Hovedinnhold

Norske Pål (46) løslatt etter kidnapping i Afghanistan

Holdt kontakt med UD på telefon fra fangenskapet
- Skal ha blitt kidnappet av lokalt Taliban

KIDNAPPET I AFGHANISTAN: Pål Refsdal (46) fra Bærum ble holdt fanget i det konfliktfylte grenseområdet til Pakistan. Dette bildet ble tatt på sluttet av 90-tallet i forbindelse med et opphold i Kosovo. Foto: Morten Holm, Scanpix/ Google Map
KIDNAPPET I AFGHANISTAN: Pål Refsdal (46) fra Bærum ble holdt fanget i det konfliktfylte grenseområdet til Pakistan. Dette bildet ble tatt på sluttet av 90-tallet i forbindelse med et opphold i Kosovo. Foto: Morten Holm, Scanpix/ Google Map
(VG Nett) Den norske krigsjournalisten Pål Refsdal (46) fra Bærum er løslatt etter å ha vært kidnappet i det østlige Afghanistan siden torsdag i forrige uke.

Denne saken handler om:

Tips oss

Refsdal skal ha blitt kidnappet torsdag 5. november. Dagen etter, klokken 13.10, ringte han selv den norske ambassaden i Kabul og ga beskjed om at han var kidnappet. Også en afghansk tolk, som var sammen med nordmannen ble tatt samtidig. Han er nå løslatt sammen Refsdal.

LES OGSÅ:Beskutt i Kosovo, levde med mujahedin, svømte blant haier

- Pål befinner seg nå i Kabul og blir tatt hånd om av helsepersonell, sier Kjetil Johnsen i Novemberfilm til VG Nett.
Ringte hjem

VG Nett vet at Refsdal ved flere anledninger under fangenskapet har vært i kontakt med norsk UD på direkte telefonlinje. I disse telefonsamtalene skal han ha gitt uttrykk for at han etter forholdene hadde det bra, men han skal også ha vært preget av den alvorlige og uoversiktelige situasjonen han har vært i.

Norske myndigheter skal i liten grad ha hatt direkte kontakt med kidnapperne selv, men VG Nett kjenner til at det skal ha vært kontakt med det såkalte eldsterådet i området der Refsdal og tolken har sittet fanget.

Det bekrefter også politisjef Khalilullah Ziayee i Kunar-provinsen til VG Nett.

VG Nett vet at dette onsdag kveld var et av hovedsporene UD jobbet etter for å finne en løsning. Fungerende kommuinikasjonssjef Ragnhild Imerslund i UD ønsker imidlertid ikke å opplyse når eller under hvilke omstendigheter Refsdal ble løslatt, men henviser til Støres pressekonferanse senere i dag.

Ble advart

Før innreisen til Kunar varslet Refsdal den norske ambassaden i Kabul, og han skal ha fått en klar advarsel om risikoen ved å begi seg inn i dette området.

Politisjef i Kunar-provinsen, Khalilullah Ziayee, sa til VG Nett mandag at Refsdal og tolken tok seg ulovlig inn i området.

- De hadde ikke tillatelse-papirer, sier Ziayee.

Ambassaden i Kabul tok umiddelbart kontakt med Utenriksdepartementet da de fikk melding om kidnappingen. Det ble nedsatt en krisestab som hele tiden har jobbet på spreng for å få frigitt den norske journalisten.

Ambassaden ble raskt tilført økte ressurser som følge av kidnappingen. Også mannskaper fra politi og Forsvaret har bistått ambassaden i krisehåndteringen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er på vei hjem fra Kabul og har varslet en pressekonferanse i ettermiddag.

- Refsdal er på et sikkert sted, sier fungerende Ragnhild Imerslund til VG Nett.

Vet du noe om dette? Kontakt VG Nett påe-post, sms 2200 eller telefon 22 00 00 00.

VG Nett har kjent til saken siden lørdag 7. november, men har etter sterk oppfordring fra UD valgt å ikke gå ut med informasjon tidligere, av hensyn til nordmannens sikkerhet.

Taliban-gjemmested

Den beryktede Kunar-provinsen, hvor den norske journalisten og hans tolk ble tatt, har helt siden den sovjetiske okkupasjonen vært et av favorittgjemmestedene til Taliban.

HARDE KAMPER: Dette bildet ble tatt 15. august i år, og viser amerikanske soldater som fyrer av bomber i en av sine posisjoner i Kunar-provinsen. Det er i denne provinsen nordmannen ble tatt til fange. Foto: AFP
HARDE KAMPER: Dette bildet ble tatt 15. august i år, og viser amerikanske soldater som fyrer av bomber i en av sine posisjoner i Kunar-provinsen. Det er i denne provinsen nordmannen ble tatt til fange. Foto: AFP

Området ligger ulendt og svært utilgjengelig til, klemt opp mot grensen til Pakistan. Det er også i denne provinsen flere hevder at Osama bin Laden gjemmer seg. De siste årene er en rekke journalister og hjelpearbeidere blitt kidnappet her.

Ifølge det lokale politiet er det i Manogay-distriktet at den norske journalisten satt fanget.

Spiller inn dokumentarfilm

46-åringen fra Bærum var i Afghanistan i forbindelse med produksjonen av dokumentarfilmen «Den andre siden» da han ble kidnappet. Dokumentarfilmen produseres av det norske produksjonsselskapet Novemberfilm.

Produsent for dokumentarfilmen, Kjetil Johnsen sier at Refsdal jobber med et researchprosjekt, og at han har vært i Afghanistan en periode i høst, uten å ville si nøyaktig hvor lenge. Han ønsker heller ikke å kommentere noe mer om oppholdet.

- Av Afghanistan-kjennere blir området omtalt som svært farlig og utilrådelig å reise inn i alene. Hva kan du si om de sikkerhetsvurderingene som ble tatt på forhånd?

- Det ønsker jeg ikke å gå inn på nå. Vårt fokus har hele tiden vært å få kontroll på dette og få vedkommende hjem.

Dokumentarfilmen ble i februar i år tildelt 700.000 i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. I tildelingsnotatet heter det at filmen handler om dagens Afghanistan, med konflikten som bakteppe. Produksjonsselskapet uttalte den gang at filmen skal følge tre afghanere fra et perspektiv som ikke er vist i vestlig media tidligere.

Taliban hevdet å stå bak

Taliban gikk søndag 8. november ut med en melding hvor de hevdet at de har tatt til fange en nordmann, som ifølge organisasjonen hadde tatt seg ulovlig inn i deres område i Kunar-provinsen øst i Afghanistan.

Flere afghanske og russiske medier meldte først at det var Taliban som sto bak kidnappingen, på bakgrunn av Talibans egne uttalelser.

Et det VG Nett forstår hersket det lenge stor usikkerhet i UDs krisestab om hvem som egentlig sto bak kidnappingen av nordmannen.

Lokale kilder sier til VG Nett at det er lokalt Taliban som tok de to til fange.

Rykter om krav

VG Nett erfarer at det ikke har kommet politiske krav knyttet til nordmannens frigivelse. Det skal heller ikke være noe som tyder på at Refsdal ble tatt fordi han er norsk.

På internett har det ryktes at kidnapperne har fremmet et løsepengekrav på 500.000 amerikanske dollar, men heller ikke dette er bekreftet.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette nå på grunn av sikkerheten til fangene. Jeg kan komme tilbake til dette på et senere tidspunkt, sier politisjef Khalilullah Ziayee i Kunar-provinsen til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks