Hovedinnhold

Tidenes lekkasje av krigshemmeligheter

LEKKASJER OM AFGHANISTAN-KRIGEN:Blant mye annet dokumenterer den massive lekkasjen av militære dokumenter fra 2004 til 2009 at både Taliban og den vestlige koalisjonen har blod på hendene i form av hundrevis av sivilie liv. Foto: Ap
LEKKASJER OM AFGHANISTAN-KRIGEN:Blant mye annet dokumenterer den massive lekkasjen av militære dokumenter fra 2004 til 2009 at både Taliban og den vestlige koalisjonen har blod på hendene i form av hundrevis av sivilie liv. Foto: Ap
NEW YORK (VG) Over 90 000 topp-hemmelige rapporter som dokumenterer krigen i Afghanistan ble natt til mandag norsk tid publisert samtidig i USA, Storbritannia og Tyskland - levert av en anerkjent «varsler».

Denne saken handler om:

Tips oss

Websiden WikiLeaks - kalt varsler-siten - gjorde samtidig det unike materialet gratis tilgjengelig for avisen The New York Times i USA, avisen the Guardian i Storbritannia og magasinet Der Spiegel i Tyskland.

Blant mye annet dokumenterer den massive lekkasjen av militære dokumenter fra 2004 til 2009 at både Taliban og den vestlige koalisjonen har blod på hendene i form av hundrevis av sivilie liv.

Finner du stoff i dokumentene som angår Norges innsats?
Tips VG Nett!

- Pakistansk etterretning konspirert med opprørere

Det dokumenteres økt bruk av fjernstyrte dronefly til å angripe og drepe Taliban-medlemmer - og at det finnes en topphemmelig, «mørk» gruppe koalisjons-soldater som kun har i oppdrag å fange og drepe Taliban-ledere, uten rettssak.

Andre dokumenter viser hvordan pakistansk etterretning har konspirert med opprørere, og møtt dem for å dele informasjon.

Krigsrapportene fra 2004 til 2009 - som Obama-administrasjonen var rask til å påpeke skriver seg fra Bush`regjeringstid - er en av de største lekkasjer i USAs militære historie.

Grunnleggeren av websiden WikiLeaks, Julian Assange, gjorde rapportene tilgjengelig for tre store publikasjoner i Nato-landene USA, Storbritannia og Tyskland søndag kveld, amerikansk tid. Han tok ikke betalt for det eksklusive materialet - men omtaler seg som en varsler av denne krigens mislykkethet.

«Se de døde drittsekkene»

Websiden er den samme som publiserte den pinlige videoen som dokumenterer amerikanske soldaters drap på to reportere fra Reuters, på åpen gate, i Bagdad i 2007. «Se de døde drittsekkene», kunne man høre på lydopptaket fra helikopteret, etter at journalistene ble drept sammen med ti andre sivile.

Noen av de 90 000 dokumentene som i går ble offentliggjort på WikiLeaks beskriver hvordan hundrevis av sivile er drept i hendelser man ikke har rapportert om til opinionen i Vesten. Det tegnes også et skremmende bilde av hvordan Nato-offiserene frykter at nabolandene Pakistan og Iran støtter opp under de stadig tilbakevendende Taliban-angrepene.

Foruten de sivile livene i Afghanistan, har den seks år lange krigen kostet 320 britiske og mer enn 1000 amerikanske soldaters liv. Varslerne hevder at krigens nåværende strategi er i ferd med å mislykkes, men er tilsvarende kritisk også til motparten, Taliban.

Kritisk til Taliban-opptrapping

Basert på rapportene hevdes det at Taliban nå besitter dødelige raketter som kan skytes fra bakken og gjennom luften mot målet. Websiden er også kritisk til at Taliban kynisk har trappet opp de massive veibombe-angrepene sine de siste årene, slik at mer enn 2000 sivile afghanere har mistet livet langs landeveien - ikke bare soldater.

Ett av dokumentene som er offentliggjort beskriver hvordan koalisjonen styrer fjernstyrte droner med bomber fra en base i Nevada i USA, med mål å drepe Taliban-ledere som gjemmer seg i fjellene.

I en kort uttalelse fra Det hvite hus, heter det at det kaotiske bildet som tegnes av krigen i Afghanistan gjennom lekkasjen, er et resultat av at Obamas forgjenger ikke satte inn nok ressurser i perioden som er dokumentert: «Det er viktig å merke seg at tidsperioden disse dokumentene omhandler, er januar 2004 til desember 2009», heter det.

- Vi fordømmer offentliggjøringen

Men Obamas regjering kritiserer samtidig WikiLeaks grunnlegger for å offentliggjøre dokumentene: «Vi fordømmer sterkt offentliggjøringen av klassifisert informasjon, ved enkeltpersoner eller organisasjoner, som setter livene til amerikanske soldater og deres partnere i fare, og truer vår nasjonale sikkerhet», heter det i en redegjørelse fra Det hvite hus natt til mandag, norsk tid.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks