Hovedinnhold

Norske Richard fanget i skuddveksling på Elfenbenskysten

– Jeg holdt pusten mens jeg så rett på angriperne

Minst 16 mennesker er drept i et angrep mot flere turisthoteller i Elfenbenskysten. Norske Richard ble fanget i det voldsomme skytedrama.

Denne saken handler om:

Seks væpnede menn gikk til angrep mot minst tre turisthoteller søndag, opplyser myndighetene i landet. 16 mennesker er så langt bekreftet drept, og av disse skal fire være europeere.

– Seks angripere kom i ettermiddag til stranden i Bassam. Beklageligvis ble 14 sivile og to spesialsoldater drept, i tillegg angriperne, sier president Alassane Ouattara, som besøkte åstedet.

Elfenbenkysten

** Republikk i Vest-Afrika

** Hovedstad: Yamoussokro

** Innbyggertall: 23,3 millioner (2014)

** Regjeringssjef: President Alassane Ouattara

** BNP per innbygger: 1.938 amerikanske dollar

Kilder: CIA Factbook og Verdensbanken

Gjerningsmennene skal først ha åpnet ild på det fasjonable strandhotellet Etoil du Sud. De døde er funnet nær dette hotellet, melder Reuters.

Norske Richard Skretteberg, som jobber for Flyktninghjelpen, ble fanget i dramaet.

Angriperne kom helt opp til restauranten der nordmannen satt og jobbet. I det voldsomme kaoset som oppsto, gjemte han seg under et bord. Fra sitt skjulested ble han liggende og se rett på to angripere med automatvåpen.

– Jeg prøvde å ligge helt stille. Jeg holdt pusten mens jeg så rett på angriperne. De gikk og speidet, og kunne ha snudd seg rett mot meg. Det er bare flaks at de gikk en annen vei, sier han til VG.

Angrepet fant sted i byen Grand-Bassam, som er et gammelt kolonisted populært blant turister. Stedet står på Unescos verdensarvliste. Langs stranden ligger flere populære hoteller og restauranter.

– Militæret har uskadeliggjort seks terrorister, opplyste statsministeren i landet, Hamed Bakayoko, på en pressekonferanse søndag.

Al Qaida i Maghreb har tatt på seg ansvaret for angrepet, melder en organisasjon som følger jihadistgrupper, ifølge nyhetsbyrået AP.

Måtte gjemme seg under et bord

<p>Richard Skretteberg er på jobb i Elfenbenskysten for Flyktninghjelpen</p>

Richard Skretteberg er på jobb i Elfenbenskysten for Flyktninghjelpen

Foto: Flyktninghjelpen

Skrettberg forteller at han ble overrasket da han plutselig hørte flere skudd fra stranden. Da skyting utviklet seg til en voldsom skuddveksling kastet menneskene på restauranten seg ned på gulvet, gjemte seg under bord og flyktet i redsel. Selv la Richard seg under et bord på en liten terrasse.

– Jeg prøvde å gjemme overkroppen min, slik at angriperne ikke skulle se at jeg var hvit. Jeg hadde bare bena stikkende frem, sier han.

Skretteberg ble liggende under bordet i rundt en halvtime. Først da det tikket inn meldinger om at militære styrker hadde kommet til stranden, og opprettet en sikkerhetssone rundt restauranten, turte han å reise seg opp.

Vitner opplyser ifølge nyhetsbyrået Reuters at fire angripere skal ha skutt mot turistene på stranden. Skretteberg så kun to av disse. Ubekreftede meldinger går ut på at angriperne kom med båt, og skal ha åpnet ild allerede før de kom i land.

Betent område med mye konflikter

Fakta om hotellangrep i Afrika den siste tiden

* Minst 29 mennesker ble drept i et angrep på Splendid hotel og en kafé i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou 15. januar. Hotellet er mye brukt av FN-ansatte og utlendinger. Gruppen Al-Mourabitoun, som skal være tilknyttet al-Qaida på den arabiske halvøy (AQIM) skal ha stått bak.

* 19 mennesker ble drept i et angrep på Radisson Blue Hotel i Malis hovedstad Bamako 20. november i fjor. Al-Mourabitoun hevdet å stå bak.

* 40 mennesker, mange av dem utenlandske turister, ble drept i et angrep mot et strandhotell i Sousse i Tunisia 26. juni fjor. IS hevder de sto bak.

* 1. november i fjor ble 17 mennesker drept i et angrep på Sahafi hotell i Somalias hovedstad Mogadishu, som er mye brukt av politikere og byråkrater. Al-Shabaab tok på seg ansvaret.


Skretteberg reiste fra strandområdet så raskt som mulig. Nå er han tilbake på sitt eget hotell, som ligger i et annet område.

– I situasjonen klarte jeg å beholde roen, men jeg merker nå at dette var ganske nært. Hadde disse to karene valgt å gå en annen vei, kunne det vært slutten.

Skretteberg er på tjenestereise på Elfenbenskysten for Flyktninghjelpen og kjenner landet godt. Han forteller at et slikt angrep har vært fryktet, da det har vært en medlemsvekst i lokale jihadistmiljøer den seneste tiden. Særlig etter angrepet i Mali, som har mange likhetstrekk med søndagens angrep, har mange snakket om at et lignende angrep kunne skje, forteller Skretteberg.

– Disse jihadistmiljøene består av utrolig mange fraksjoner, og det er flere som har meldt seg inn den siste tiden. Det er mye redsel i regionen. Den er utrolig sårbar.

Wall Street Journal skrev i februar at jihadistmiljøer sprerseg til flere og flere land i Afrika. Blant annet grupper som Boko Haram og al-Shabaab utgjør en økende trussel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks