Hovedinnhold

Norskledet styrke drepte 150 opprørere

Ryddet vei for sivil oppbygging i urolige Ghowrmach

EVAKUERING: Norske soldater i den såkalte OMLT4-styrken evakuerer her far og sønn fra den afghanske fjellheimen. Far og sønn klarte seg etter redningsoperasjonen. Foto: Harald Henden
EVAKUERING: Norske soldater i den såkalte OMLT4-styrken evakuerer her far og sønn fra den afghanske fjellheimen. Far og sønn klarte seg etter redningsoperasjonen. Foto: Harald Henden
Rundt 150 opprørere er blitt drept i svært harde kamper med den norskledede mentorstyrken i Afghanistan det siste halvåret.

Denne saken handler om:

OMLT 4

** Operational Mentor and Liason Team er den internasjonale ISAF-styrkens betegnelse på programmet for opplæring og veiledning av den afghanske hæren.

** Fjerde gruppe (OMLT 4) av norske soldater overtok ansvaret i midten av juni i år

** OMLT 4 består av til sammen 48 offiserer og soldater. I tillegg til offiserene som har ansvaret for veiledning av sine afghanske kolleger, består gruppen av flere forskjellige støtte og sikringsfunksjoner. Deriblant styrkebeskyttelse og sanitet.

** OMLT 4 er den første og siste gruppen som samlet har flyttet inn i den svært utsatte basen FOB Ghowrmach.


Sammen med sine afghanske partnere har de norske offiserene i mentorstyrken som kalles OMLT 4 (se faktaboks) deltatt i 52 skuddvekslinger under 49 operasjoner. VG har fått tilgang til mentorenes erfaringer. I rapporten som oppsummerer det halve året med operasjoner, står det at styrken og deres allierte partnere har drept rundt 150 opprørere.

Fra første dag utfordret de Taliban på deres hjemmebane.

Intens periode

- Da vi kom til Ghowrmach kontrollerte motstanderne av regjeringen all form for kommunikasjon, og hindret eksport og import av varer og tjenester. De så oss åpenbart som en så stor trussel at de angrep oss 25 ganger i feltbasen vår med raketter, bombekastere, rekylfrie kanoner, RPG-er, maskingeværer og håndvåpen, forteller oberstløytnant Tore Halvorsen, som har ledet OMLT 4.

VG MØTTE STYRKEN I AFGHANISTAN:  Her flytter soldatene til vepsebolet

Saken fortsetter under bildet.

FÅR SKRYT: Som leder av rådgivningsstyrken OMLT 4 i Afghanistan har oberstløytnant Tore Halvorsen gjort seg fortjent til utmerkelsen Krigskorset med sverd, mener ledelsen i styrken. Foto: Harald Henden
FÅR SKRYT: Som leder av rådgivningsstyrken OMLT 4 i Afghanistan har oberstløytnant Tore Halvorsen gjort seg fortjent til utmerkelsen Krigskorset med sverd, mener ledelsen i styrken. Foto: Harald Henden


Svært få norske befal har opplevd en mer intens periode i Afghanistan enn mentorstyrken som har hatt base i Ghowrmach, som har et trusselnivå på linje med de farlige områdene Helmand og Kandahar.

Oppdraget var å drive opplæring og operere sammen med soldater i den afghanske hæren (ANA)s 3.Kandak. De afghanske soldatene var i utgangspunktet dårlig skolert, og styrken manglet nøkkelpersonell.

Les også: Taliban viser fram amerikansk soldatfange

Når de likevel utførte til dels kompliserte operasjoner i et vanskelig terreng mot en sterk motstander, har det angivelig vakt oppsikt.

De norske mentorene får ros for å ha lykkes slik at den afghanske bataljonen nå har kommet opp på et nivå der de opererer alene. Dette er i kjerneområdet for ISAFs strategi.

- Hensikten var å vise tilstedeværelse overfor sivilbefolkningen og hindre opprørerne å bruke veier og landsbyer som baser. Vi ville også legge til rette for at flyktninger kunne komme tilbake, sier Halvorsen.

Samleside: VG Nett om Afghanistan

En konsekvens

- Kunne dere operert på en annen måte, slik at dere unngikk å drepe 150 opprørere?

- Vi var først og fremst ute for å hindre angrep på politistasjoner, distriktsadministrasjonen og sivile. Da vi begynte å forflytte oss, ble vi svært ofte angrepet av opprørerne som tok i bruk alle midler for å hindre utvikling. Motstanden resulterte i svært harde kamper, og det var i disse opprørere ble drept. Dette var i seg selv ingen målsetting, men en konsekvens av operasjonene som ble gjennomført, sier Tore Halvorsen.

Samleside: VG Nett om Forsvaret

Veibomber har vært et av midlene Taliban har benyttet i sterk grad. De norske og afghanske soldatene fant 40 som de nøytraliserte og 25 andre gikk av. Flere av samarbeidspartnerne i det afghanske politiet, hæren og de amerikanske styrkene har lidd tap som følge av IED-angrep.

Dyktighet og flaks

- Vi er unntaket, til tross for at vi har kjørt over flere, sier Tore Halvorsen.

- Det skyldes dyktighet, høy kompetanse - og en god porsjon flaks.

Helt upåvirket er ingen i OMLT 4 etter de strabasiøse operasjonene. Ifølge sjefen for Stressmestringsteamet, major Arnold Myrvang, har de lagt bak seg«noe av det tøffeste en avdeling har vært gjennom siden 2. verdenskrig... De har levd under konstant press og uforutsigbarhet over lang tid, og har vært i svært mange trefninger med fienden.»

Flere av de norske mentorene er innstilt til Militærkorset og andre høythengende medaljer for ekstraordinær innsats og mot.

- Vi mener det vil være viktig at karene får den anerkjennelsen de fortjener, ikke minst for bearbeidelsen av inntrykkene de sitter igjen med. Medaljene vil være en anerkjennelse til alle for den innsatsen avdelingen har gjort, og at det vi har gjort har politisk forankring, skriver leder av Stressmestringsteamet, Arnold Myrvang.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks