Hovedinnhold

Slik skal sosialdemokratene vinne Norden

<p>TIPUNKTSLISTE: Toppene i de sosialdemokratiske partiene og LO-ene i Norden møtes i dag til kongress på Sørmarka kurs- og konferansehotell for å diskutere hvordan man skal vinne den politiske makten de neste tiårene. F.v.:  Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og Sveriges statsminister Stefan Lövfen.<br/></p>

TIPUNKTSLISTE: Toppene i de sosialdemokratiske partiene og LO-ene i Norden møtes i dag til kongress på Sørmarka kurs- og konferansehotell for å diskutere hvordan man skal vinne den politiske makten de neste tiårene. F.v.:  Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og Sveriges statsminister Stefan Lövfen.

Foto: Helge Mikalsen/Alain Jocard/Anders Wiklund, VG/AFP/NTB scanpix
Her er et tipunkts trylleformular som skal sikre et skinnende sosialdemokratisk Norden i fremtiden.

Denne saken handler om:

I dag ankommer Sveriges nye statsminister Stefan Löfven og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt Oslo.

Møtes hvert 4. år

For å hindre at Erna Solberg (H) andre borgerlige skal regjere i nordiske land i fremtiden:

Samaks arbeiderkongress åpner på Sørmarka kurs og konferansehotell. Det høres ut som et av mange møter, men dette er en kongress som bare avholdes hvert 4. år, hvor toppene i de sosialdemokratiske partiene og LO-ene i Norden, samles.


Men når det ferske svenske statsministeren er i Norge, hopper han av kongressen et par timer for å dra til Oslo og møte statsminister Erna Solberg i ettermiddag, hvor de blant annet skal prate om nordiske utfordringer og miljø.


Samak har brent av over syv millioner kroner for å komme opp med en plan for hvordan de skal vinne Norden de neste tiårene, som har endt i en tipunktsplattform som kongressen skal debattere.

Løfven brøler


Her er deler av innledningen til debatten sosialdemokratene skal ta i Oslo tirsdag og onsdag: Sveriges nye statsminister og Samak-leder Stefan Løfvens oppspill:

«Det är dags att lyfta blicken.

Socialdemokratin och fackföreningsrörelsen har varit den ledande kraften för samhällets utveckling i Norden under det senaste århundrandet. Det har gjort att våra länder har kunnat skapa en levnadsstandard för sina medborgare som tidigare inte setts i världshistorien.

Utmaningarna under det tjugoförsta århundrandet är enkla att se men svåra att lösa. Klimathotet, en åldrande befolkning och en ökande global konkurrens är inte längre framtidsfrågor – utan saker som sker här och nu.

Jag vet att den breda arbetarrörelsen i sina värderingar och arbetssätt bär de verktyg som krävs för att vända dessa utmaningar till möjligheter.

Ingen kan säga att det inte är möjligt: Våra samhällen har aldrig varit rikare, visare och mer teknologiskt utvecklade än de är just nu. Gång på gång genom historien har människor slutit sig samman för att lösa sina gemensamma problem och skapa ett bättre samhälle för sig och sina barn.

Nu antar vi utmaningen igen. Nordisk socialdemokrati och fackföreningsrörelse står nu sida vid sida och blickar mot framtiden. Tillsammans ska vi utveckla vår nordiska modell så att den kan fortsätta att slå världen med häpnad.

Det är en stor uppgift. Det är just därför den är så fantastiskt lockande».

– Vi vil videreutvikle den nordiske velferdsmodellen, som er den mest vellykte samfunnsformen noe land og område noensinne har lykkes med å utvikle, sier partisekretær Raymond Johansen i Ap, som skal lede redaksjonskomiteen.

Luftige løfter

– Er den nordiske modellen sosialdemokratisk?

– Den er bygd på våre fellesskapsløsninger, ikke på høyresidens satsing på skattelette og private løsninger. En viktig del av den nordiske velferdsmodellen er det organiserte arbeidslivet. Det er under konstant press fra høyresiden. Vi ser det i Norge nå, hvor Solberg-regjeringen angriper arbeidsmiljøloven med krav om mer midlertidighet, lengre arbeidsdager og mer overtid.

– Når du leser de ti punktene, så fremstår de som ganske så luftige?

– Ja, jeg skjønner det, men slik må det nesten bli når du skal lage overbyggende linjer for alle de nordiske landene. Men de er også skarpe skiller: Vi skriver at politikere skal styre profitten og markedskreftene. Vi slår ring om det organiserte arbeidslivet og skal lede an i et grønt Norden. Det er andre valg enn det høyresiden står for, som i flere nordiske landene presser lønningene nedover.

Han fremholder at det foreligger et over 30 siders mer konkret dokument som de ti punktene er grunnlagt på og ikke minst et omfattende forskningsmateriale som norske Fafo har fått syv millioner kroner for å lage, som skal legges frem på kongressen.

– Vi skal legge en plan for hvordan vi skal vinne Norden i fremtiden og sikre at velferdsstaten fornyes, sier Aps partisekretær.

De ti stolpene:

1. Mer frihet. Fortsatt fremgang er ingen selvfølge. Nå er det vårt, og ikke minst de unges, oppdrag å sikre frihet og fellesskap for neste generasjon.

2. Gripe en ny tid. Sosialdemokratiet og fagbevegelsen har lenge formet gode, nordiske samfunn. Nå skal vi ta Norden videre i en ny tid. Fortsatt må politisk makt styre markedets makt.

3. Verdiene er moderne. I en skiftende og kompleks verden er det enda viktigere at vi står opp for frihet, likhet og fellesskap.

4. Arbeid til alle. Produktivt arbeid til alle er og blir fundamentet i gode, nordiske velferdssamfunn. Økt kompetanse, mer innovasjon og effektiv IKT gir tryggere jobber.

5. For alle. Vår misjon skal fortsatt være å sikre alle mennesker mulighet til å leve gode liv. Vi skal ta et særlig ansvar for medbestemmelse og rettigheter for dem som har minst ressurser, og vi vil gi barn et mer likeverdig utgangspunkt for slik å endre den sosiale arv.

6. Offensiv for likestilling. Likestillingen er kommet langt, men mye gjenstår, både i hjemmet, på jobben og i samfunnet.

7. Grønnere fremtid. Vi vil løfte fram et grønnere Norden. Vi

må være de første til å sikre at vi gjør vårt, nasjonalt og

internasjonalt, for klima og miljø.

8. Slå ring om organisert arbeidsliv. Anstendig arbeid møter nytt trykk innenfra og utenfra. Vi vil kjempe mot sosial dumping og todelte arbeidsmarkeder i Norden 􀂱 og styrke det organiserte arbeidslivet for å lykkes.

9. Felles velferd. Politikk, ikke profitt, må fortsatt styre velferden. Ny teknologi og samarbeid skal være to av nøklene for flere og bedre tilbud.

10. Et nytt fellesskap. Uten fellesskap, ingen frihet. Økende

mangfold i Norden skaper både muligheter og utfordringer.

«Gjør din plikt og krev din rett», respekt og sosial likhet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks