Hovedinnhold

«Taliban vet nordmennene drar. De vil angripe oftere enn før»

Her starter den norske tilbaketrekningen fra Nord-Afghanistans blodigste provins

SKRIVER SEG INN I HISTORIEN: Her skriver norske og afghanske myndigheter under avtalen som sikrer afghanerne kontroll over den norske 250-millionersleiren Camp Meymaneh nordvest i Afghanistan. Fra venstre brigader Noor Mohammed Hamid fra den afghanske hæren, forsvarssjef Harald Sunde, forsvarsminister Espen Barth Eide og guvernør Ahmed Faizal Begzad. Foto: RUNE THOMAS EGE, VG
SKRIVER SEG INN I HISTORIEN: Her skriver norske og afghanske myndigheter under avtalen som sikrer afghanerne kontroll over den norske 250-millionersleiren Camp Meymaneh nordvest i Afghanistan. Fra venstre brigader Noor Mohammed Hamid fra den afghanske hæren, forsvarssjef Harald Sunde, forsvarsminister Espen Barth Eide og guvernør Ahmed Faizal Begzad. Foto: RUNE THOMAS EGE, VG
MEYMANEH (VG Nett) Fire smil. Fire underskrifter. Slik starter den store, norske tilbaketrekningen fra Faryab-provinsen.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fakta om Camp Meymaneh

Ligger ved flyplassen i utkanten av Meymaneh sentrum.

Bygget for å bedre sikkerheten etter angrepet mot den norske leiren i sentrum av byen i 2006.

Huser over 700 soldater, de fleste fra Norge og Latvia, i tillegg til en amerikansk og norsk helikopterstyrke.

Leiren er kraftig utvidet de siste årene, og har totalt kostet over 250 millioner kroner.

Camp Meymaneh skal gis til afghanske sikkerhetsstyrker innen 1. oktober i år.

Har tips eller innspill?

- Opprørerne vet at nordmennene drar. Og vil angripe både oss og sivile oftere enn før, det er i alle fall det de har varslet. Så det er ingen tvil om at vi har et utfordrende år foran oss, sier brigader Noor Mohammed Hamid til VG Nett.

Han er sjef for 1. brigade i den afghanske hærens 209. korps, styrken som det siste året har vokst voldsomt, og som tar over sikkerhetsansvaret når nordmenn, latviere og amerikanere drar.
De får ingen lett jobb.

Etniske motsetninger, kriminelle bander, smuglere og Taliban. Alle har de siste månedene gjort sitt til at Faryab - der norske styrker har hatt ansvaret for sikkerheten i en årrekke - topper en dyster statistikk:

De siste månedene har flere sivile blitt drept i denne ene provinsen enn i hele resten av Nord-Afghanistan til sammen.

Likevel tok Norge i dag et langt skritt bort fra provinsen. Og bort fra de afghanske soldatene de har kjempet sammen med, skulder ved skulder.

Signerte avtale

Med forsvarsminister Espen Barth Eide og forsvarssjef Harald Sunde i spissen signerte de norske styrkene avtalen som gjør at den afghanske hæren formelt tar over leiren Camp Meymaneh fra 1. oktober.

Da skal den siste norske soldaten være ute av den voldsherjede provinsen.

- Dette er på mange måter begynnelsen på slutten. Vi har sagt at vi skal være i Afghanistan så lenge vi må, men heller ikke lenger, sier forsvarsministeren til VG Nett.

- Vi har kommet dit at de afghanske sikkerhetsstyrkene i Faryab er klare til å ta over ansvaret selv. Derfor er riktig å dra nå, sier Eide.

TROR PÅ FLERE ANGREP: Brigader Noor Mohammed Hamid, sjef 1. brigade i den afghanske hærens 209. korps. Foto: RUNE THOMAS EGE
TROR PÅ FLERE ANGREP: Brigader Noor Mohammed Hamid, sjef 1. brigade i den afghanske hærens 209. korps. Foto: RUNE THOMAS EGE

Han var i dag på sitt aller siste besøk i leiren, som har kostet Norge over 250 millioner kroner å bygge. Nå skal leiren, bygningene, mye av utstyret - og ansvaret for sikkerheten gis videre til afghanerne.

- For meg er dette et besøk med blandede følelser. Jeg har vært her flere ganger i året, og det er en provins og et folk jeg har blitt glad i. Samtidig har vi alltid visst det måtte ta slutt en dag. Skulle vi blitt her for alltid, hadde vi gjort noe alvorlig feil. Hele poenget er å trene opp afghanerne til å ta ansvar for sin egen sikkerhet, sier forsvarsministeren.

Mannen med det øverste ansvaret for sikkerheten i Faryab, er guvernør Ahmed Faizal Begzad. Han begynte i jobben bare for et par uker siden, og var strålende opplagt da han møtte lokal og norsk presse etter seremonien i Meymaneh tirsdag.

- Jeg skal gjøre alt jeg kan for å skape sikkerhet i hele Faryab, ikke bare deler av provinsen. Det vil fortsatt være veibomber, det vil fortsatt være skuddvekslinger og det vil fortsatt være noen som prøver å destabilisere Faryab. Vi må gjøre en ekstrainnsats nå fra starten av for å få dette til. Men vi skal arrestere og bure inne alle som prøver seg, sier Begzad til VG Nett.

Styrken halveres

Bortsett fra spesialstyrkene i Kabul, skal hele det norske Afghanistan-bidraget samles i Mazar-e Sharif, Nord-Afghanistans største by, i løpet av vinteren.

Innen neste år skal de 700 norske soldatene i Afghanistan ned i om lag halvparten.

- Det vil selvfølgelig merkes at våre norske venner drar. På den måten er dette en trist dag for oss. Men samtidig er dette et vitne om at nordmennene har fullført jobben, sier general Hamid.

- Er dere i stand til å ta ansvar for sikkerheten selv?

- Ja. Uten tvil.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks