Hovedinnhold

Kvinne drept foran jublende folkemengde - anklaget for ekteskapsbrudd

** Amnesty: Situasjonen kan bli verre
** Afghanistans president har beordret arrestasjon

(VG Nett) Ni skudd i ryggen var prisen den unge kvinnen måtte betale for å ha blitt misbrukt av Taliban. Videoen vekker harme i store deler av verden.

Denne saken handler om:

På den originalt tre minutter lange videoen kan man se en turban-kledd mann går mot en kvinne som sitter alene på bakken. Når han kommer frem til henne fyrer han av flere skudd mot kvinnen.

Ifølge guvernør Abdul Basir Salangi i Parwan-provinsen i Afghanistan skal 22 år gamle Najiba ha blitt misbrukt av to Taliban-offiserer.

De to, den ene visstnok hennes ektemann, skal så ha kranglet seg imellom om kvinnen. For ikke å tape ansikt lot de deretter Taliban henrette kvinnen for «utroskap».

På videoen kan man se hvordan kvinnen faller i bakken etter hun har blitt skutt, til jubel fra de rundt 150 oppmøtte mennene i en landsby i Parwan-provinsen like utenfor hovedstaden.

- Etter Guds ord

Bildene forteller i klartekst at situasjonen for afghanske kvinner ikke er blitt særlig bedre etter et tiår med vestlig «hjelp».

Den dokumenterer videre at Guds navn misbrukes til det helt ekstreme av såkalte gudfryktige islamister.

Når den ulykkelige unge kvinnen meies ned av en Taliban-soldat med Kalashnikov, priser mennene rundt henne Gud høylytt, og en av dem sier:

- Gud advarer mot utroskap, for det er syndig. Og etter Guds ordre skal hun nå bli henrettet.

Så smeller skuddene, og den unge burkakledde faller blodig fremover i støvet. Selv etter at hun er død, fortsetter bøddelen å skyte inn i den spinkle kvinnekroppen.

«Rettssaken» mot kvinnen skal ha vart i 45 minutter, og den «skyldige» fikk selv ikke lov til å uttale seg.

- Frykter det vil skje igjen

Forskning gjort av Amnesty viser at vold mot kvinner i Afghanistan er økende. I 2010 ble dusinvis av jenteskoler stengt på grunn av vold og forkjempere for kvinners rettigheter blir daglig utsatt for trusler(LINK). Likevel sjokkerer videoen ansatte i organisasjonen.

- Videoen er forferdelig, og jeg måtte tvinge meg selv til å se den for å forstå hva det er som skjer i landet. Dessverre har dette skjedd før og vi frykter at det vil skje igjen, forteller leder av Amnestys Sørasia-avdeling Polly Truscott til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet

KREVER REAKSJON: Volden sjokkerer også Polly Truscott, leder av Amnestys Sørasia-avdeling. Hun mener det viktigste nå er at de ansvarlige for drapet må straffes. Foto: Amnesty International
KREVER REAKSJON: Volden sjokkerer også Polly Truscott, leder av Amnestys Sørasia-avdeling. Hun mener det viktigste nå er at de ansvarlige for drapet må straffes. Foto: Amnesty International

Truscott mener at det viktigste nå er at de ansvarlige for drapet må straffes, men frykter at når verdens øyne trekker seg bort fra Afghanistan etter at saken roer seg, vil de ansvarlige slippe unna.

- I fjor ble en gravid kvinne skutt og drept. For en tid tilbake fikk vi vite at gjerningsmennene har begynt å jobbe i det lokale politiet. Dette er med på å vise at de nye lovene som har kommet for å beskytte kvinnene, ikke blir fulgt. Derfor er vi redde for at situasjonen for kvinner i Afghanistan kan bli verre i tiden fremover.

I en undersøkelse fra 2011 ble Afghanistan kåret til det farligste stedet i verden å være kvinne.

Sjokkerer

Videoen, som viser fattige afghanske kvinners virkelighet, har sjokkert en hel verden.

Den britiske utenriksministeren William Hague sier at han er «sjokkert og kvalm og opprørt» over bildene, og etter å ha sett den grusomme videoen, gikk USAs utenriksminister Hillary Clinton på talerstolen søndag.

Med tårer i øynene og skjelvende stemme sa hun at «ingen nasjon kan oppnå fred og stabilitet så lenge halvparten av befolkningen - kvinnene - undertrykkes».

Beordret arrestasjon

Afghanistans president Karzai og hans regjering har tatt sterkt avstand fra det som skjedde, kaller henrettelsen «uislamsk og umenneskelig». I en pressemelding fra presidentens kontor skriver de at Karzai har beordret tjenestemenn til å arrestere og straffe de involverte.

Saken fortsetter under bildet..

«UMENNESKELIG»: Afghanistans president Hamid Karzai har beordret arrestasjon av de involverte i drapet. Foto: REUTERS
«UMENNESKELIG»: Afghanistans president Hamid Karzai har beordret arrestasjon av de involverte i drapet. Foto: REUTERS


Også NATO har tilbudt bistand i søket for å spore opp de ansvarlige for drapet, forteller US Army general John Allen til CNN.

Det internasjonale samfunnet har fått en sterk påminnelse om at Afghanistan ikke gjør nok for å sikre sine egne kvinner. Og situasjonen kan raskt bli enda verre nå som utenlandske tropper trekkes ut i et stadig økende tempo.

Taliban har nektet overfor flere medier at de hadde noe med henrettelsen å gjøre.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks