal oppslutning. Tidligere meningsmålinger har også vist at toryene ligger an til å få flest representanter i Underhuset, men ikke nok til å få fullt flertall.

FISKER STEMMER: David Cameron driver en innbitt kamp om å fiske stemmer den siste dagen før valget. Her er torylederen på besøk på et fiskemarked. Foto: AFP
FISKER STEMMER: David Cameron driver en innbitt kamp om å fiske stemmer den siste dagen før valget. Her er torylederen på besøk på et fiskemarked. Foto: AFP

Cameron la tirsdag ut på en valgkampinnspurt over hele Storbritannia. Etter 36 timer uten søvn håper han å få nok stemmer til å vinne flertall. Cameron har besøkt skiftarbeidere og fiskere på natten, og var folkelig nok til å bestille fish and chips da han var innom Cumbria. I dag vil han returnere til sitt valgdistrikt Witney hvor han blant annet skal møte brannmenn i Carlisle.

- Lidenskaplig av Brown

Statsminister og Labour-leder Gordon har kvinket til de siste dagene i valgkampen. Forrige ukes valgkampblemme da han baksnakket en 66 år gammel kvinne, gikk tydelig inn på Brown som virket sliten under den siste tv-debatten torsdag kveld. Mandag slo han imidlertid tilbake med en av en sine beste taler noensinne i metodistenes hall i London.

- En lidenskaplig tale. Brown banket alle konkurrentene da, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Statsministeren som ikke er kjent for å være dyktig med store folkemengder, overbeviste de fleste, og til og med tvilende partikolleger sto igjen målløse etter talen.

Tirsdag gikk partifellen Manish Sood ut i Lynn News og kalte Gordon Brown «den verste statsministeren noensinne». Men utsagnet ser ut til å ha slått tilbake mot Sood, som har falt i unåde hos partikolleger i valgdistriktet Norfolk North West.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ARBEIDEREN: Labour-leder Gordon Brown snakker med arbeidere på et stålverk i Sheffield. Statsministeren har fått en liten oppsving de siste dagene. Foto: AP
ARBEIDEREN: Labour-leder Gordon Brown snakker med arbeidere på et stålverk i Sheffield. Statsministeren har fått en liten oppsving de siste dagene. Foto: AP

I går gikk også to Labour-politikere ut og sa at Labour-velgere bør stemme taktisk, og heller gi sin stemme til Liberaldemokratene i distrikter der Nick Cleggs parti kjemper mot De konservative. Både Gordon Brown og tidligere statsminister Tony Blair avviser dette.

- Stem på det partiet du favoriserer, var beskjeden fra Brown og Blair til velgerne.

I Manchester ba Gordon Brown skuffede Labour-velgere om «å komme hjem». I løpet av dagen skal statsministeren hjem til sitt skotske sete i distriktet Kirkcaldy & Cowdenbeath for å avslutte valgkampen.

Sjarmøren

Årets sjarmør i britisk politikk, Nick Clegg som leder Liberaldemokratene, har tatt Storbritannia med storm under tv-debattene i valgkampen. Britene elsker Clegg, men de er mer reserverte i forhold til politikken hans. Det ser likevel ut som om Liberaldemokratene kommer til å gjøre sitt beste valg. For første gang har man fått tre store partier i Storbritannia.
Clegg ber velgerne om ikke å stemme taktisk, men å støtte Liberaldemokratene i det han omtaler som «de avgjørende timene før valget».

Artikkelen fortsetter under bildet.

I RAMPELYSET: Liberaldemokratenes leder Nick Clegg trives godt i rampelyset. Her taler han til publikum i Liverpool. Foto: AFP
I RAMPELYSET: Liberaldemokratenes leder Nick Clegg trives godt i rampelyset. Her taler han til publikum i Liverpool. Foto: AFP


Avisenes valgkamp

Også i avisen pågår valgkampen for fullt. Flere aviser har gått vekk fra sin Labour-støtte og i stedet tatt De konservative og Liberaldemokratene til sine hjertespalter. Sist ut er Daily Express som i dag har forsiden: «Bare Cameron kan redde Storbritannia».

Daily Mirror står derimot steinstøtt ved sin Labour-støtte, og forsiden deres lyder «Eton-rifler - toryene vil sparke tusenvis av lærer og politimenn» (Eton er en eksklusiv privat riksmannskole som Cameron gikk på journ. anm.), illustrert av de forskjellige arbeidsgruppene siktet inn med en rifles kikkertsikte. Avisen nøler ikke med å kalle David Cameron hensynsløs.

Flere andre aviser har klistret lederartikler på forsiden, der de prøver å overbevise leserne om å støtte deres parti.

Se dagens forsider til de britiske avisene her.

Utfallet

Det er flere mulige utfall etter torsdagens valg:

** Hung parliament I: De konservative eller Labour får flest seter i Underhuset, men uten flertall. Et av partiene oppretter en koalisjon med Liberaldemokratene. Labour og Liberaldemokratene er partiene som har størst felles politisk plattform med hverandre.

** Hung parliament II: Mindretallsregjering med enten De konservative eller Labour (kommer an på hvem som flest seter i Underhuset) med uformell støtte fra Liberaldemokratene. Vil trolig resultere i snarlig nyvalg.

** Hung parliament III: De konservative får flest seter i Underhuset, men uten flertall. De har imidlertid nok seter til å kunne opprette en koalisjon med unionstilhengerne i Nord-Irland for å skape en flertallsregjering.

** De konservative gjør et brakvalg og sikrer majoriteten av setene i Underhuset.

VG Nett følger valget i Storbritannia. Fredag morgen fra klokken 06 mens stemmene blir talt opp og Underhuset begynner å forme seg, vil vi ha et CoveritLive-manus der Jan Erik Mustad gir siste oppdateringer fra Storbritannia og hvor dere kan spørre ham om det dere lurer på om valget.

Har du iPhone, kan du følge CoveritLive her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks