Hovedinnhold

Henges i ekspressfart i Iran

DRAP: Majid Kavousifar (t.h) ble sammen med sin nevø dømt og henrettet i 2007 for drapet på en dommer som hadde fengslet flere iranske soldater. Foto: REUTERS
DRAP: Majid Kavousifar (t.h) ble sammen med sin nevø dømt og henrettet i 2007 for drapet på en dommer som hadde fengslet flere iranske soldater. Foto: REUTERS
PARIS (VG) Den siste måneden har regimet i Iran henrettet én person hver eneste dag. I går ble dødstempoet økt ytterligere - med tre nye hengninger.

Denne saken handler om:

Tre unge menn ble i går hengt offentlig på et torg i byen Babolsar nord i Iran, melder organisasjonen Iran Human Rights. 26 nye henrettelser kan bli gjennomført om kort tid.

Inkludert de tre er hele 17 personer henrettet i løpet av syv dager i Iran, og seks av henrettelsene har skjedd i full offentlighet.

Før helgen samlet millioner av iranere seg i Teheran for å markere 21-årsdagen for Ayatollah Ruhollah Khomeinis død.

I sin tale til folket kom president Mahmoud Ahmadinejad med en kraftig advarsel om at regimet ikke vil tolerere demonstrasjoner fra opposisjonen.

- Enhver som avviker fra Khomeinis vei, uansett hvilken posisjon han har, vil bli slått ned av folkets sterke hånd, sa presidenten ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ:- Ber Norge protestere mot Iran-henrettelser

Strammer grepet

De siste ukene har regiment intensivert gjennomføring av en rekke dødsdommer. Neste lørdag markeres nemlig ettårsdagen for fjorårets valg - og regjeringen frykter nye demonstrasjoner. President Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt med et solid flertall, men opposisjonen mente han vant som følge av omfattende juks.

Det førte til kraftige demonstrasjoner og voldelige sammenstøt. Et titall personer ble drept, og flere tusen arrestert for å ha protestert mot regimet.

Offisielle tall fra den iranske regjeringen sier at 93 personer har blitt henrettet så langt i 2010.

I fjor utførte regimet ifølge Amnesty 388 henrettelser, noe som gjorde at kun Kina iverksatte flere dødsdommer.

LES ALT OM IRAN PÅ VG NETTS SAMLESIDE

- Vil øke

- Vi tror det reelle tallet er langt høyere. Det blir bare vanskeligere og vanskeligere å få ut informasjon, sier leder Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights til VG.

Han frykter antallet henrettelser vil skyte i været den kommende uken.

- Dødsstraff er regiments sterkeste virkemiddel for å spre frykt. De håper at folk ikke kommer ut i gatene under ettårsmarkeringen. Vi har sett den siste tiden at flere av henrettelsene har blitt gjort offentlig, og flere har dreid seg om politiske fanger, sier han. De iranske myndighetene har allerede varslet at en person blir hengt offentlig i Varamin nær Teheran i løpet av de nærmeste dagene.

- Regimet vil vise at de mener alvor, og har kommet med signaler på at ytterligere seks personer vil bli henrettet innen kort tid, sier han.

I går fikk Amiry-Moghaddam melding fra menneskerettighetsadvokat Moammad Mostfaei i Iran om at 26 fanger var blitt overført til Ghesel-fengselet utenfor Teheran, hvor de skal gjøres klare til å bli henrettet. Samtlige skal ifølge regimet i Iran ha gjort seg skyldig i narkotikarelatert kriminalitet. Nå frykter Amiry-Moghaddam at de kan bli henrettet i løpet av de neste 48 timene, og oppfordrer FN til å sende observatører til landet umiddelbart.

LES OGSÅ:Venter henrettelse av seks opposisjonelle i Iran

- Betaler høy pris

Den norsk-iranske legen og menneskerettighetsforkjemperen følger situasjonen svært nøye, og er svært spent på hvordan de neste ukene vil utvikle seg.

- Jeg tror ikke de kan stanse demonstrasjonene helt. Folket har betalt en høy pris, og den muligheten de fikk etter valget i fjor, vil de ikke la gå fra seg så enkelt. På den annen side så vet vi at maktdemonstrasjonene har en effekt, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

- Denne sommeren er avgjørende. Lykkes de med å skremme demonstrantene vil de kunne si til verden at det som skjedde i fjor, var en engangshendelse. Men vi vet at det planlegges demonstrasjoner, legger han til.

Neste lørdag er det planlagt en rekke markeringer over hele verden. Sammen med Amnesty vil Mahmood Amiry-Moghaddam og Human Rights Iran gjennomføre et arrangement foran Stortinget i Oslo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks