Hovedinnhold

Iran forsøkte å stanse kritikk i FNs menneskeråd

HEDRET: Østerrikes visekansler Josef Proell hedrer den iranske nobelprisvinneren Shirin Ebadi for hennes innsats for menneskerettigheter. Overrekkelsen fant sted samme dag som Norge tok opp kritikk av iranske myndigheter under en sesjon i FNs menneskrettsråd i Geneve tirsdag. REUTERS/Heinz-Peter Bader/SCANPIX
HEDRET: Østerrikes visekansler Josef Proell hedrer den iranske nobelprisvinneren Shirin Ebadi for hennes innsats for menneskerettigheter. Overrekkelsen fant sted samme dag som Norge tok opp kritikk av iranske myndigheter under en sesjon i FNs menneskrettsråd i Geneve tirsdag. REUTERS/Heinz-Peter Bader/SCANPIX
Iran forsøkte å stanse norskledet kritikk mot landet i FNs menneskerettsråd. De som sto bak valgfusket i fjor, må rettsforfølges, krever Irans opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi.

Denne saken handler om:

På vegne av over 50 land kritiserte Norge tirsdag situasjonen for menneskerettighetene i Iran i FNs menneskerettighetsråd. Den felles uttalelsen ble gitt i forbindelse med at det er ett år siden det omstridte presidentvalget i Iran.

I uttalelsen vektlegges særlig den voldelige maktbruken, fengslingene og henrettelsene etter valgprotestene. Det kreves også at det gjennomføres en uavhengig gransking av myndighetenes håndtering.

- Dette er en klar og tydelig melding til myndighetene i Iran om at menneskerettighetssituasjonen er uakseptabel og må forbedres. Det er også et sterkt og klart budskap til befolkningen i Iran om at verdenssamfunnet følger med og reagerer på de mange overgrepene som skjer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Norges ambassadør til Genève, Bente Angell-Hansen, tok også opp de sterke restriksjonene på ytrings- og forsamlingsfriheten samt diskriminering av kvinner og religiøse minoriteter.

Ville stanse

Iran, støttet av noen allierte, forsøkte å kneble kritikken som ble framført. Da Angell-Hansen begynte å lese opp teksten, avbrøt Irans ambassadør Hamid Baeidi Nejad henne. Han påberopte seg prosedyreårsaker til å protestere mot framføringen.

Les mer om Iran på VG Netts samlesider.

Pakistan, som talte på vegne av Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC), var raskt ute med støtte til Iran i protesten om at dette dreier seg om en spesifikk hendelse i et land, og dermed ikke er en sak å ta opp i regi av FNs menneskerettsråd.

Men Belgias ambassadør Alex van Meeuwen, som for tiden leder FN-rådet, avviste protesten og sa at så lenge teksten tok opp en relevant menneskerettssituasjon, var den tillatt. Men van Meeuwen måtte utsette møtet i flere timer for å tillate forhandlinger om spørsmålet.

- Vi fikk samlet bred støtte til initiativet fra alle regioner i verden på et svært kritisk øyeblikk for det iranske folk, understreket den amerikanske ambassadøren Eileen Chamberlain Donahoe.

Ambassadøren, som bar et grønt halsskjerf, kalte initiativet en solidaritetshandling med demokratibevegelsen i Iran, som blir kalt Den grønne bevegelsen.

Blodige protester

Protestene etter valget 12. juni i fjor var de verste siden den islamske republikken så dagens lys i 1979. Myndighetene slo ned demonstrasjonene med hard hånd, over et titall mennesker ble drept og mange hundre ble såret. Dessuten fulgte massearrestasjoner, og minst to personer ble hengt. Flere titalls sitter fortsatt fengslet.

En av Irans mest kjente opposisjonspolitiker, Mir Hossein Mousavi, krevde tirsdag at de som begikk valgfusk i presidentvalget i fjor, må stilles for retten.

Han lovte også å holde motstanden mot regjeringen ved like.

- De som sto bak valgfusket, de som torturerte og drepte demonstranter, må stilles for retten, sa Mousavi.

Mousavi krever også at myndighetene løslater politiske fanger, og at de opphever restriksjonene på politiske partier og andre samfunnsorganisasjoner. Uttalelsene ble formidlet på nettsiden til Mousavi, Kaleme.com.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks