Hovedinnhold

Meningsmåling: - Norge bør ut av Afghanistan

PÅ JOBB: Norske styrker fra Telemark Bataljon i aksjon i Afghanistan. Foto: FORSVARET
PÅ JOBB: Norske styrker fra Telemark Bataljon i aksjon i Afghanistan. Foto: FORSVARET
I en klar holdningsendring over sommeren, mener flertallet av de som har bestemt seg at Norge nå bør trekke sine soldater ut av Afghanistan.

Denne saken handler om:

Det viser en Infact-undersøkelse gjort for VG tidligere denne uken. Nå svarer hele 49 prosent av de spurte at Norge bør trekke seg ut av Afghanistan, mens 36 prosent mener vi fortsatt bør ha soldater der. 14 prosent har ingen bestemt oppfatning.

Stemningen er klart snudd sammenlignet med InFact-undersøkelsen i juni, som ble gjort like etter at fire norske soldater ble drept av en veibombe i Afghanistan.

Spørsmålsstillingen er ikke helt identisk, men den gangen mente 45 prosent av de spurte at de norske soldatene bør bli i Afghanistan så lenge NATO er der, mens 35 prosent mente de burde trekkes ut.

- Sterke følelser

Særlig kvinnene er negative til Norges militære deltagelse i Afghanistan.

Bare 28 prosent av kvinner mener norske soldater fortsatt bør være i landet, mens godt over halvparten - 55 prosent - synes Norge bør trekke seg ut.

Blant Ap-velgere svarer hele 50 prosent at de mener Norge bør trekke seg ut, mens 39 prosent sier Norge bør fortsette sitt militære engasjement.

- Jeg tror at følelsene - med rette - var sterke i juni. I junitallene må vi lese inn en sterk støtte til soldatene, sier forsvarsminister Grete Faremo, og mener det kan være en mulig forklaring på hvorfor oppslutningen faller nå.

- Jeg tror vi ser, også i Norge, noe av den trenden vi har sett i landene rundt oss, sier Faremo om de ferske tallene.

- Kan ikke gi opp

Den folkelige støtten til Afghanistan-krigen fortsetter blant annet å dale i USA. Også i Sverige faller oppslutningen.

Selv mener Faremo at InFact-undersøkelsen, som ble tatt opp 4. august, bekrefter at det norske folk trenger løpende informasjon om hvorfor vi er i Afghanistan.

Så langt har ni nordmenn mistet livet i løpet av de ni årene Norge har vært til stede i det krigsherjede landet.

- I mine øyne er det verste en brå uttreden, sier Faremo og viser til at en viktig del av Norge og NATOs mandat er å skape trygghet for afghanerne.

- Hvor lenge vil Norge være i Afghanistan?

- Vi avstår fra å datostemple vår uttreden, svarer hun.

Direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland, mener bestemt at Norge ikke må kaste inn håndkleet.

- Vi kan ikke si til afghanske kvinner og menn at nå har vi satt dere i en ekstremt sårbar situasjon, og nå gir vi opp, sier Egeland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks