Hovedinnhold

Refsdal-forhandlerne hadde løsepenger klare

KIDNAPPET: Den erfarne krigskorrespondenten skulle lage dokumentaren «Den andre siden» om Taliban. Han endte med å bli kidnappet, og sluppet fri en uke senere. Her står Refsdal sammen med kidnapperen Omar (i midten). Foto: Novemberfilm
KIDNAPPET: Den erfarne krigskorrespondenten skulle lage dokumentaren «Den andre siden» om Taliban. Han endte med å bli kidnappet, og sluppet fri en uke senere. Her står Refsdal sammen med kidnapperen Omar (i midten). Foto: Novemberfilm
(VG Nett) Utenriksdepartementet og norsk politi bisto i forberedelser til å betale ut løsepenger for den kidnappede journalisten Pål Refsdal.

Denne saken handler om:

Det kom fram i dokumentaren «Fanget av Taliban», som ble vist på NRK tirsdag kveld.

Frilansjournalisten Pål Refsdal ble i november i fjor kidnappet av en gruppe Taliban-soldater under en reportasjereise i Kunar-provinsen i Afghanistan. I seks dager ble han holdt fanget i en landsby, mens både Utenriksdepartementet, norsk politi og ambassaden i Kabul jobbet på spreng med å forhandle fram en løslatelse.

Les også:Refsdal advarte tolk før kidnapping

- Taktisk spill

Gruppen som tok Refsdal til fange krevde først 500.000 dollar for å løslate journalisten. Ifølge Refsdal forhandlet han selv dette beløpet ned til 20.000 dollar. Utenriksdepartementet har hele tiden benektet at det på noe tidspunkt var aktuelt å utbetale løsepenger for Refsdal. I filmen kommer det imidlertid fram at det ble gjort omfattende forberedelser for å legge til rette for utbetaling av pengene.

Filmen viser blant annet hvordan Kjetil Johnsen i Refsdals produksjonsselskap Novemberfilm, sammen med en norsk polititjenestemann, reiser fra minibank til minibank i Kabul for å få ut penger. Ifølge Johnsen skulle han fungere som mellommann i forbindelse med pengeutbetalingen. Selve overleveringen skulle gjøres av en afghansk journalist.

I filmen bekrefter underdirektør Ragnhild Imerslund i UD at løsepenger var et av flere spor forhandlerne jobbet etter for å få Refsdal fri. Hun hevder imidlertid at dette kun var et taktisk spill overfor kidnapperne, og står fast på at det aldri var aktuelt å utbetale pengene.

- Var reelt

Det avviser Kjetil Johnsen. Han mener tvert imot at det såkalte pengesporet var høyst reelt.

- Jeg hører hva UD sier, men jeg opplevde det helt annerledes. Mitt inntrykk var at de planla å overlevere penger, sier Johnsen til VG Nett.

Ifølge Johnsen hadde politiet flere "kreative løsninger" på hvordan en pengeoverføring kunne gjennomføres. Han bekrefter at det blant annet ble drøftet å skaffe penger fra Refsdals familie, gjennom hans arbeidsgiver, eller gjennom en norsk organisasjon.

- Dersom dette bare var et spill fra UDs side, så drev de det ganske langt da de ba meg komme til Kabul for å spille en rolle i overleveringen, sier han.

Angrep kolonne

Filmen inneholder også unike bilder fra Refsdals første tur til Kunar noen uker før han ble kidnappet. Refsdal bodde da i ni dager sammen med en gruppe Taliban-soldater.

Filmen viser dagliglivet i Taliban-leiren, men også hvordan gruppen angriper en kolonne med amerikanske militærkjøretøy. Refsdal ble imidlertid ikke imponert over den militære kapasiteten til gruppen.

- De skjøt som kråker, sier han.

Fikk kvittering

Etter flere dager i uvisshet, der kidnapperne sto fast på kravet om at de ønsket løsepenger for å slippe den norske journalisten fri, fikk Refsdal beskjed om at han skulle løslates. Refsdal innrømmer at han på dette tidspunktet var usikker på om Taliban-kommandanten ville holde ord, eller om han hadde solgt han videre til en annen gruppering.

Likevel tok han sjansen på å provosere kidnapperne ved å be om en kvittering på pengebeløpet kidnapperne hadde tatt fra han. VG Nett har sett kvitteringen, der en av kommandantens menn bekrefter at han har mottatt et beløp i dollar og afghanske rupi som tilsvarer rundt 12000 kroner.

- Det sier mye om Pål. De fleste av oss hadde nok ikke vært så opptatt av en kvittering i en slik situasjon, sier Kjetil Johnsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks