Hovedinnhold

Systematisk tortur i afghanske fengsel

FENGSLER ANKLAGES: FN anklager den afghanske sikkerhetstjenesten for systematisk tortur av fanger. Illustrasjonsfoto. REUTERS
FENGSLER ANKLAGES: FN anklager den afghanske sikkerhetstjenesten for systematisk tortur av fanger. Illustrasjonsfoto. REUTERS
Afghanske fanger utsettes for systematisk tortur av landets sikkerhetstjeneste, og det er også mindreårige blant ofrene, slår FN fast i en ny rapport.

Denne saken handler om:

FN hevder å ha sikre beviser for at den afghanske sikkerhetstjenesten driver systematisk tortur av fanger ved fem av sine sentre. Målet skal være å få fangene til å tilstå og gi informasjon.

Det foreligger også troverdige opplysninger om at det samme skjer ved to andre sentre som blir drevet av Det nasjonale sikkerhetsdirektoratet (NDS), som den afghanske sikkerhetstjenesten heter, slår FNs kontor i Kabul fast i en rapport.

Amnesty: Verden må holde løftene sine i Afghanistan

Rapporten bygger på intervjuer med 379 varetektsfengslede og dømte fanger, ved 47 fengsler landet rundt, foretatt mellom oktober 2010 og august 2011. Annenhver fange, 46 prosent, forteller om tortur under avhør.

Elektrosjokk

Blant metodene fangene forteller at de har blitt utsatt for, er elektrosjokk, fjerning av negler og vedvarende trusler om seksuelle overgrep.

Fangene forteller også hvordan de måtte henge etter hendene fra tak og vegger, og hvordan de blir slått med gummislanger, elektriske ledninger og trestokker, som oftest under fotsålene.

Fangene får også rutinemessig bind for øynene og hette over hodet, og ved flere forhørssentre nektes de tilsyn fra lege. FN har dokumentert ett dødsfall i fangenskap i Afghanistan i år og dette skjedde i Kandahar i april.

Tatt til fange av ISAF

Flere av fangene som er torturert, ble overlatt til den afghanske sikkerhetstjenesten av amerikanske styrker og den NATO-ledede ISAF-styrken, konstaterer FN.

De ber nå afghanske myndigheter få en slutt på mishandlingen og straffeforfølge de skyldige.

NDS avviser blant anklagene i FN-rapporten og fastholder at det ikke finner sted tortur i deres regi.

- Torturmetoder som elektrosjokk, trusler om voldtekt, mishandling av kjønnsorgan og lignende, er absolutt ikke-eksisterende i NDS, heter det i en kommentar fra den afghanske sikkerhetstjenesten.

Norske fanger

Det afghanske innenriksdepartementet, som kontrollerer sikkerhetstjenesten og politiet, opplyser at de er i ferd med å granske anklagene fra FN og lover et svar i løpet av få dager.

Den NATO-ledede ISAF-styrken i Afghanistan opplyser at de har sluttet å overføre fanger til enkelte av sikkerhetstjenesten sentre, som følge av beviser for at de blir utsatt for tortur der.

Norske styrker har også overlatt hundrevis av fanger til den afghanske sikkerhetstjenesten, men Forsvarsdepartementet avviser at norske soldater dermed har gjort noe galt.

Den norske avdelingen av den internasjonale juristkommisjonen (ICJ) er uenig og mener at Norge kan ha brutt flere folkerettslige konvensjoner, blant dem FNs Torturkonvensjon.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks