Hovedinnhold

UD klager på Refsdal-dokumentar

FÅR KLAGE: Kjetil Johnsen og selskapet Novemberfilm blir klaget inn til PFU etter å ha avslørt detaljer rundt kidnappingen av Pål Refsdal. Foto: Trond Solberg
FÅR KLAGE: Kjetil Johnsen og selskapet Novemberfilm blir klaget inn til PFU etter å ha avslørt detaljer rundt kidnappingen av Pål Refsdal. Foto: Trond Solberg
(VG Nett) UD mener Novemberfilm brøt god presseskikk da produksjonsselskapet offentliggjorde detaljerte opplysninger rundt arbeidet med å få løslatt den kidnappede journalisten Pål Refsdal.

Denne saken handler om:

Utenriksdepartementet forbereder nå en klage til Pressens faglige utvalg, skriver fagbladet Journalisten.

Pål Refsdal ble i november i fjor kidnappet av en gruppe Taliban-soldater under en reportasjereise i Afghanistan. I seks dager satt han fanget i en liten landsby mens UD og ambassaden i Kabul forhandlet om en løslatelse.

LES OGSÅ:Refsdal advarte mot tolk før kidnapping

I dokumentaren «Fanget av Taliban», som ble vist på NRK i forrige uke, avslører Refsdals produksjonsselskap Novemberfilm svært detaljerte opplysninger om UDs arbeidsmetoder. I filmen blir det blant annet opplyst at det ble gjort omfattende forberedelser til å overlevere 20 000 dollar, som kidnapperne krevde i løsepenger.

Fortrolige samtaler

Mens Refsdal satt i fangenskap hadde UD tett kontakt med Novemberfilm, som Refsdals arbeidsgiver. Departementet mener selskapet i dokumentaren avslører informasjon fra fortrolige samtaler, og ber PFU vurdere om det er akseptabelt ikke å oppgi at man er på journalistisk oppdrag når motparten forholder seg til personen som arbeidsgiver til den bortførte.

- Vi er avhengig av å kunne ha fortrolige samtaler med arbeidsgiver, og vi gjorde det klart for ham at vi forholdt oss til ham som nettopp dette. Vi understreket at dette var fortrolige samtaler, sier Imerslund til Journalisten.

VGTV:Her peker Refsdal ut kidnapperen

Imerslund forklarer at dersom PFU aksepterer Novemberfilms metoder, vil det endre måten UD arbeider på neste gang en journalist kidnappes. Ifølge henne vil departementet ikke lenger være trygg på at samtalene skjer i fortrolighet, og handlingsrommet vil være begrenset.

LES OGSÅ:Ville beskytte familien som holdt ham fanget

Daglig leder Kjetil Johnsen i Novemberfilm sier selskapet tar UDs vurdering om å klage selskapet inn for PFU til etterretning. Han understreker at selskapet vil avvente behandlingen i utvalget.

- Men prinsipielt vil jeg si at jeg uenig i deres vurdering, og i motsetning til UD er jeg for åpenhet. Jeg mener vi ikke setter mennesker liv og helse i fare ved å publisere. Det vi dokumenterer er at UD ikke betalte løsepenger - noe de selv har forfektet hele tiden, sier Johnsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks