Hovedinnhold

Afrikanske ledere planlegger intervensjon i Mali

Væpnede menn deltar i kamper om byen Azawad nord i Mali. I dag har den Afrikanske Union vedtatt å vurdere intervensjon i landet i frykt for at det skal bli et terroristreir. Foto: AP/Ansar Dine/ You Tube
Væpnede menn deltar i kamper om byen Azawad nord i Mali. I dag har den Afrikanske Union vedtatt å vurdere intervensjon i landet i frykt for at det skal bli et terroristreir. Foto: AP/Ansar Dine/ You Tube
Afrikanske ledere frykter at Mali skal bli et fristed for islamistiske terrorister. Frankrikes president bekrefter at FNs Sikkerhetsråd jobber med en resolusjon som kan støtte en mulig intervensjon.

Den enorme ørkenen nord i Mali er overtatt av militante islamistgruppe etter et kupp i vår og etter at de jaget ut sine tidligere allierte, tuaregopprørerne som de i vår kjempet side om side med mot maliske regjeringsstyrker.

Det islamistiske opprøret i Nord-Mali sto øverst på agendaen toppmøte den afrikanske union (AU) i Etiopias hovedstad Addis Abeba i helgen.

- Situasjonen i Mali er blant de alvorligste utfordringene vårt kontinent står overfor, sier leder Jean Ping for AU-kommisjonen.

BAKGRUNN : Islamister i Mali

Strategi

AU har nå lagt fram en politisk og militær strategi med sikte på å sikre at den sivile regjeringen sør i Mali får tilbake makten etter kuppet 22. mars. Unionen ønsker seg en internasjonalt støttet sikkerhetsstyrke som vil få i oppdrag å gjenerobre Nord-Mali dersom opprørerne ikke trekker seg tilbake.

Sikkerhetsrådet oppmuntrer initiativet, men vil ikke støtte en militæroperasjon før afrikanske ledere legger fram en detaljert plan.

Frankrikes president François Hollande liker ideen om en militær inngripen mot islamistene innenfor AUs og FNs rammeverk. Men det er opp til afrikanerne når det skal skje, understreker han.

- I Sikkerhetsrådet arbeides det nå med en resolusjon som vil kunne muliggjøre nøyaktig en slik intervensjon, sier han.

3.300 soldater

I Addis Abeba gjentok Alassane Ouattara, Elfenbenskystens president og formann for AUs fred- og sikkerhetsråd, anmodningen til Sikkerhetsrådet om å fatte en resolusjon så raskt som mulig. En gruppe vestafrikanske land har sagt seg villig til å sende til sammen 3.300 soldater for å nedkjempe islamistene i Nord-Mali - forutsatt at de får mandatet fra FN.

Militæreksperter fra unionen er nå i Malis hovedstad Bamako for å diskutere strategien for en militærintervensjon med Malis væpnede styrker.

- Arbeidet er i gang, sier Ouattara,ifølge NTB.

Nekter forhandle

Denne uken ble det klart at islamistene hadde drevet tuaregopprørerne, som ledet an i opprøret mot regimet i Bamako, fra alle kjerneområder nord i Mali. Den ivorianske presidenten fordømmer det han kaller «terroristgruppers forsøk på å skape et fristed og et koordineringssentrum for terrorisme nord i Mali».

Ifølge Ouattara samarbeider al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM) med andre militante islamistgrupper som Bevegelsen for enhet og hellig krig i Vest-Afrika (MUJAO), Boko Haram i Nigeria og al-Shabaab i Somalia.

AU nekter å forhandle med det de kaller «terrorgrupper» i Nord-Mali.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks