Hovedinnhold

Karzai ber USA trappe ned militæroperasjonene

VIL ROE NED: President Hamid Karzai ber USA trappe ned de militære operasjonene i Afghanistan og trekke flere soldater tilbake til forlegningene. Foto: AFP
VIL ROE NED: President Hamid Karzai ber USA trappe ned de militære operasjonene i Afghanistan og trekke flere soldater tilbake til forlegningene. Foto: AFP
Afghanistans president Hamid Karzai ber USA trappe ned sine militære operasjoner i landet.

Denne saken handler om:


- Tiden er nå inne til å trappe ned de militære operasjonene, sier Karzai i et intervju med The Washington Post.

Den afghanske presidenten vil særlig ha slutt på de nattlige raidene amerikanske spesialstyrker gjennomfører og mener disse bidrar til å forverre sivilbefolkningens situasjon og øke oppslutningen om Taliban.

Karzai sier i intervjuet at han ønsker de amerikanske soldatene vekk fra veiene og ut av afghanernes hjem.

Langvarig nærvær av utenlandske soldater bidrar bare til å forverre krigen, slår den afghanske presidenten fast.

Skaper korrupsjon

I det timelange intervjuet gir Karzai uttrykk for dyp skepsis til USAs politikk i Afghanistan, og han anklager blant annet amerikanske tjenestemenn for å ha manipulert presidentvalget i 2009.

Karzai anklager også USA for å bidra til den omfattende korrupsjonen i Afghanistan, ved å kanalisere milliarder av dollar til det han omtaler som uansvarlige kontraktører.

- Det mangler åpenhet og innsyn om kontraktene. Hvorfor gir amerikanske myndigheter kontrakter til sønner og slektninger av afghanske regjeringstjenestemenn? Vi har ikke noe med disse kontraktene å gjøre, jeg har ikke kontroll over en eneste penny i disse kontraktene og dette har vi protestert mot i årevis, sier han.

Nattlige raid

Karzai går også hardt ut mot de nattlige raidene amerikanske spesialstyrker gjennomfører på jakt etter opprørere.

Ifølge NATO-kilder gjennomfører amerikanske spesialstyrker nå rundt 200 slike nattlige raid i måneden, noe som er seks ganger så mange som for 18 måneder siden.

Drøyt halvparten av operasjonene resulterer i at antatte opprørere blir drept eller tatt til fange, opplyser kildene.

- Disse raidene har alltid vært et problem. De var et problem tidligere, og de er det nå. Det må bli slutt på dem, sier Karzai.

- Det afghanske folk liker ikke disse raidene. Dersom de må gjennomføres, så må det være opp til den afghanske regjeringen å håndtere dette i tråd med landets lover, sier han.

Tilbaketrekning

President Barack Obama har tidligere lovet å starte tilbaketrekning fra Afghanistan neste år, men både utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates har den siste tiden snakket om 2014 som et mer realistisk tidspunkt for når afghanerne kan overta ansvaret for egen sikkerhet.

Karzai liker ikke hva han hører, og han fastholder at amerikanerne må begynne nedtrappingen alt neste år.

Den afghanske presidenten ønsker også at de amerikanske styrkene i større grad skal holde seg i forlegningene og nøye seg med å gjennomføre det han kaller nødvendige operasjoner langs grensa mot Pakistan.

Karzai ønsker også økt press mot Talibans skjulesteder i Pakistan, og ber amerikanerne heller konsentrere seg om sivile prosjekter og utviklingshjelp i Afghanistan.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks