Hovedinnhold

Kamp-stopp for norske Afghanistan-soldater

**Latvia tar over kampstyrke **Norge tar over leirvakt

(VG Nett) Her er norske soldater i skuddvekslinger med opprørere i Afghanistan. Det er det slutt på fra neste år.

Fakta

Her er de viktigste endringene i det norske Afghanistan-bidraget:
  • Latvia tar over Partnering Unit (PU), kampstyrken Telemark bataljon har hatt ansvaret for siden 2008.
  • Norge tar over Force Protection (FP), vakt- og sikringsstyrken som Latvia har hatt ansvaret for i en årrekke.
  • Det norske mentorbidraget flyttes enda lengre bort fra slagmarken. Nå skal norske soldater etter planen kun lære opp afghanske offiserer på brigadenivå.

VG Nett kan i dag avsløre planen for hvordan den norske styrken i Afghanistan skal organiseres fremover. Forslaget, som regjeringen etter det VG Nett kjenner til vil gå inn for i løpet av kort tid, betyr i praksis slutten på norske kampstyrker i det krigsherjede landet.

Fra neste år skal Latvia ta over den norske kampstyrken i Faryab-provinsen. Norske soldater tar i stedet over oppdraget latvierne har hatt til nå: Passe på leiren i Meymaneh.

- Det betyr at Norge trekker seg tilbake fra den offensive og mest risikofylte delen av operasjonen. Latvia tar større ansvar, Norge tar mindre. I praksis vil norske soldater være mer i leir, og mindre ute på farlige oppdrag, sier Afghanistan-ekspert Helge Lurås ved NUPI til VG Nett.

UNIK VGTV-VIDEO:  Se soldatenes egne bilder fra skuddvekslinger i Afghanistan 

Det eneste som blir igjen av norske soldater i kampstyrken Partnering Unit (PU), blir en håndfull skarpskyttere og soldater som skal jobbe med å bekjempe trusselen fra veibomber (C-IED). Det bekrefter flere uavhengige kilder overfor VG.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL TIL SAKEN?  KONTAKT VG NETTs JOURNALIST HER! 

- Det kan bli rokkeringer mellom egne styrker, og også mellom Norge og andre land. Men ingenting er endelig bestemt, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet til VG Nett.

For en uke siden fikk likevel de om lag 100 soldatene fra Panserbataljonen, som skulle tatt over ansvaret for kampstyrken fra Telemark bataljon, beskjed om at de likevel ikke får dra til Afghanistan.

- Vi ikke skal sette opp manøverkompani til styrken i Afghanistan i 2012. Det vil si at vi kutter kompaniledelsen, infanteridelen og bombekastergruppen, sier Marianne Øiahals, informasjonssjef for Hæren i Nord-Norge.

I KAMP: En soldat fra Telemark bataljon i skuddvekslinger ved Belcheragh i Nord-Afghanistan i fjor sommer. Når den erfarne kampavdelingen drar hjem senere i år, blir de erstattet av soldater fra Latvia. Foto: PRT MEYMANEH
I KAMP: En soldat fra Telemark bataljon i skuddvekslinger ved Belcheragh i Nord-Afghanistan i fjor sommer. Når den erfarne kampavdelingen drar hjem senere i år, blir de erstattet av soldater fra Latvia. Foto: PRT MEYMANEH

Omleggingen betyr at flere avdelinger - som Garden, Luftforsvaret og Heimevernet - nå kan ta over større deler av Afghanistan-oppdraget som deler av Hæren har vært alene om i flere år.

- Jevnere belastning

- Oppdraget til Hæren blir endret og konsekvensene på sikt er en jevnere fordeling av belastningen til styrkeprodusentene Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Hæren og Heimevernet, sier Øiahals.

NORSKE SOLDATER TIL VG NETT: - Forberedt på flere dødsfall

Parlamentarisk leder og forsvarspolitisk talsmann Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet vil ikke kommentere de konkrete opplysningene VG Nett sitter på, men går likevel lengre enn statssekretæren fra Arbeiderpartiet.

- Fremover skal vi jobbe mer i bakgrunnen, og mindre i front. Å se enheter med norske soldater i kamp i Afghanistan er snart et tilbakelagt stadium, sier Slagsvold Vedum til VG Nett.

Mentorene flyttes «opp»

SP-TOPP: - Å se enheter med norske soldater i kamp i Afghanistan er snart et tilbakelagt stadium, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: FRODE HANSEN
SP-TOPP: - Å se enheter med norske soldater i kamp i Afghanistan er snart et tilbakelagt stadium, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: FRODE HANSEN

Dette får også konsekvenser for det norske mentorbidraget, som de siste årene har kjempet side ved side med kolleger fra den afghanske hæren ANA. I en periode var de norske og afghanske soldatene nesten daglig i dramatiske skuddvekslinger med opprørere. I fjor ble de flyttet fra det urolige Ghowrmach-distriktet, for å i stedet lære opp ledelsen for den afghanske bataljonen. Nå flyttes de enda lengre bort fra slagmarken.

Fra 2012 skal norske offiserer etter planen kun lære opp noen av de høyeste offiserene i Nord-Afghanistan, stort sett i trygge omgivelser i ANAs brigadehovedkvarter i Meymaneh.

- Retningen er veldig tydelig. Tiden for at norske styrker skal drive offensive operasjoner i Afghanistan på egenhånd er forbi, sier Slagsvold Vedum.

- Mindre betydningsfull rolle

Et tegn på norsk tilbaketrekking fra Afghanistan, mener Helge Lurås.

- Dette kan tolkes som en del av norsk tilbaketrekkingsstrategi. Ved å gjøre disse grepene, sørger de for at den norske styrken gradvis får en mindre betydningsfull rolle. Da vil det ikke merkes så godt den dagen Norge trekker seg helt ut, sier Lurås.

- Faryab er et område med store etniske motsetninger. Det er fare for konflikter, borgerkrig og etnisk rensning når NATO forsvinner. Da vil det ikke se bra ut å sitte med hele ansvaret for provinsen, slik Norge gjorde en periode, sier Lurås.

NY RAPPORT: Bistand gir ikke økt sikkerhet

Selv om Norge kutter kampstyrken, kuttes ikke antallet norske soldater i Afghanistan. Ifølge statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet vil Norge fortsatt ha om lag 500 norske soldater i Afghanistan.

Det samme får VG Nett opplyst ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

- Forsvarssjefen har gitt sin fagmilitære anbefaling til FD og vi avventer nå svar fra regjeringen. Forsvaret er forberedt på at det norske styrkebidraget i Afghanistan fortsetter med samme volum, og med samme hovedinnretting, det vil si mot mentorering og opplæring av Afghanske sikkerhetsstyrker, sier oberst Petter Lindqvist, kommunikasjonssjef ved FOH.

FÅ SISTE NYTT OM NORSKE STYRKER I INTERNASJONALE OPERASJONER - MELD DEG INN I VGs FACEBOOK-GRUPPE NORGE I KRIG! 

GODT SAMARBEID: Norge samarbeider med latviske soldater i Afghanistan. Her deler daværende forsvarssjef Sverre Diesen ut medaljer til latviere under en seremoni i Meymaneh i 2008. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN
GODT SAMARBEID: Norge samarbeider med latviske soldater i Afghanistan. Her deler daværende forsvarssjef Sverre Diesen ut medaljer til latviere under en seremoni i Meymaneh i 2008. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks