Hovedinnhold

Usensurerte tanker fra norske skarpskyttere

STERKE OPPLEVELSER: Norske skarpskyttere har skrevet bok om om oppdraget sitt i Afghanistan. Dette bildet er tatt under en øvelse i 2007. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
STERKE OPPLEVELSER: Norske skarpskyttere har skrevet bok om om oppdraget sitt i Afghanistan. Dette bildet er tatt under en øvelse i 2007. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
I en ny bok beskriver norske skarpskyttere i detalj hvordan de jakter på og dreper afghanske opprørere. Boka var fram til tirsdag ukjent for Forsvaret.

Denne saken handler om:


«Med mandat til å drepe» blir utgitt av Kagge Forlag og lanseres torsdag. Boka er ifølge forlaget skrevet av en rekke norske skarpskyttere, men alle er anonyme. Motivet til soldatene skal være å beskrive livet på bakken og med dette skape debatt om det norske engasjementet i Afghanistan.

Ifølge NRK skriver skarpskytterne også at de ved ett tilfelle drepte en 15 år gammel gutt.

Hemmelig

Boka ble først kjent for forsvarsledelsen denne uka, og oberstløytnant John Inge Øglænd er den eneste i Forsvarsstaben som hittil har lest deler av boka.

Han tror boka vil vekke debatt om den norske deltakelsen i krigen i Afghanistan, men han tviler på om den vil bli et viktig bidrag.

- Forsvaret tar gjerne en debatt, men jeg er usikker på om boka vil bidra til en bredere debatt, sier Øglænd til NTB.

- Mener du boka er uheldig?

- Jeg vil ha litt mer tid på meg før jeg kan si om den er uheldig, sier Øglænd.

- Snever

Oberstløytnanten betegner boka som snever ettersom det faglige perspektivet kun er fra skarpskyttere. Han konstaterer også at den inneholder en del følelser.

Samtidig mener han det er for tidlig å si om boka vil skade sikkerheten til norske soldater i Afghanistan.

- Men på generelt grunnlag kan jeg si at alle bøker som omtaler operasjonsmønstre, er uheldige, sier Øglænd.

På spørsmål om Forsvaret vil forsøke å finne ut hvem som har skrevet boka, sier Øglænd til NRK at det ikke vil bli innledet noen «intensiv jakt» på forfatterne. Det viktigste nå er å gå mer grundig inn i boka og finne ut om den inneholder opplysninger kan skade norske soldaters sikkerhet, ifølge Øglænd.

Verdt prisen?

Ifølge en pressemelding fra Kagge Forlag håper forfatterne at boka skal bidra til debatt om hvorvidt innsatsen til norske soldater i Afghanistan er verdt prisen.

«Vinner vi krigen, eller er dette vårt Vietnam?» er et spørsmål soldatene stiller.

Boka gir et personlig blikk på hvordan det kjennes å jakte på og drepe medlemmer av Taliban og annet «røverpakk», og hvordan soldatene må ta avgjørelser som handler om liv og død i løpet av svært kort tid.

«Ansvaret som politi, dommer og bøddel er betydelig, dessuten er her sjelden tid til de dype refleksjoner før man blåser i fløyta, dunker kølla og lar øksa falle. Det er et bukkeritt på knivseggen - trår man feil, er konsekvensen beinhard,» heter det i et utdrag fra boka.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks