Hovedinnhold

Amnesty slår alarm om tortur i Tadsjikistan

- Bruk av tortur er lønnsomt for politiet

SJOKKERENDE: Amnestys Tadsjikistan-ekspert Rachel Bugler er sjokkert over torturmetodene som brukes i fengslene rundt i landet. Vanntortur er en av metodene som blir utført mot innsatte. ILLUSTRASJONSFOTO: AL/ AMNESTY
SJOKKERENDE: Amnestys Tadsjikistan-ekspert Rachel Bugler er sjokkert over torturmetodene som brukes i fengslene rundt i landet. Vanntortur er en av metodene som blir utført mot innsatte. ILLUSTRASJONSFOTO: AL/ AMNESTY
(VG Nett) Torturmetoder som elektrosjokk, kveling, slag og voldtekt er blitt rutine i fengslene i Tadsjikistan.

Tadsjikistan

  • Tadsjikistan er en republikk i Sentral-Asia som grenser til Usbekistan, Kirgistan, Kina og Afghanistan.
  • Bor over 7 millioner mennesker i landet
  • Tadsjikistan var med i Sovjetunionen frem til 1991, da landet ble erklært selvstendig.
  • Kort tid etter selvstendigheten brøt landet ut i en borgerkrig som varte i to år og som tok 60.000 liv.
  • Siden 1994 har president Imomali Rakhmonov styrt landet diktatorisk.
  • følge FNs utviklingsprogram er korrupsjon en stor utfordring for folket i Tadsjikistan, særlig de fattigste i landet.
  • (Kilde: Amnesty/ Store Norske Leksikon)

Det kommer frem i en fersk 64 siders rapport fra Amnesty. Nå oppfordrer de myndighetene i landet til umiddelbar handling for å stanse det de kaller for menneskerettighetsbrudd.

- Vi er svært bekymret for situasjonen i landet. Det virker som om politiet bruker tortur i kriminalsaker for å få personene til å tilstå, og det har ikke så mye å si om vedkommende er skyldig eller ikke, sier Rachel Bugler, som er Amnesty Internationals Tadsjikistan-ekspert til VG Nett.

Hun finner torturmetodene sikkerhetsstyrkene bruker sjokkerende:

Elektrosjokk, kokende vann, kveling, slag, brenning ved bruk av sigaretter, voldtekter og voldtektstrusler.

- Hvis noen forsøker å gå imot politiet og si ifra, blir de ofte anklaget for å ha kastet seg mot veggen eller ned en trapp i et forsøk på å forklare skadene, forklarer Bugler.

Nedprioriterer rettighetene

I rapporten «Shattered Lives: Toture and other ill-treatment by law enforcement officials in Tadsjikistan » beskrives risikoen som folk blir utsatt for under pågripelse, den mangelfulle etterforskningen i tortursaker og landets manglende evne til å holde gjerningsmennene ansvarlig.

- Innsatte vi har snakket med forteller at de ikke blir tatt rett til politistasjonen, og de får heller ikke opplyst om deres rettigheter. Vi reagerer spesielt på at rettigheten til advokat blir nedprioritert. Ofte blir personer holdt i flere dager alene og dermed er de ekstra utsatt for tortur.

Bugler forteller at tidligere i år var det en 15 år gammel jente som ble tatt inn til avhør i to dager, uten tilsyn av advokat eller foreldrene. Hun ble torturert, og tok kun dager senere livet sitt.

Å opplyse de innsatte på disse punktene mener Bugler er skritt som kan bringe Tadsjikistan nærmere rettssikkerhet og oppfyllelse av internasjonale forpliktelser.

- Lønnsomt for politiet

I saker hvor påstand om tortur kommer for retten blir de ofte ignorert av dommerne, og informasjon som kommer frem under tortureringen blir godkjent som bevis mot tiltalte.

Ifølge rapporten blir de fleste polititjenestemennene uoffisielt vurdert i henhold til hvor mange saker de løser.

- Bruk av tortur er derfor lønnsomt for politiet. De fengsler, torturerer og tiltaler folk, for så å foreslå at de kan kjøpe seg ut av tiltalen, forteller en lokal journalist til Amnesty.

- Gjerningsmennene blir ikke straffet

Tortur ble nylig innført i straffeloven som et lovbrudd. Derfor mener Bugler at politiet må få vite at slike metoder er forbudt både ifølge internasjonal lov og nå deres egen.

- Gjerningsmennene blir ikke straffet, og går dermed fri. Vi må ha en uavhengig institusjon som kan kontrollere sikkerhetsstyrkenes handlinger. Slik situasjonen er nå tror ikke folket på at politiet er der for å beskytte dem, men heller omvendt - at de er korrupte.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks