Hovedinnhold

Regjeringen nektet helten Krigskorset

NEKTET KRIGSKORSET: Trond André Bolle. Foto: Forsvaret
NEKTET KRIGSKORSET: Trond André Bolle. Foto: Forsvaret
Fire år med intern uenighet i regjeringen forhindret at Trond André Bolle ble hedret med Krigskorset. Søndag var det for sent. Han ble drept av en veibombe i Afghanistan.

Denne saken handler om:

Familien til den erfarne offiseren synes det er kritikkverdig at det har gått så lang tid før en endelig avklaring rundt dekorasjonen.

- Vi i familien synes at det er trist at han eventuelt først kan få denne medaljen post mortem, og ikke mens han var i live, sier Freddy Bolle, en av brødrene til den døde soldaten til VG.

DISKUTÉR:Hvordan bør Norges videre Afghanistan-strategi være?

Familien ønsker ikke å gi noen spesielle skylden, men setter spørsmålstegn om beslutningstakerne har tatt ansvaret.

- At saksbehandlingen av Norges høyeste utmerkelse tar lang tid, har vi full forståelse for. Imidlertid undres vi over at det nå har gått over fire år uten at en avgjørelse har blitt fattet, sier Bolle.

Les også:Gunnar Sønsteby:- Bolle fortjener medaljen

Ledet operasjon i 2005

Flere høyere offiserer og andre med innsikt i Bolles bragder, har de senere årene sagt til VG at de «håper han får Krigskorset før han dør.»

Allerede i 2006 innstilte daværende forsvarssjef Sverre Diesen på at Afghanistan-veteranen Bolle skulle tildeles den høyeste utmerkelsen som en norsk soldat kan motta.

Les også:Forsvarsministeren i Afghanistan: - Utrolig tungt

Men etter flere års interne diskusjoner i regjeringen, ble saken liggende så lenge at Bolle selv aldri fikk oppleve å bli hedret med denne utmerkelsen.

Trond André Bolle ledet norske soldater i en operasjon i Uruzgan-provinsen sentralt i Afghanistan i 2005, da de kom i strid. Diesen mente at både Bolles eget heltemot og hans evne til å lede hele enheten ut av situasjonen, kvalifiserte til Krigskorset.

Men han fikk ikke støtte fra det nasjonale krigsdekorasjonsrådet, ledet av eksstortingsrepresentant Geirmund Ihle (Ap). Rådet viste til at Krigskorset var blitt stengt for nye tildelinger allerede i 1949.

VG er kjent med at flere av utvalgets medlemmer truet med å innlevere egne medaljer dersom regjeringen åpnet for å tildele Krigskorset i operasjoner etter 2. verdenskrig.

Les også:- Norge bør la andre land ta exit-støyten

SV imot

Men da saken likevel ble fremmet uformelt i det rødgrønne regjeringsapparatet, protesterte også SV. Det bekrefter Bjørn Jacobsen, SVs forsvarstalsmann fra 2005 til 2009:

- Vi var skeptiske til å gjeninnføre Krigskorset, det samme var mange veteraner i Forsvaret. Vi mente at akkurat denne utmerkelsen tilhørte 2. verdenskrig, og at Forsvaret har et stort antall andre hederstegn de kan dele ut, sier Bjørn Jacobsen til VG.

- Var SV imot å hedre soldater for heltemodig innsats?

- Nei, vi er ikke imot å hedre veteraner, men det må også kunne omfatte bistandsarbeidere, folk i utenrikstjenesten og andre som gjør en kjempeinnsats i utlandet, sier Jacobsen.

Ifølge sentrale kilder skal tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ha argumentert sterkt til fordel for å gjenåpne Krigskorset, og å hedre Bolle med denne dekorasjonen.

Hedret krigsveteran

Men først i juni 2009 besluttet regjeringen formelt å gjeninnføre tildelingen av Krigskorset.

Senere har regjeringen bare tildelt Krigskorset med sverd én gang. I mars i år ble krigsveteranen Eiliv Austlid hedret med medaljen etter sin død, for heltemodig innsats under felttoget på Dovre i 1940.

Ifølge VGs opplysninger, ble tildelingen av Krigskorset til Bolle enda mer betent for regjeringen da det ble kjent i vinter at han, på sin fritid, hadde hjulpet Skah-barna til å rømme ut av Marokko i en seilbåt.

Ifølge flere kilder skal dette ha ført til nye diskusjoner internt i Forsvarsdepartementet og i regjeringen.

Nå ble det argumentert med Krigskorsets ekstremt høye status. I regjeringsapparatet skal man ha ønsket å forsikre seg om at det ikke kom nye, ubehagelige overraskelser som kunne skygge for verdigheten til dekorasjonen og den som mottok den.

- Veldig beklagelig

Ine Eriksen Søreide (H), leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, reagerer sterkt på at spørsmålet om hedring av en av Norges største krigshelter har vært på ørkenvandring i fire år:

- Det er veldig beklagelig at det er intern politisk strid som har ført til at soldater som er innstilt til utmerkelsen, ikke kan få oppleve å motta denne hederen, sier Eriksen Søreide til VG.

Forsvarsminister Grete Faremo sier dette på spørsmål om hvorfor det har tatt så lang til å få saken avgjort:

- Regjeringen har ønsket å gjøre dette grundig og reflektert, fordi en så høy utmerkelse fortjener det.

- Ikke opptatt av utmerkelser

Trond Bolle har selv gitt uttrykk overfor venner og familie at han personlig ikke la noen stor vekt på medaljeinnstillingen.

- Det er riktig at Trond ikke var så opptatt av dette. Trond ønsket ikke å fremheve seg selv, og han var heller ikke særlig opptatt av formalia som dekorasjoner og utmerkelser, sier broren Freddy til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks