Hovedinnhold

Utenlandsk legeteam henrettet i Afghanistan

Likene etter åtte utenlandske leger og sykepleiere er funnet gjennomhullet av kuler i en skog nordøst i Afghanistan, opplyser en kilde i det afghanske politiet lørdag.

Denne saken handler om:

Det er flere motstridende meldinger om hvilken nasjonalitet de drepte legene og sykepleierne har. Ifølge BBC skal det være seks amerikanere, én brite og én tysker som er drept. Tre av dem skal være kvinner.

Samtlige skal ha tilknytning til den veldedige organisasjonen International Assistance Misson. En talsmann for organisasjonen sier til BBC at han venter på å få bekreftet ofrenes identitet, men at familiene allerede er varslet.

Blant de drepte skal det også være to afghanske tolker. En tredje afghaner ved navn Saifullah skal ha overlevd angrepet.

- De ble sannsynligvis drept av væpnede menn i utkanten av Badakhshan-provinsen. Likene ble funnet i skogen i Kuran wa Munjan-distriktet, sier politisjef Agha Noor Kemtuz.

Politiet har avhørt afghaneren som overlevde angrepet.

- Han fortalte meg at han gråt, siterte Koranen og sa «Jeg er muslim. Ikke drep meg», sa Kemtuz.

- Stilt opp og henrettet

Saifullah, den gjenlevende afghaneren, har fortalt at legeteamet var på gjennomreise i Nordøst-Afghanistan da bevæpnede menn overrasket dem langs en vei. De skal deretter ha blitt beordret ut av bilene sine, før de ble stilt opp på en rekke og regelrett meid ned, skriver den tyske avisen Der Spiegel.

Likene ble funnet liggende ved siden av tre terrengbiler som legeteamet disponerte. Både bilene og likene skal ha vært gjennomhullet av kuler. Medisinsk utstyr, penger og identitetspapirer som ofrene hadde på seg, er trolig stjålet, skriver Der Spiegel.

Taliban tar på seg skylda

Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid sier til nyhetsbyrået AP at legeteamet ble drept fordi de «spionerte for amerikanerne», og fordi «de var kristne misjonærer».

Badakhshan-provinsen skal til vanlig være en stille og rolig provins, men har gjennom årene hatt noen enkeltstående tilfeller av bestialske drap, ifølge norske tjenestemenn i Afghanistan.

Den norske ambassaden i Kabul jobbet å få mer infomasjon om hendelsen lørdag formiddag.

- Vi er rimelig sikre på at det ikke er nordmenn i det området, sier ambassaderåd Liv Kari Rudsbråten til VG Nett.

Fortsatt mange uklarheter

Den amerikanske ambassaden i Kabul sier de har grunn til å tro at flere amerikanere er blant de døde.

- Men vi kan ikke bekrefte noen detaljer på dette tidspunktet, sier ambassadens talsperson Catilin Hayden i en uttalelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks