Hovedinnhold

Syr igjen munnen på informanter

Opprørsgrupper i Afghanistan bruker grusomme straffemetoder

(VG Nett) Denne fryktinngytende videoen viser tre menn som får hjelp til å fjerne stingene i leppene etter å ha fått sydd igjen munnen av en opprørsgruppe.

Denne saken handler om:

Av  Bjørn-Martin Nordby  og Sina Jahanbakhsh

Videoen skal være tatt opp i Jowzjan, som er naboprovinsen til Faryab, hvor norske styrker har hatt sikkerhetsansvaret de siste årene.

Den skal angivelig stamme fra våren 2011 og spres nå blant innbyggerne i den «norske» provinsen.

VGTV:  Informanter får munnen sydd igjen

En sentralt plassert kilde i politiet i Faryab opplyser at det ikke er uvanlig å bli straffet for å samarbeide med de internasjonale ISAF-styrkene som opererer i landet.

Ifølge ham er andre metoder som blir brukt kraftige slag med pisk eller kjetting, avkapping av kroppsdeler og i noen tilfeller torturer av familiene til informantene.

- Massiv maktkamp

FORSKER: Arne Strand ved Christian Michelsen-instituttet. Foto: Christian Michelsen-instituttet
FORSKER: Arne Strand ved Christian Michelsen-instituttet. Foto: Christian Michelsen-instituttet

Lokalbefolkningen anklager den islamistiske bevegelsen Taliban for å stå bak straffemetodene, men betegnelsen brukes i noe videre forstand om ulike opprørsgrupper lokalt enn internasjonalt.

Forsker og Afghanistan-ekspert Arne Strand ved Christian Michelsen-instituttet sår også tvil om det er Taliban som står bak.

- Det foregår en massiv maktkamp i dette området for øyeblikket, der mange utgir seg for å være Taliban. Dette kan like gjerne være en annen militant gruppe som ikke er en del av Taliban, sier han til VG Nett.

Mener straffen er symbolsk

Ifølge Strand ville sjansen vært større for at dette var Taliban, dersom videoen hadde stammet fra sørligere deler av Afghanistan.

Mønsteret her er imidlertid at folk som gir informasjon til eller samarbeider med ISAF-styrkene i hovedsak blir drept, forteller forskeren.

- Det er mange grupper som bruker bestialske måter å kontrollere lokalbefolkningen på - metoder som er like brutale som dette eksempelet. Dette virker mer som en symbolsk straffemetode for å få oppmerksomhet internasjonalt, sier Strand.

- Urovekkende

OBERSTLØYTNANT: Tor Arne Berntsen ved forsvarets høyskole. Foto: FORSVARET
OBERSTLØYTNANT: Tor Arne Berntsen ved forsvarets høyskole. Foto: FORSVARET

Flere av de brutale straffemetodene har blitt filmet og lastet opp på internett. Dette, og metodene i seg selv, gjøres ifølge Strand for å skape frykt og for å hindre flere lokale i å samarbeide med ISAF og de afghanske myndighetene.

Oberstløytnant Tor Arne Berntsen ved Forsvarets høyskole forteller at han ikke er kjent med at Taliban har utført straffemetoder lik som den i videoen tidligere. Men ifølge ham er det å sy igjen eller kutte av lepper noe man kjenner igjen fra andre krigsområder.

- Dette er urovekkende og problematisk. Det sier noe om hvor brutalt opprøret er og viser hva opprørsgruppene er villige til å gjøre for å unngå at informasjon kommer i fiendens hender, sier Berntsen til VG Nett.

De som blir hardest straffet er de som samarbeider direkte med ISAF.

Opprørere som kaller seg selv for Mujahedin (hellige krigere, journ.anm.) i Faryab-provinsen har også ved flere anledninger sendt ut brev til lokalt ansatte og andre med tilknytning til ISAF og truet dem og deres familier, får VG Nett opplyst.

«Norske» informanter utsatt for trusler

I dag er det rundt 90 lokalt ansatte hos de norske styrkene i Mazar-e sharif, Kabul og Faryab. Disse ansatte lever under en reell trussel, men møter fortsatt opp på jobb daglig og støtter de norske styrkene i å gjennomføre oppdraget.

VG har tidligere, i en serie artikler, rettet søkelyset mot situasjonen for afghanere som jobber for de norske styrkene i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under bildet

UTSATT: Med amerikansk kamuflasjebukse, sivil fleecegenser, norsk caps og skuddsikker vest fra Forsvaret er en afghansk tolk på jobb sammen med norske soldater i Belcheragh i Faryab-provinsen. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, Forsvaret
UTSATT: Med amerikansk kamuflasjebukse, sivil fleecegenser, norsk caps og skuddsikker vest fra Forsvaret er en afghansk tolk på jobb sammen med norske soldater i Belcheragh i Faryab-provinsen. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, Forsvaret

Flere av tolkene har blitt utsatt for så grove trusler at de har valgt å si opp de lukrative jobbene, som betaler mange ganger normal inntekt i det krigsherjede landet.

- Jeg vet ikke i hvor stor grad brutale straffemetoder er blitt brukt mot «norske» informanter. Men de som jobber som dette skal være kjent med og villige til å ta risikoen med ønske om å skape et tryggere og bedre samfunn, sier Berntsen.

Den 1.oktober skal de norske soldatene trekkes ut av leiren i Meymaneh og afghanske sikkerhetsstyrker skal overta ansvaret.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks