Hovedinnhold

Minst 22 døde i eksplosjon i bryllup

En selvmordsbomber drepte en fremtredende politiker og rundt 20 andre gjester i bryllupet til politikerens datter nordøst i Afghanistan lørdag.

Denne saken handler om:

Selvmordsbomberen sprengte seg selv i lufta i det han ga den innflytelsesrike politikeren Ahmad Khan Samangani en klem, ifølge afghansk politi. Angrepet skjedde under bryllupsfesten i Aybak, hovedstaden i den nordøstlige provinsen Samangan.

Også provinsens etterretningssjef samt en høytstående politisjef var blant de drepte.

Angrepet er blant de blodigste i landet på flere måneder og øker faren for at opprøret brer seg i den relativt fredelige provinsen, ifølge eksperter.

Karzai fordømmer

Minst 23 mennesker ble drept, og ytterligere 60 ble såret, heter det i en uttalelse fra president Hamid Karzais kontor.

- Afghanistans fiender har igjen angrepet mujahideen-folk som kjemper for nasjonal enhet, heter det i fordømmelsen fra Karzai, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Meldingene om antall døde spriker imidlertid.

I en annen uttalelse fra presidenten, sitert av AFP, heter det imidlertid at de siste meldingene tyder på at 17 ble drept og 43 såret.

Tilstanden for flere av de sårede er kritisk, og dødstallet kan stige, advarer talsmann Lal Mohammad Ahmadzai for sikkerhetsstyrkene i Nord-Afghanistan.

Flere høytstående tjenestemenn var blant bryllupsgjestene.

Krigsherre

Taliban benekter å stå bak angrepet.

- Vi har ingenting med dette å gjøre, sier talsmann Zabihullah Mujahid til Reuters, og tilføyer:

- Ahmad Khan var en tidligere mujahideen-leder. Han var beryktet, og mange mennesker kan ha hatt problemer med ham.

Samangani sitter nå i den afghanske nasjonalforsamlingen, men som tidligere mujahideen-leder kjempet ham mot Sovjet på 1980-tallet, og senere mot Taliban under dets styre fra 1996 til 2001.

- Krigsherrer ofte skyteskiver før

Han kan ha hatt andre fiender enn Taliban, påpeker den Kabul-baserte eksperten Waheed Mujhda.

- Tidligere krigsherrer har ofte vært skyteskiver før. Samangani var viktig for sikkerheten i Samangan. Hans død vil helt sikkert påvirke sikkerheten i denne regionen, sier Mujhda til Reuters.

Det var datteren til Samangani som var i ferd med å gifte seg da selvmordsbomberen - utkledd som bryllupsgjest - detonerte eksplosivene han hadde rundt midjen. Ifølge provinsens politisjef, Khalil Andarabi, hadde brudens far bedt vaktene la være å plage gjestene med sikkerhetssjekker.

Morgenbryllup

Vitner beskriver grusomme scener fra bryllupet.
- Jeg så kroppsdeler og blod overalt i bryllupslokalet, sier en av gjestene, Ahmad Jawed.

- Mange av gjestene skrek om hjelp.

Et annet vitne, Barat Khan, beskriver det slik:

- Det tok rundt 15 minutter før røyken forsvant. Deretter så jeg lik og blodpøler.

I deler av Nord-Afghanistan, som er relativt fredelig sammenlignet med de urolige provinsene sør og øst i landet, er det vanlig å holde bryllupsseremonier tidlig på morgenen.

Sivile tap

Afghanere opplever for tiden noen av de verste voldshandlingene siden Taliban-styret ble styrtet av USA-ledede styrker for mer enn ti år siden.

Ifølge FN var det et rekordhøyt antall sivile ofre i konflikten i Afghanistan i fjor. Taliban, som kjemper et opprør mot president Hamid Karzais vestligstøttede regjering, beskyldes for å stå bak brorparten av disse.

Bare i år har opprørere utført flere titalls selvmordsangrep i det krigsherjede landet.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks