Hovedinnhold

Ny forskning: Anne Frank døde tidligere enn antatt

<p>UNGJENTE: Bildet viser Anne Frank og en kort melding hun skrev 10. oktober 1942. Her skriver hun at hun skulle ønske hun alltid så ut som på dette bildet, fordi da ville hun kanskje ha sjansen til å komme til Hollywood. Foto: AP<br/></p>

UNGJENTE: Bildet viser Anne Frank og en kort melding hun skrev 10. oktober 1942. Her skriver hun at hun skulle ønske hun alltid så ut som på dette bildet, fordi da ville hun kanskje ha sjansen til å komme til Hollywood. Foto: AP

I 70 år har dødsdatoen til den jødiske ungjenta Anne Frank vært satt til 31. mars. Ny forskning viser at hun trolig døde allerede i februar 1945.

Denne saken handler om:

Det betyr i så fall at hun døde minst en måned tidligere enn hva man til nå har trodd.

Anne Frank var en ung jødisk tenåringsjente som lenge levde i skjul sammen med familien i Amsterdam. Gjennom den vanskelige tiden skrev jenta dagbok. Den ble etter hennes død funnet, og gitt ut som bok. Millioner av mennesker verden over har siden latt seg røre av hennes historie. 

LES OGSÅ: Fant ukjente Anne Frank-notater

– Forferdelig

I dag er Anne Franks hus, huset der hun og familien bodde før tyskerne oppdaget dem og sendte dem i konsentrasjonsleir, et av Nederlands mest besøkte steder. Og det var nettopp dette museet, som på 70-årsdagen for det som offisielt har vært hennes dødsdato, kunne avsløre at hun trolig døde tidligere.

Ifølge nyhetsbyrået AP forandrer ikke den nye dødsdatoen noe på hennes tragiske historie.

– Den var forferdelig, og det er den fremdeles, sier Erika Prins.

LES OGSÅ: Justin Bieber fikk tyn etter Anne Frank-kommentar

<p>GRUSOMT: Tusenvis av mennesker døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. Dette bildet er tatt kort tid etter at leiren ble frigjort i april 1945. Foto: AP<br/></p>

GRUSOMT: Tusenvis av mennesker døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. Dette bildet er tatt kort tid etter at leiren ble frigjort i april 1945. Foto: AP

Det er hun som har stått bak forskningen som nå viser at det trolig var i februar 1945 at Anne Frank døde i Bergen-Belsen. Prins mener at det med den nye datoen ikke lenger er noen grunn til å spekulere i at Anne og søsteren Margot ville ha blitt reddet om de bare hadde levd litt lenger.

– Dersom man sier at de døde i slutten av mars, så gir det en følelse av at de døde like før frigjøringen. At kanskje dersom de hadde levd i to uker til. Vel, slik er det ikke lenger, sier Prins.

Bergen-Belsen ble frigjort av de allierte styrkene 15. april 1945.

Eksakt dato uvisst

Dødsdatoen man har forholdt seg til nå, 31. mars, ble i sin tid satt av nederlandske myndigheter kort tid etter krigen. Den var basert på antydninger om at både hun og søsteren hadde mistet livet en gang i mars. Myndighetene hadde den gang ikke midler til å gjennomføre en skikkelig research for å finne ut om dette faktisk stemte.

LES OGSÅ: Anne Franks leker stilles ut

I studien som nå er gjort har man lest skildringer fra gamle tidsvitner og man har lett i dokumenter og arkiver. I tillegg har man gjort minst et nytt intervju. I arbeidet har det kommet frem at Anne og Margot hadde symptomer på tyfus tidlig i februar. Ettersom de fleste som dør av tyfus gjør dette rundt 12 dager etter første symptom har man derfor konkludert med at de to jentene må ha dødd allerede i februar.

– Men den eksakte datoen er fremdeles usikker, konkluderer den nye studien.

Som en vitne, som kjente søstrene har sagt:

– En dag var de der rett og slett ikke mer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks