Hovedinnhold

- Stikk i strid med NATOs ordre

Reagerer på soldatenes sjokkuttalelser

KLAR TIL KAMP: Her gjør major Kristian Simonsen i Telemark bataljon seg klar til en operasjon i Afghanistan. Bildet er tatt 2. juli i år. Foto: Roar Dalmo Moltubak, VGTV
KLAR TIL KAMP: Her gjør major Kristian Simonsen i Telemark bataljon seg klar til en operasjon i Afghanistan. Bildet er tatt 2. juli i år. Foto: Roar Dalmo Moltubak, VGTV
(VG Nett) Forsker Helge Lurås mener norske soldater trosser ordrene fra NATO og den amerikanske ledelsen i Kabul, når de reiser til Afghanistan for å drepe Taliban-soldater.

Denne saken handler om:

Tips oss

I et intervju med det nye magasinet Alfa sier blant annet kompanisjef, major Kristian Simonsen, følgende:

«Jeg har disponert styrkene mine med den hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med. (...) Jeg reflekterer ikke noe videre over det å ha tatt livet fra noen. De har selv valgt å komme på slagmarken med den intensjonen å drepe oss, så da er vi vel like gode. Vi er to parter i en krig.»

VG Debatt:
Hva er årsken til ukulturen blant soldatene i Afghanistan?
Diskutér her

- Setter liv i fare

Lurås er for øyeblikket i Pakistan, og har ikke lest VGs artikler i dag, men han reagerer da han får referert innholdet i soldatenes uttalelser.

- Hvis dette stemmer må Forsvaret rydde opp. Slike holdninger setter både norske og afghanske liv i fare, sier NUPI-forskeren til VG Nett.

- I tillegg; dersom norske styrker opererer på en måte hvor målet er å drepe flest mulig motstandere, er det stikk i strid med ordrene som kommer fra NATOs hovedkvarter og den amerikanske ledelsen i Kabul, legger Lurås til.

Facebook:Følg gruppen Norge i krig

Vet du noe om denne saken?
Kontakt våre journalister her

- En hån

Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde tar sterk avstand fra sjokkuttalelsene fra norske Afghanistan-soldater.

- Det vi ser i dagens VG er en hån mot de tusener av menn og kvinner som har gitt så mye for å sikre en bedre fremtid i Afghanistan. Det er en hån mot de som ga sitt liv i denne jobben, sier Sunde.

VGTV:Se intervju med forsvarssjefen

KRITISK: Forsker og Afghanistan-ekspert Helge Lurås reagerer på norske soldaters holdning. Foto: NUPI
KRITISK: Forsker og Afghanistan-ekspert Helge Lurås reagerer på norske soldaters holdning. Foto: NUPI

Faremo er klinkende klar på at uttalelsene ikke er akseptable.

- Utsagnene viser med all tydelighet at vi dessverre ennå ikke er i mål med etikkarbeidet vårt i Forsvaret, sier hun

VGTV:Se intervju med Faremo

Flere norske offiserer som har tjenestegjort i Afghanistan bekrefter i dagens VG at norske soldater har sprayet dødninghoder på afghanske hus som en del av maktspillet med Taliban-ledere.

- Dette er på ingen måte riktig vei å gå. Det er en type tenkning som tilhører en annen epoke og en annen krigstilstand. I den typen konflikter man har i Irak og Afghanistan har man gått bort fra å ta flest mulig liv. Hovedoppgaven er å sørge for at man har sympati i lokalbefolkningen, påpeker Afghanistan-ekspert Helge Lurås.

Les også:Redaktør: Forsvaret svikter sine egne

- Skaper fiender

Noen av soldatene fra Telemark bataljon bruker også dødninghodet «The Punisher» på uniformen. Merket fikk påskriften «Jokke - we will never forget» etter at Claes Joachim Olsson ble drept av en veibombe i januar.

- Det er ikke første gang jeg har hørt at soldatene blir drevet av hevn når folk fra egne avdelinger blir drept eller skadd. Det er menneskelig.

- Men grunntanken i krigen i Afghanistan er å vise tilbakeholdenhet, slik at man unngår en revansj- og hevnsyklus mellom internasjonale styrker og lokale afghanere. Dersom det skjer skaper man motstandere av folk som egentlig ikke har noen uenighet med NATO-styrkene, sier Helge Lurås.

Les også:- Dødninghoder sprayet på afghanske hus

- Rammer andre

Arne Strand ved Christian Michelsens Institutt i Bergen, mener disse holdningene kan få konsekvenser i lang tid for flere enn dem som er der i dag.

- Ved å oppsøke konfrontasjoner vil konflikten øke. Jo flere stridigheter man har, jo mer vil det mobiliseres blant de ulike gruppene som motsetter seg den internasjonale tilstedeværelsen. Er det slik, får man en opptrapping som også vil ramme andre norske soldater enn dem som søker konflikt, sier Strand.

Både Strand og Lurås er klare på at det er forsvarsledelsens ansvar å rydde opp.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks