Hovedinnhold

Kraftig eksplosjon i Kabul: Minst 90 drept og 400 såret

En kraftig bilbombe gikk av i ambassadeområdet i Kabul onsdag morgen.

Denne saken handler om:

I morgentimene i dag kunne beboere i Afghanistans hovedstad Kabul høre en voldsom eksplosjon.

Det kom raskt meldinger om mange drepte og sårede personer, i tillegg til knuste ruter og dører hundrevis av meter unna. En mørk sky reiste seg mot himmelen over byen etter eksplosjonen, synlig fra lang avstand.

Talsmann Najib Danish for de afghanske myndighetene bekreftet senere at et selvmordsangrep fant sted i nabolaget Wazir Akbar Khan, som huser flere ambassader og ikke ligger langt fra presidentpalasset.

Meldingene om antallet drepte og sårede har variert gjennom dagen, og steget jevnt. Afghanske helsemyndigheter opplyser ifølge Reuters at minst 80 personer er drept og over 350 såret.

I 16-tiden har det statlige afghanske mediasenteret oppjustert tallet til 90 døde og rundt 400 skadede, melder nyhetsbyrået AP.

Ingen har foreløpig påtatt seg skylden for angrepet. Taliban hevdet imidlertid onsdag at de ikke står bak angrepet, melder Al Jazeera på Twitter.

VG i Afghanistan: Norske spesialsoldater: – De vi slåss mot kjemper til døden

Skader på Tysklands og Frankrikes ambassade

Ifølge afghanske Tolo News fant eksplosjonen sted nær Wazir Abkad Khan Road, hovedgaten gjennom ambassadestrøket. I tillegg til den britiske og den franske, ligger også den tyske ambassaden nær stedet der eksplosjonen skjedde.

Det tyske utenriksdepartementet opplyser ifølge AP at ansatte ved deres ambassade i byen er blant de sårede.

Både den tyske og franske ambassaden har fått materielle skader som følge av eksplosjonen, opplyser den franske Europa-ministeren Marielle de Sarnez til radiokanalen Europe 1.

En afghaner som holdt vakt utenfor den tyske ambassaden, mistet livet.

Minst to japanske ambassadeansatte er såret i eksplosjonen, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Tolo News skriver videre at det skal ha vært en tankbil med eksplosiver som gikk i lufta.

E-tjenesten: Taliban styrker sin militære posisjon i Afghanistan

UD: Tror ingen nordmenn er berørt

Den norske ambassaden ligger omtrent en kilometer fra der bomben gikk av. Utenriksdepartementet sier de er kjent med angrepet i Kabul, og er i kontakt med den norske ambassaden for å få mer informasjon om hendelsen.

– Det er fortsatt i en tidlig fase, men så langt har vi ingen indikasjon på at nordmenn skal være berørt av angrepet, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen Ekker til VG.

I en uttalelse opplyser BBC at en av deres sjåfører omkom og fire journalister ble skadet og fraktet til sykehus. Skadene til BBC-journalistene skal ikke være livstruende.

– Verste lyden jeg har hørt

– Jeg tror det er en av de verste bombene som er blitt brukt i Kabul. Det var den verste lyden og den verste følelsen jeg har opplevd i livet mitt. Det har vært en forferdelig morgen, sier Omaid Sharifi (30) på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han hadde akkurat kommet til kontoret sitt, som ligger én kilometer fra stedet der bomben gikk av, da han kjente at bygningen ristet. Det pågikk i flere sekunder før det plutselig smalt.

– En kjempeeksplosjon ødela akkurat alle vinduer i byrået vårt, skrev Wall Street Journals journalist Jess Donati på Twitter kort tid etter eksplosjonen. Hun la også ut bilder av ødeleggelsene utenfor soverommet sitt.

Fikk du med deg? USA slapp sin kraftigste kovensjonelle bombe over Afghanistan

<p>RØYK: Røykskyen fra den kraftige eksplosjonen kan skimtes i bakgrunnen. Selvmordsbomben gikk av i ambassadestrøket i Kabul.</p>

RØYK: Røykskyen fra den kraftige eksplosjonen kan skimtes i bakgrunnen. Selvmordsbomben gikk av i ambassadestrøket i Kabul.

Foto: SHAH MARAI, afp/ntb scanpix

Bare uker etter stort angrep

Angrepet skjedde fire uker etter at åtte personer ble drept da en bilbombe eksploderte i en NATO-kolonne i Kabul. Terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) påtok seg skylden for angrepet.

Taliban annonserte i april starten på sin våroffensiv. Terrorhæren hevdet at utenlandske mål vil bli prioritert, og at de vil gå til angrep gjennom geriljakrigføring, konvensjonell krigføring og selvmordsangrep. Men de benekter altså at de står bak dagens angrep.

Les også: Her kjemper norske styrker mot Taliban i Kabul

Fordømmer angrepet

Norges utenriksminister Børge Brende reagerer sterkt på terrorangrepet.

«Sterk fordømmelse av det forferdelige terrornagrepet i Kabul som drepte så mange sivile. Mine oppriktige kondolanser til familiene og til Afghanistan», skriver han på sin Twitter-profil.

Det samme gjør NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

«Jeg fordømmer det forferdelige angrepet i Kabul. Mine tanker er med alle som er rammet. NATO står med Afghanistan i kampen mot terrorisme», skriver han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks