Hovedinnhold

Soldater sparket for dårlige holdninger

ETIKK-TAKTIKK: Telemark bataljon-sjef Lars Lervik sammen med feltprost Alf Petter Hagesæther på et etikkseminar på Rena leir forrige uke. I bakgrunnen sitter flere av soldatene som denne uken har sendt sjokkbølger inn i toppledelsen i Forsvaret med sine oppsiktsvekkende uttalelser om tjenesten i Afghanistan. Foto: Kristian Helgesen
ETIKK-TAKTIKK: Telemark bataljon-sjef Lars Lervik sammen med feltprost Alf Petter Hagesæther på et etikkseminar på Rena leir forrige uke. I bakgrunnen sitter flere av soldatene som denne uken har sendt sjokkbølger inn i toppledelsen i Forsvaret med sine oppsiktsvekkende uttalelser om tjenesten i Afghanistan. Foto: Kristian Helgesen
(VG Nett) Flere soldater i Telemark bataljon har mistet jobben på grunn av dårlige holdninger.

Denne saken handler om:

Tips oss

Vet du noe? Tips oss!Telemark bataljon
  • Består av 450 soldater og befal, hvorav 250 er grenaderer, med base på Rena leir.
  • Dagens organisasjon ble bygget opp fra 2001 til å bli den tyngste og mest slagkraftige av Hærens hurtige reaksjonsstyrke.
  • Personellet er profesjonelle fulltidssoldater og gjennomgår omfattende stridstrening før de blir sendt på oppdrag i utlandet.
  • Avdelingen har hatt skarpe oppdrag i Afghanistan siden 2003, hvor de nå er representert i Meymaneh.
  • Kompaniet Mek 4 (Mekanisert Infanterikompani 4) er utstyrt med stridsvognen CV90 og andre pansrede bevæpnede kjøretøy.

Det bekrefter Telemark bataljon-sjef Lars Lervik overfor VG.

- Vi vurderer alltid om soldatene er skikket til tjeneste i internasjonale operasjoner. Hvis vi finner folk som ikke er skikket til å dra ut, får de ikke reise. Årsaker til det kan være fysiske form, psykisk helse eller at de har holdninger som ikke er forenlige med oppdraget vi skal løse.

- Har dere nektet soldater å dra til Afghanistan på grunn av dårlige holdninger?

- Ja, det har vi. Vi har løst enkeltpersoner fra kontraktene sine på grunn av holdningene de har vist.

- Har det skjedd nå nylig?

- Jeg vil ikke kommentere det ytterligere. Som arbeidsgiver kan jeg ikke gjøre det, svarer Lervik.

Bakgrunn:- Å krige er bedre enn sex

Bekymringsmeldinger

I hele går satt ledelsen i den profesjonelle hæravdelingen i krisemøter etter oppslagene i VG. Her kommer det frem at flere av Forsvarets feltprester og offiserer har reagert så sterkt på det de mener er utviklingen av en usunn subkultur i Telemark bataljon, at de har varslet forsvarsledelsen.

Facebook:Norge i krig

VG Nett vet at også flere andre offiserer skal ha sendt bekymringsmeldinger om en utstrakt bruk av symboler og navn med norrøn tilknytning i deler av Telemark bataljon.

Debatt:
Hva synes du om at norske Afghanistan-soldater sammenligner å krige med å ha sex?
Diskutér her!

Flere skal også ha varslet forsvarsledelsen om det de overfor VG Nett omtaler som «svært usunne holdninger».

I magasinet Alfa, som kommer ut senere denne uken, forteller soldater fra Telemark bataljon blant annet at kampene i Afghanistan er bedre enn sex, og en av avdelingssjefene i Telemark bataljon, major Kristian Simonsen, sier at «hensikten er å drepe».

Les også:Soldatenes sjef:- Bekymret for holdningene

- Må ikke bli feil

Selv sier bataljonssjefen at han er bekymret for holdningene blant enkelte av soldatene i avdelingen sin.

- Hvis vi ikke gjør noe og lar dette skure, kan dette utvikle seg til en situasjon vi ikke ønsker. Holdninger gir seg gjerne uttrykk i handlinger. Og når du vet hva vi gjør i Afghanistan så er det veldig viktig at handlingene ikke blir feil, sier Lervik til VG Nett.

Les også:- En hån mot de som ga sitt liv

En arbeidsgruppe ledet av bataljonsprest Peter Wilhelmsson skal jobbe videre med verdigrunnlaget. Ifølge Lervik skal gruppen presentere et utkast før helgen.

SAMLESIDE:Les siste nytt om Forsvaret her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks