Hovedinnhold

Refsdal: - Han kidnappet meg

ARENDAL (VG) Her peker Pål Refsdal (46) ut Taliban-kommandanten han mener kidnappet og holdt ham fanget i Kunar- provinsen i Afghanistan i en uke.

Denne saken handler om:

Kidnappingsdramaet

  • Torsdag 5. november: Pål Refsdal blir kidnappet sammen med sin mannlige afghanske tolk i Kunar-provinsen på grensen til Pakistan. Han varsler ambassaden dagen etter. Kidnapperne krevde 500000 dollar, om lag 2,8 millioner kroner.
  • Torsdag 12. november: Etter syv dramatiske døgn, får UD like før klokken 10 bekreftet at Refsdal har sluppet fri. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at norske myndigheter ikke har betalt løsepenger. Refsdal reiser til Kabul. En talsmann for Taliban hevder at han slapp fri fordi han konverterte til islam.
  • Fredag 13. november: Støre sier til VG at eventyrere som trosser advarsler og havner i trøbbel i utlandet, kan bli nødt til å betale for norsk bistand selv.
  • Lørdag 14. november: På kvelden reiser Refsdal hjem fra Kabul, sammen med en norsk polititjenestemann.
  • Søndag 15. november: Refsdal ankommer Gardermoen på formiddagen, der han ble hentet av sin søster. De reiste hjem til familien på Bekkestua i Bærum, der han for første gang etter hjemkomsten møtte pressen.
  • I går: Refsdal og Kjetil Johnsen i filmselskapet Novemberfilm holdt en pressekonferanse om de dramatiske døgnene. Men om han lot seg konvertere til islam for å slippe fri, vil ikke filmskaperen svare på.

Den erfarne krigskorrespondenten skulle lage dokumentaren «Den andre siden» om Taliban. I begynnelsen av oktober tilbrakte Refsdal ni dager sammen med en gruppe på rundt ti Taliban-soldater.

- Jeg deltok i skarpe oppdrag mot amerikanske stridsvogner og har festet det til tape som vi har med hjem. Meningen var å vise menneskene, ikke monstrene, i Taliban. Men så ble det en litt motsatt opplevelse, sier Refsdal til VG.

De samme soldatene, under ledelse av kommandanten Omar, ble så Refsdals fiende.

VGTV:Her peker Refsdal ut kidnapperen

Refsdal stolte på kommandantens forsikringer om at han ville være trygg dersom han reiste inn i provinsen Kunar. Han hadde derfor ingen betenkeligheter med å takke ja da Omar inviterte ham tilbake til det samme området. Refsdal erkjenner nå at planen fra Omar trolig var kidnapping av ham og tolken hans i Kunar-provinsen.

- Han virket litt cowboy, men ga samtidig inntrykk av å være ærlig, hyggelig og menneskelig, sier Refsdal om det han mener er sin kidnapper.

- Drittsekk

- Hva føler du når du nå ser bildet av ham?

- Han er en drittsekk. Blant afghanerne er det han gjorde helt uhørt. I deres kultur skal man ofre livet for en gjest, sier Refsdal.

- Jeg håper han blir straffet for det han har gjort, sier han.

I møte med VG forteller Refsdal rolig og systematisk om hvordan kommandanten endret oppførsel, og ble truende. Påstanden var at han hadde mottatt informasjon om at Refsdal og tolken var spioner. Samtidig fikk de beskjed om at de skulle henrettes samme kveld.

Les også:- Jeg kan aldri kan stole på Refsdal igjen

Refsdal var imidlertid ikke i tvil om at det var penger Omar og hans folk var ute etter. Taliban-kommandanten krevde etter hvert at Refsdal skulle ringe den norske ambassaden og fremme et pengekrav. - Jeg kunne ringe på min egen telefon og snakke norsk. Det viser at kidnapperne var amatører.

Kontaktet media

Nordmannen tok imidlertid først kontakt med nyhetskanalen Al-Jazeera, og ba dem kontakte ledelsen i Taliban for å legge press på kidnapperne.

Refsdal sier at han etter hvert fikk justert ned pengekravet til 20000 dollar, og at dette var summen som måtte betales for at han og tolken skulle slippes fri.

Artikkelen fortsetter

UTPEKT SOM KIDNAPPER: Dette mobilbildet viser Taliban-kommandanten Omar, mannen Pål Refsdal mener kidnappet ham. Foto: PRIVAT/SCANPIX
UTPEKT SOM KIDNAPPER: Dette mobilbildet viser Taliban-kommandanten Omar, mannen Pål Refsdal mener kidnappet ham. Foto: PRIVAT/SCANPIX

Både Refsdal og produsent Kjetil Johnsen i produksjonsselskapet Novemberfilm avviser imidlertid kategorisk at det ble utbetalt noen form for løsepenger eller kompensasjon til kidnapperne for å få Refsdal løslatt.

- Vi har ikke betalt noen penger og står ikke i gjeld til noen, heller ikke Utenriksdepartementet, sier produsent Kjetil Johnsen.

Profil:Dette er Pål Refsdal

Refsdal innrømmer at han flere ganger under fangenskapet fryktet for sitt liv. Tirsdag, dagen før han ble løslatt, var situasjonen ifølge Refsdal svært tilspisset. Han fikk da klare signaler om at han og tolken var i ferd med å bli solgt videre til en annen gruppe som kunne stille mer makt bak kravene om løsepenger.

VGTV:Her forteller Pål Refsdal hele kidnappingshistorien

- Al-Qiada var også på jakt etter oss og ville henrette oss med hele befolkningen som vitner på den muslimske høytiden Id, som er om kort tid, sier han.

Levert på politistasjon

Onsdag fikk Refsdal og tolken plutselig beskjed om at de skulle settes fri. De fikk nye klær, og Refsdal ble filmet med sitt eget videokamera. Sammen med en gruppe menn la de ut på en marsj gjennom det ugjestmilde fjellområdet. Etter fem timer møtte de en annen gruppe som sto klar med en pickup.

Les også:Refsdal slipper regningen for redningsaksjonen

- Da trodde vi at vi var solgt videre, og at vi skulle fraktes til et nytt skjulested. Vi fulgte nøye med på hvor vi kjørte. Heldigvis kjørte de oss til politistasjonen. Først da skjønte vi at vi var reddet, sier Refsdal.

Refsdal vurderte det som for farlig å forsøke flukt.

- Jeg er svært takknemlig for at Utenriksdepartementet med sin afghanske løsning fikk oss fri, sier han.

Les også:Taliban-filmens skjebne uviss

SVÆRT RISIKABELT: Dette kartet viser risikosonene i Afghanistan. Grafikk: TOM BYERMOEN
SVÆRT RISIKABELT: Dette kartet viser risikosonene i Afghanistan. Grafikk: TOM BYERMOEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks