Hovedinnhold

Soldatenes sjef til VG Nett: - Bekymret for holdningene

Krisemøte i Telemark bataljon i dag

OPPVASK: Telemark bataljon-sjef Lars Lervik (til høyre) innkalte mandag til oppvaskmøte i forbindelse med sjokkuttalelsene til de norske soldatene i Afghanistan. Her sammen med presserådgiver John Vegar Gystad. Foto: Kristian Helgesen
OPPVASK: Telemark bataljon-sjef Lars Lervik (til høyre) innkalte mandag til oppvaskmøte i forbindelse med sjokkuttalelsene til de norske soldatene i Afghanistan. Her sammen med presserådgiver John Vegar Gystad. Foto: Kristian Helgesen
OSLO/RENA (VG Nett) Sjefen for Telemark bataljon sier han har behov for å gjøre noe med holdningene i avdelingen han leder.

Denne saken handler om:

Tips oss

Vet du noe? Tips oss!Telemark bataljon
  • Består av 450 soldater og befal, hvorav 250 er grenaderer, med base på Rena leir.
  • Dagens organisasjon ble bygget opp fra 2001 til å bli den tyngste og mest slagkraftige av Hærens hurtige reaksjonsstyrke.
  • Personellet er profesjonelle fulltidssoldater og gjennomgår omfattende stridstrening før de blir sendt på oppdrag i utlandet.
  • Avdelingen har hatt skarpe oppdrag i Afghanistan siden 2003, hvor de nå er representert i Meymaneh.
  • Kompaniet Mek 4 (Mekanisert Infanterikompani 4) er utstyrt med stridsvognen CV90 og andre pansrede bevæpnede kjøretøy.

- Bekymringen er knyttet til rollen som norsk soldat og holdningene til det å ta liv. Dette har jeg behov for å gjøre noe med, sier Telemark bataljon-sjef Lars Lervik til VG Nett.

I dagens VG får avdelingen han nylig tok over flengende kritikk fra flere hold. Norske soldater fra Telemark bataljon har blant annet kommet med uttalelser om at det å være i kamp er «bedre enn å knulle». Det kommer også frem at norske soldater har sprayet dødninghoder på afghanske hus.

VGTV:Uttalelsene er ødeleggende

Oppvaksmøte

I dag har Lervik kalt inn til oppvaskmøte i Rena leir.

- I morges samlet jeg hele bataljonen og informerte om det som ville komme i media. Jeg informerte også om hvilke tiltak vi har tenkt å sette i verk, sier bataljonssjefen.

- Hvis vi ikke gjør noe og lar dette skure, kan dette utvilkle seg til en situasjon vi ikke ønsker. Holdninger gir seg gjerne uttrykk i handlinger. Og når du vet hva vi gjør i Afghanistan så er det veldig viktig at handlingene ikke blir feil, sier Lervik.

FACEBOOK:Forsvarsledelsen varsler etisk oppvask. Har det noen hensikt. Delta i debatten

Ett av punktene soldatene får kritikk for, er bruken av dødninghoder på uniformer og kjøretøy. Etter at Claes Joachim Olsson ble drept, fikk merkene påskriften «Jokke, we will never forget».

- Jeg er sikker på at medsoldatene til Clas Joachim ikke har noe brennende hevnmotiv, det var mer en måte å hedre ham på. Men symbolbruken med merket, er ikke forenlig med holdningene vi har til å være en norsk soldat, sier Lars Lervik.

Sjokkbølger

Lervik har hatt egne møter med soldatene som er intervjuet i Alfa. I magsinet sier soldatene fra avdelingen hans blant annet at kampene i Afghanistan er bedre enn sex, og en av avdelingssjefene i Telemark bataljon, major Kristian Simonsen, sier at «hensikten er å drepe».

DEBATT:Hva synes du om soldatenes uttalelser?Diskutér her

VG har hørt lydopptakene fra intervjuene Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen gjorde i Afghanistan, der soldatene kommer med sitatene som i dag har sendt sjokkbølger gjennom forsvarsnorge.

- Soldatene sier at inntrykket som kommer frem ikke er det de ønsker, og at de ikke kjenner seg igjen, mener Lervik.

- Men innrømmer de at de har sagt det som står på trykk i bladet og VG har hørt opptak av?

- Det finnes det flere oppfatninger av, så det vil jeg ikke kommentere.

I hele dag har Lervik sittet i møter med avdelingssjefene i Telemark bataljon. Møtene fortsetter utover kvelden.

- Vi har jobbet videre med å revidere verdigrunnlaget i Telemark bataljon, sier Lervik.

Verdigrunnlag

En arbeidsgruppe ledet av bataljonsprest Peter Wilhelmsson skal jobbe videre med verdigrunnlaget. Ifølge Lervik skal gruppen presentere et utkast før helgen.

- Det har blitt avslørt at amerikanske soldater i Afghanistan har tatt liv for moro skyld. Er du sikker på at norske soldater ikke har gjort det samme?

- Jeg er helt sikker på at vi er langt unna det. Avdelingen jeg leder er en sunn og god avdeling. Det jeg er bekymret for er utviklingen i holdningene.

- Men kan norske soldater ha oppsøkt kamper som ikke har vært nødvendig?

- Nei, jeg har ikke sett noen indikasjoner på at de har gjort det.

- Hvis dere nå ikke tar tak i dette, er du redd det kan føre til at norske soldater tar liv unødvendig?

- Ja, krigshistorien viser at vi kan ende der hvis vi ikke gjør noe. Det er mitt ansvar som leder å ta tak i disse tingene, sier Lervik.

- En av sjefene i Afghanistan sier i intervjuet med Alfa at hensikten er å drepe - hva syns du om at en av lederne mener det?

- Vi er ikke i Afghanistan for å drepe, men vi er forberedt på å ta liv. Men maktbruk er aldri noe mål.

- Hvordan kan norske politikere være trygge på at det ikke løper triggerhappy norske soldater rundt i Afghanistan?

- Det kan de være trygge på, for hvis vi hadde trodd det, hadde vi ikke sendt dem.

- Men dere har jo oppdaget dette først nå?

- Telemark bataljon og Hæren har jobbet med dette lenge og det er forskjell på at jeg er bekymret for hvordan holdningene utvikler seg, og på at soldatene er «triggerhappy». Vi gjør disse tiltakene nå for å unngå holdninger som er uakseptable, sier Lervik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks