Hovedinnhold

Norge blir nektet å besøke norske fanger

Amnesty: - Viser at norske myndigheter mangler kontroll

NEKTER OVERLEVERING: Dersom norske soldater i Afghanistan tar fanger, får de ikke lenger overlevere dem til afghanske myndigheter. Årsaken er rapporter om systematisk tortur, og den hemmelige flyttingen av to norske fanger. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, Forsvaret
NEKTER OVERLEVERING: Dersom norske soldater i Afghanistan tar fanger, får de ikke lenger overlevere dem til afghanske myndigheter. Årsaken er rapporter om systematisk tortur, og den hemmelige flyttingen av to norske fanger. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, Forsvaret
(VG Nett) I all hemmelighet har afghanske myndigheter overført to norske fanger fra Meymaneh til Kabul. Siden har ingen norske representanter fått besøke dem.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG Netts Rune Thomas Ege følger Afghanistan. Har du tips eller innspill?

Da norske myndigheter ble varslet om at to av fangene ikke lenger satt i fengselet i Meymaneh i sommer, ble det slått full alarm.

VG Nett kan nå avsløre at syv måneder etter at fangene forsvant fra Meymaneh, har verken personell fra ambassaden i Kabul, Forsvarsdepartementet eller de norske styrkene i Afghanistan fått lov til å besøke fangene de har ansvaret for å følge opp jevnlig.

Det skjer bare uker etter at FN publiserte en rapport som dokumenterer hvordan fanger systematisk blir utsatt for tortur i afghanske fengsler.

- Svært problematisk

- Dette er svært problematisk for norske myndigheter, og viser at de i praksis ikke har kontroll over personene de har tatt til fange, sier kommunikasjonssjef Ina Tin i Amnesty International til VG Nett.

De to fangene er afghanske statsborgere som soner straffer på 16 år etter å ha blitt tatt til fange av norske soldater.

- Vi vet at det foregår systematisk overgrep i fengslene, og er svært bekymret over at dette også kan skje med fanger som er tatt til fange av norske soldater, sier Tin.

VG Nett ved at den hemmelige flyttingen av de to fangene og de store problemene med å få i gang dialogen med afghanske myndigheter har blitt svært dårlig mottatt både i Forsvaret og den norske utenrikstjenesten.

- Sterkt signal

Til slutt satte forsvarsminister Grete Faremo (Ap) foten ned, og nekter nå å overlevere fanger norske soldater tar til afghanske myndigheter.

STATSSEKRETÆR: Roger Ingebrigtsen (Ap). Foto: KNUT ERIK KNUDSEN, VG
STATSSEKRETÆR: Roger Ingebrigtsen (Ap). Foto: KNUT ERIK KNUDSEN, VG

- Det er et meget sterkt signal. Men vi konstaterer at dokumentasjonen til UNAMA er så graverende at vi må ta i bruk slike signaler overfor Afghanistans regjering og afghanske fengselsmyndigheter. Det er viktig for å beskytte de individene som blir tatt til fange av norske soldater, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet til VG Nett.

Fikk ikke møte

Overfor Aftenposten peker Faremo på UNAMA-rapporten som hovedårsak. Men VG Nett vet at også overføringen av fangene fra Meymaneh og de store kommunikasjonsproblemene har vært utslagsgivende for instruksen om å stoppe fangeoverføringen:

Til tross for gjentatte forsøk, har norske myndigheter hatt store problemer med å i det hele tatt få i stand et møte med sine afghanske kolleger.

Først onsdag denne uken hadde ambassaden i Kabul et møte med den afghanske viseinnenriksministeren om overføringen av de to fangene - mer enn et halvt år etter at overføringen skjedde.

- Avhengige av Afghanistan

- Ambassaden fikk forsikringer om at saken ville bli behandlet raskt og at et besøk ville la seg gjennomføre i nær fremtid, sier Roger Ingebrigtsen.

- Følger dere fangene godt nok opp når de blir flyttet i mars, men dere ikke finner ut av det før i sommer?

- Vi er helt avhengige av at afghanske myndigheter holder sin del av avtalen. Det har de altså ikke gjort i dette tilfellet. Dette har vi tatt opp i ganske tydelige ordelag med Afghanistans regjering. De har beklaget det som har skjedd, og forsikret oss om at det ikke vil skje igjen, sier Ingebrigtsen.

- Men det som har skjedd er sterkt beklagelig, sier statssekretæren.

- Har dårlig kontroll

Amnesty International er ikke imponert over håndteringen fra norske myndigheter i fangesaken.

- Gjennom flere år har de vært lite villige til å innrømme utfordringene de står overfor, og gitt et inntrykk av at alt står bra til. Disse avsløringene styrker våre mistanker om at norske myndigheter ikke har så god kontroll som de hevder at de har, sier Ina Tin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks