Hovedinnhold

Taliban: Ville angripe mens Støre var på hotellet

ANGREP HOTEL: Kabul Hotel Serena var målet for et Taliban-angrep mandag. Foto: AP
ANGREP HOTEL: Kabul Hotel Serena var målet for et Taliban-angrep mandag. Foto: AP
(VG Nett/NTB) En talsmann for Taliban sier geriljagruppen ønsket å angripe Serena Hotel mens utenriksminister Jonas Gahr Støre bodde der.

Denne saken handler om:

- Vi bestemte oss for å angripe til rett tid, for å vise disse ministrene og utlendingene at vår hånd og vår makt kan nå overalt, sier talsmann Zabihullah Mujahed, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han understreker at Taliban er i stand til å gjennomføre angrep hvor som helst i Afghanistan.

Serena Hotel, hvor mandagens angrep fant sted, regnes som et av de sikreste i den afghanske hovedstaden Kabul. Det blir derfor brukt av stort sett de fleste diplomater og statsråder som besøker byen.

Politiet har funnet videoopptak

Nyhetsbyrået AP melder at afghansk politi har funnet en video laget av to av de som utførte angrepet i en bolig i Kabul. De to skal på videoen si at de er klare til å dø.

- Jeg tilegner dette selvmordet til Allah, sier en av personene på videoen. Han skal være identisk med han som var selvmordsbomberen i angrepet.

Den andre på videoen er en av de som afghansk politi har arrestert. To personer som befant seg i huset der politiet fant videoen er arresterte.

LES OGSÅ:- Taliban har hatt en kompetanseheving

Motstridende uttalelser

REISER HJEM: Utenriksminister Jonas Gahr Støre reiser tilbake til Norge i dag. Opprinnelig skulle besøket i Afghanistan vare til torsdag. Foto: AP
REISER HJEM: Utenriksminister Jonas Gahr Støre reiser tilbake til Norge i dag. Opprinnelig skulle besøket i Afghanistan vare til torsdag. Foto: AP

Mandag sa en annen Taliban-talsmann, Salah Adin al-Ayoupi, at bevegelsen ikke visste at Støre bodde på hotellet på det aktuelle tidspunktet. Overfor Nettavisen avviste al-Ayoupi at den norske utenriksministeren var hovedmålet for angrepet. Serena Hotel gjester ofte internasjonale delegasjoner, og alle som er tilknyttet NATO var målet for aksjonen, hevdet talsmannen.

Utenriksdepartementet i Norge sa til VG Nett tidligere i dag at de ikke har noen indikasjoner som tyder på at angrepet var spesielt rettet mot den norske delegasjonen.

Det samme sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.

- Vi har ikke informasjon som tilsier det. Det er et hotell med mange internasjonale gjester, der statsråder fra flere land har bodd, sier Stoltenberg.

I går kom det meldinger om at FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa at Norges utenriksminister var målet for angrepet i Kabul. Disse uttalelsene har ikke blitt grunngitt.

Jens Stoltenberg tror generalsekretæren kan ha blitt misforstått.

- Det kan ha vært en misforståelse. Han kan ha vist til at Støre oppholdt seg på hotellet, sier Stoltenberg.

- De har ingen troverdighet

Heller ikke NATO har tro på at utenriksministeren var målet.

- Vårt inntrykk er at dette ikke var rettet direkte mot Støre, sier en sentralt plassert kilde ved NATO-hovedkvarteret i Brussel til NTB.

I NATO legger man liten vekt på uttalelser fra Taliban om at de ønsket å angripe hotellet nettopp mens den norske delegasjonen var der.

- Taliban kan si akkurat hva de vil, uten å måtte stå til rette for sannheten i det de sier. De har ingen troverdighet, sier kilden.

Ettersøkt geriljaleder hjernen bak angrepet

Geriljalederen Sirjai Haqqanni skal være hjernen bak hotellattentatet, der den norske journalisten Carsten Thomassen ble skutt og drept.

LES OGSÅ:- Føles meningsløst å jobbe i dag.

Det er den afghanske etterretningssjefen Amrullah Saleh, som hevder angrepet i Kabul ble planlagt av den ettersøkte terroristen.

Haqqanni holder, ifølge internasjonale medier, til i byen Miran Shah i Nord-Waziristan lengst vest i Pakistan, og er ettersøkt av USA.

Ifølge Saleh er nå fire personer pågrepet i forbindelse med angrepet, der til sammen åtte personer ble drept.

Tidligere i dag kom det melding om at en person kledd i politiuniform skal være pågrepet i forbindelse med angrepet mot Serena Hotel i Kabul.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks