Hovedinnhold

Norge sender utrykningsteam til Algerie

**Regjeringen har satt krisestab **Stoltenberg: 13 nordmenn involvert

SMK (VG Nett) Utenriksdepartementet sender et utrykningsteam til Algerie for å styrke ambassaden under det pågående gisseldramaet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det opplyste statsminister Jens Stoltenberg under en pressekonferanse ved 19-tiden onsdag kveld. Gisseldramaet på gassanlegget i In Amenas i Algerie hadde da pågått i over 12 timer.

Kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i Utenriksdepartementet bekrefter overfor VG at utrykningsteamet klargjøres nå i kveld, og at det reiser til Algerie torsdag. Han ønsker ikke å kommentere teamets sammensetning.

- Alvorlig og uoversiktelig

Stoltenberg sa også at det er 13 nordmenn som er involvert i gisseldramaet, men at han ikke vet hvor mange som nå holdes som gisler.

- Hvor mange av de 17 Statoil-ansatte som holdes som gisler er det ingen som kan si noe om i kveld, sa han.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VG Nett

- Situasjonen er alvorlig og uoversiktlig, sa Stoltenberg.

Krisestab

Regjeringen har satt krisestab som følge av gisseldramaet.

- Norske myndigheter fikk beskjed om angrepet onsdag morgen og har siden jobbet for å sikre gislene og for å ivareta de pårørende. Dette arbeidet pågår nå for fullt, sa Stoltenberg på pressemøtet onsdag kveld.

Statoil bekreftet på en pressekonferanse tildigere i kveld at fire Statoil-ansatte er i sikkerhet i en militærleir. To ansatte er lettere skadet, men det er ikke avklart hvor de befinner seg.

Utenriksminister Espen Barth Eide hadde onsdag en samtale med sin algeriske kollega der han understreket at hensynet til gislenes liv og helse kommer først. Kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen ønsker ikke å kommentere om dette betyr at Norge har advart mot et forsøk på å frigjøre gislene med makt.

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Michelsen, men legger til:

- Det er Algerie som spiller hovedrollen her, men det er grunn til å håndtere situasjonen med all mulig forsiktighet.

Omringet anlegget

Angrepet skal ha begynt ved at en gruppe angrep en buss med ansatte ved gassanlegget In Amenas i Sør-Algerie.

Senere skal de ha omringet gassanlegget og ifølge flere nyhetsbyråer har de tatt 41 gisler. 13 av Statoils ansatte var på anlegget da angrepet skjedde, og sitasjonen deres er foreløpig uavklart.

Ifølge utenriksminister Espen Barth Eide er ikke trusselbildet mot Norge endret som følge av gisselsituasjonen.

VG DIREKTE: Få siste nytt om gisseldramaet og still spørsmål her!

Les videre under bildet...

ANGREPET: Dette anlegget i In Amenas sør i Algerie ble angrepet av terrorister onsdag kveld. Situasjonen er uavklart for 13 av Statoils ansatte. Foto: Kjetil Alsvik / Statoil Foto:
ANGREPET: Dette anlegget i In Amenas sør i Algerie ble angrepet av terrorister onsdag kveld. Situasjonen er uavklart for 13 av Statoils ansatte. Foto: Kjetil Alsvik / Statoil Foto:


- Flere drept

Det britiske sikkerhetsselskapet Stirling Group forhandler nå med gisseltakerne for å befri oljearbeiderne.

- Jeg ble kontaktet klokken seks i dag tidlig og kan bekrefte at personer ble drept og at flere ble tatt som gissel. Situasjonen er alvorlig, men jeg ønsker ikke å kommentere ytterligere detaljer av hensyn til de pågående forhandlingene og den uavklarte situasjonen, sa administrerende direktør Mike Lord ved Stirling Group til VG Nett tidligere i dag.

Minst en person skal være drept, men flere medier skriver også at det skal være to eller tre. Både norske, britiske, amerikanske og japanske myndigheter har nå bekreftet at de har statsborgere involvert i situasjonen.

Terroristene har truet med å sprenge hele gassanlegget i luften dersom algeriske styrker forsøker å overmanne dem.

- Veldig dramatisk

En av de norske Statoil-arbeiderne som klarte å flykte fra gisseltakerne, fortalte til VG Nett tidligere i dag at de var på vei ut av leiren og bare hadde kjørt 200-300 meter da gisseltakerne kom.

- Det var veldig mørkt så jeg så ikke hvor mange de var, forteller mannen til VG.

- Rutene ble knust. Det hele var veldig dramatisk, sier han på telefon fra Algerie.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks