Hovedinnhold

Forskning: Menn tåler ikke mer alkohol enn kvinner

Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
  • Send en melding til
Svenske alkoholforskere mener grensen for risikobruk av alkohol for menn skal senkes til samme nivå som for kvinner.

Denne saken handler om:

Dagens anbefalte maksgrense for alkoholinntak per uke ligger på ni alkoholenheter for kvinner og 14 enheter for menn i Sverige, akkurat som i Norge. Men anbefalingene fra 2005 er ikke basert på forskning som beviser at menn tåler alkohol bedre enn kvinner og derfor kan drikke mer, skriver Svenska Dagbladet.

Overlege Sven Andréasson ved Beroendecentrum Stockholm var en av dem som vurderte grensene i 2005. Han foreslår nå at menn burde ha samme grense som kvinner, eller sågar enda lavere:

– Egentlig burde kanskje kvinner ha en litt høyere grense enn menn ettersom de synes å takle alkoholen bedre, sier Andréasson.

Les også: Dette gjør alkohol med kroppen din

Han sier dagens grenser verken bygger på ekspertanbefalinger eller systematisk gjennomgang av kunnskap.

– Vi gjorde en gjennomgang av de retningslinjene som fantes da, og de landet på verdier i den størrelsesorden som vi anga.

Les også: Høie bekymret for finsk og islandsk frislipp av alkohol

Både Australia og Storbritannia har allerede utjevnet alkoholgrensene, slik at anbefalt maksinntak er likt for kvinner og menn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks