Hovedinnhold

Kraftige opptøyer i Hellas

(VG Nett) Mens politimenn tar fyr i gatene i Athen, har politiet skutt ut tåregass nord i landet. Hellas rammes av kraftige 1.mai-demonstrasjoner.

1. mai-markeringen har tatt en voldelig retning i Hellas. I Athen har politi, væpnet med batonger, møtt kraftig motstand fra sinte demonstranter.

Det har vært sammenstøt utenfor finansdepartementet og en TV-bil ble bombet med brannbomber. Det kastes stein og flasker mot politiet.

Samtidig i Thessaloniki i nord fyrer politiet av tåregass mot demonstranter som går løs på banker og forretningsbygg, skriver Sky News.

Demonstrasjonene er ifølge BBC frontet av flere fagforeninger og tilhengere av greske venstre-partier.

BBCs reporter i Athen sier at stemningen i byen er svært spent, mens demonstrantene beveger seg mot parlamentet.

Artikkelen fortsetter under bildet

ANGREPET: Opprørspoliti prøver å unngå flammene fra en bensinbombe i Athen lørdag. Foto: Reuters
ANGREPET: Opprørspoliti prøver å unngå flammene fra en bensinbombe i Athen lørdag. Foto: Reuters


Hellas er nå inne i en dyp økonomisk krise. Nasjonalforsamlingen vedtok i mars innstrammingstiltak på 40 milliarder kroner for å imøtekomme eurosonelandenes krav om å bedre statsfinansene. Landene i eurosonen og IMF ble i april enige å stille kriselån på opptil 45 milliarder euro - 335 milliarder kroner - til disposisjon for Hellas.

Det er i Hellas stor motstand mot lønnskutt, høyere skatter og endring i pensjonsordningene, som resultat av den økonomiske krisen.

Opptøyer i Tyskland

Nyhetsbyrået AP melder om at 17 politifolk er skadd etter sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hamburg 1. mai. Demonstrantene satte fyr på søppelkasser og kastet stein mot politiet.

Minst ni personer ble arrestert.

Det er varslet flere demonstrasjoner fra nynazistiske og anti-fascistiske grupperinger i Tyskland lørdag.

Også i Berlin frykter man opptøyer, og store politistyrker patruljerer i dag gatene.

40.000 i Russland

I Russland er det ventet store demonstrasjoner. I Moskva forventer myndighetene at rundt 40.000 vil trosse det dårlige været og markere 1. mai.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks