Hovedinnhold

Norske spesialsoldater i aksjon i Kabul

SPESIALSOLDATER: Her går norske soldater til motangrep mot opprørerne som angrep flere steder i Kabul søndag. De deltar som et ledd i mentoreringsoppdraget for den afghanske elitepolitienheten CRU. Foto: AFP
SPESIALSOLDATER: Her går norske soldater til motangrep mot opprørerne som angrep flere steder i Kabul søndag. De deltar som et ledd i mentoreringsoppdraget for den afghanske elitepolitienheten CRU. Foto: AFP
(VG Nett) Her ser du de første bildene noensinne av operatører fra Forsvarets Spesialkommando/Hærens Jegerkommando i aksjon.

Denne saken handler om:


De norske spesialstyrke-soldatene rykket ut sammen med sine afghanske kolleger i Crisis Response Unit TF 24 (CRU) da Kabul ble angrepet i dag. Taliban har tatt på seg skylden og kalt det en hevnaksjon.

FSK/HJK startet sitt nye mentoroppdrag i den afghanske hovedstaden 1.april, etter at newzealandske SAS har hatt oppdraget siden 2009. SAS har mistet to av sine soldater i denne perioden.

Den afghanske sikkerhetstyrken, som er blitt en av landets beste på urban kontraterror, var blant de første på banen da flere bygninger sentralt i Kabul ble beskutt med rakettdrevne granater, såkalt RPG, og håndvåpen, søndag.

Sikkerhetsstyrkene rykket ut med alle kapasiteter. FSK/HJK bistod med rådgivning, men også med reell kampkapasitet.

- Skarpskyttere på taket

VG Nett snakket søndag ettermiddag med Time-frilanser John Wendle, som befant seg i kampområdet like ved Kabul Star Hotel. Han forteller om at de norske spesialsoldatene tok tilhold i et bygg som var under konstruksjon, med med fri sikt til hotellet.

I KABUL: Reporter John Wendle. Foto: PRIVAT
I KABUL: Reporter John Wendle. Foto: PRIVAT


Skyting med automatvåpen kunne tydelig høres i bakgrunnen under samtalen.

- De norske spesialstyrkene løp over veien sammen med afghanske spesialstyrker. De plasserte skarpskyttere på taket, med oversikt over Star Hotel, forteller Time-frilanseren John Wendle.

Ifølge Wendle var det om lag 25 politifolk fra CRU-en involvert, pluss de norske mentorene. Han sier at skuddene som høres trolig kommer fra sikkerhetsstyrkene.

- Det høres ut som en opprører kom ut og derfor ble skutt etter, forteller han.

Støre bekrefter

Han forteller at han så om lag fem norske soldater, og at de ankom mellom 35 og 40 minutter etter de første angrepene.

- De hadde ikke mye dekning når de løp over veien og de visste trolig ikke om det var opprørere på taket av hotellet, sier Wendle.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at de norske spesialsoldatene deltar i arbeidet med å drive angrepene tilbake.

- De er der for å sørge for at afghanerne selv kan ivareta sikkerheten i Kabul, og det har de gjort i lang tid nå. Dette er kanskje noe av det viktigste vi kan gjøre nå, sier han til NRK.

Hevder mange er drept

Ifølge pressetalsmann i Forsvaret, major Bent-Ivan Myhre, er noe av jobben til de norske spesialsoldatene å trene opp CRU-soldatene også i kamp.

- Våre spesialsoldater sitt oppdrag er å trene og mentorere den afghanske Crisis Response Unit-en. Det innebærer herunder også å mentorere pågående operasjoner, sier Myhre.

Ingen av de norske spesialsoldatene skal ha blitt skadet i angrepet etter hva Forsvaret i Norge har fått opplyst, og heller ikke øvrig norsk militærpersonell skal ha kommet til skade.

- Så langt rapporteres det om at alt er ok med norsk personell, men operasjonen er pågående, sier presse- og informasjonsoffiser major Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til VG Nett.

Ifølge Moen er alle de norske soldatene som har tilknytning til ISAF-hovedkvarteret og flyplassen i Kabul gjort rede for, og ingen av dem er skadet. Det er snakk om under 20 soldater.

(Saken fortsetter under bildet)

SIDE OM SIDE: Afghanske og norske soldater opererer sammen i Kabul. Foto: MASSOUD HOSSAINI
SIDE OM SIDE: Afghanske og norske soldater opererer sammen i Kabul. Foto: MASSOUD HOSSAINI

Kampene fortsetter

Søndag ettermiddag ble det fortsatt meldt om eksplosjoner og skuddvekslinger i Kabul.

- Ingen er så langt bekreftet drept i angrepene. Men det pågår fortsatt skuddvekslinger flere steder, sier pressetalsmann for ISAF i Kabul, kaptein Justin Brockhoff, til NTB søndag ettermiddag.

Ifølge afghansk politi er minst én opprører drept. NATO, på sin side, opplyser søndag kveld at minst 14 opprørssoldater ble drept i kampene.

Det afghanske innenriksministeriet hevder imidlertid at så mange som 47 bevæpnede opprørere er drept, 31 skadet og 21 arrestert av afghansk politi etter søndagens angrep. Disse tallene gjelder for hele landet. Ifølge innenriksministeriet gikk opprørerne til angrep i 11 ulike provinser.

«Underveldet»

Til CNN sier talsmann for innenriksministeriet, Sediq Seddiqi, at 15 afghanske polititjenestemenn ble såret i angrepene.

Politisjefen for områdene nord og nordøst i landet forteller at også 15 opprørere som var i ferd med å gjennomføre lignende angrep ble arrestert i Kunduz-provinsen tidligere på dagen.

Ifølge oberstløytnant Jimmie Cummings, som er talsperson for ISAF-styrkene, er han «underveldet» av dagens angrep mot flere mål i Kabul, og Afghanistan for øvrig.

Den amerikanske ambassadøren til Afghanistan, Ryan Crocker, sier at ingen amerikanske soldater ble skadet, men at en rekke afghanske sikkerhetsstyrker ble drept eller skadet.

- De er i våre hjerter, sier han til CNN.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks