Hovedinnhold

Norsk soldat drept av veibombe i Afghanistan

VEIBOMBE: Det var et kjøretøy av denne typen som ble rammet av en veibombe i Afghanistan i dag. Foto: Forsvaret/Scanpix
VEIBOMBE: Det var et kjøretøy av denne typen som ble rammet av en veibombe i Afghanistan i dag. Foto: Forsvaret/Scanpix
(VG Nett) En norsk soldat ble drept da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe i Ghowmach-provinsen i Afghanistan mandag formiddag.

Denne saken handler om:

Tips oss

Den norske soldaten tilhører stabiliseringsstyrken i Meymaneh. Soldaten var vognfører på en CV9030-stormpanservogn da veibomben gikk av.

HAR DU OPPLYSNINGER I DENNE SAKEN? KONTAKT VG NETT HER

Hendelsen skjedde om lag fire kilometer sørøst for Ghowrmach. Den var trolig nedgravd og utløst av en trykkplate, heter det i en pressemelding fra Forsvaret.

De to andre soldatene som satt i samme vogn ble lettere skadet, og ble sammen med den avdøde raskt evakuert av stabiliseringsstyrkens helikopter i Meymaneh.

Ifølge NTB skal den drepte soldaten være 22 år gammel.

Evakuert

Soldatene tilhører infanterienheten fra Telemark bataljon, som var på vei for å møte soldater fra den afghanske hæren for å gjennomføre felles patruljer i området. Om lag 40 norske soldater var med på operasjonen.

Oppdraget til styrken er å operere som partnere for afghanske styrker, opprettholde sikkerheten på ringveien som er hovedtrafikkåren i området og å opprettholde ISAFs tilstedeværelse i dette området. Ghowrmach-distriktet er preget av mye aktivitet fra opprørere og kriminelle.

De norske soldatene i Afghanistan skal ha gjennomført en rekke slike patruleoppdrag i dette området den siste tiden.

Sikrer skadestedet

De norske styrkene i Afghanistan har startet arbeidet med å ta vare på de to soldatene med lettere skader, og den omkomnes medsoldater. Styrker fra Meymaneh er sendt for å sikre skadestedet.

Nærmeste pårørende til den omkomne er varslet.

Ifølge oberstløytnant John Espen Lien ved Fellesoperativt hovedkvarter har totalt fem norske soldater nå mistet livet i forbindelse med militære oppdrag i Afghanistan.

VG Nett har vært i kontakt med Norges ambassadør i Afghanistan, Kåre Aas, som sier at det er Forsvaret som svarer på spørsmål i denne saken.

Saken fortsetter under bildet!

PATRULJE: Det var i dette området en norsk soldat ble drept mandag da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe. Bildet er tatt under en patrulje i fjor sommer. Foto: Forsvaret/Scanpix
PATRULJE: Det var i dette området en norsk soldat ble drept mandag da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe. Bildet er tatt under en patrulje i fjor sommer. Foto: Forsvaret/Scanpix

Flere pågrepet

Ifølge det afghanske nyhetsbyrået Afghan Islamic Press (AIP) har det vært betydelig urolighet i dag. Flere mistenkte Taliban-soldater er pågrepet i flere separate operasjoner i provinsene Helmand, Kandahar og Logar i løpet av dagen. Flere raid er også gjennomført i Garsmir-distriktet hvor flere andre mistenkte er pågrepet.

VG Nett skrev for kort tid siden at norske soldater har vært i uvanlig harde kamper med Taliban de siste ukene. Til sammen er omtrent 25-30 opprørere drept i trefninger de siste ukene.

LES OGSÅ:Flere og hardere kamper med Taliban

Det nøyaktige antallet trefninger er uklart, men det skal dreie seg om i underkant at ti trefninger med opprørere og kriminelle.

Forrige mandag ble en enhet fra den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh beskutt av et større antall opprørere mens de var på oppdrag i Faryab. De besvarte ilden, og tre opprøre ble drept.

Skuddvekslinger

Grenseområdene mellom Badghis- og Faryab-provinsen, med distriktssenteret Gwhormach som en av de største landsbyene, regnes som noen av de aller fattigste områdene i krigsherjede Afghanistan. Norske styrker fra PRT Meymaneh tok for ikke lenge siden over ansvaret for den militære tilstedeværelsen i den delen av Badghis-provinsen som ligger nord for Hindu Kush-fjellene - og som alle andre steder enn på kartene er en naturlig del av Faryab-provinsen.

Det er her norske styrker med jevne mellomrom har blitt tatt i bakhold og havnet i skuddvekslinger med opprørere de siste årene. Og det er her taliban-talsmenn flere ganger har uttalt at de vil øke aktiviteten sin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks