Hovedinnhold

Hva gikk galt med den norske innsatsen?

<p>Bjørn Tore Godal- leder av utvalget, opplyser at Norge har hatt tre hovedmål med innsatsen i Afghanistan: forholdet til USA og NATO, Internasjonal terrorbekjempelse og  statsbygging og utvikling. Måloppnåelsen har vært varierende.</p>
VARIERENDE RESULTATER -

Bjørn Tore Godal- leder av utvalget, opplyser at Norge har hatt tre hovedmål med innsatsen i Afghanistan: forholdet til USA og NATO, Internasjonal terrorbekjempelse og  statsbygging og utvikling. Måloppnåelsen har vært varierende.

Foto: Harald Henden
Militære hensyn har lagt avgjørende føringer for statsbyggingen og bistanden til Afghanistan, og mål og virkemidler har delvis vært i konflikt med hverandre, slår Afghanistan-utvalget fast.

Denne saken handler om:

Norge i Afghanistan

Norge har siden 2001 brukt over 20 milliarder kroner på bistand og militær innsats i Afghanistan. 11,5 milliarder har vært brukt til militære formål og 8,4 milliarder til sivile.

Over 9000 nordmenn tjenestegjorde i Afghanistan fra 2002 til 2014.

Ti norske soldater har mistet livet under tjeneste i landet.

Hovedinnsatsområdene har vært utdanning, godt styresett og landsbygdutvikling.

Norske styrker hadde ansvaret for provinsen Faryab fra 2004 til 2012. Store områder i provinsen er i dag kontrollert av Taliban.

Kilde: UD, FD, NTB

I over ett år har utvalget gransket effektene av norsk bistand, norsk militærinnsats og andre deler av milliardengasjementet gjennom 15 år i det krigsherjede landet.

Like etter klokken 11 ønsket leder av Afghanistansutvalget, Bjørn Tore Godal, velkommen til fremleggelsen av NOU 2016:8. 

LES HELE UTREDNINGEN HER: Afghanistan-utvalgets rapport (.pdf)

– Etter mange års internasjonal innsats er situasjonen i Afghanistan nedslående. Militante islamistgrupper har fortsatt fotfeste i deler av landet, og Taliban står sterkere enn noen gang siden 2001, fremkommer det i rapporten som ble lagt frem i dag klokken 11.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL? KONTAKT VGs REPORTER

Rapporten kritiserer blant annet at den internasjonale innsatsen i liten grad har vært basert på kunnskap om Afghanistan og lokale forhold, kultur og konfliktlinjer.

«Etter mange års internasjonal innsats er situasjonen i Afghanistan nedslående», er konklusjonen i rapporten - som ble delvis kjent allerede søndag kveld.

Bare ett av tre hovedmål nådd

Ifølge rapporten har Norge bare lykkes i ett av tre hovedmål som ble satt for innsatsen i Afghanistan:

• Vi lyktes i å vise oss som en god alliert til USA og NATO i kampen mot internasjonal terror.

• Vi lyktes bare delvis i deltakelsen i bekjempelsen av internasjonal terror og i å forhindre at Afghanistan igjen ble et arnested for terror.

• Vi mislyktes med bidraget til å bygge en stabil og demokratisk afghansk stat gjennom langsiktig bistand og fredsdiplomati.

– Norge har etter utvalgets oppfatning vært en god alliert, sier Godal på pressekonferansen.

<p>Statssekretær Øystein Bø, Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Utenriksminister Børge Brende var alle til stede på fremleggingen. </p> <p> </p>
OVERLEVERING: -

Statssekretær Øystein Bø, Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Utenriksminister Børge Brende var alle til stede på fremleggingen. 

 

Foto: Harald Henden

– Norske myndigheter hadde tre hovedmål for engasjementet i Afghanistan. Disse ble framstilt som en kamp med USA og NATO, mot internasjonal terror og for et bedre Afghanistan. Det første og viktigste målet i hele perioden var alliansedimensjonen; å støtte USA og bidra til å sikre NATOs relevans. Norge har vært en god alliert og i stor grad oppnådd målet om støtte og relevans, fremkommer det i rapporten.

Brende: – Risikofylt

Utenriksminister Børge Brende takket alle medlemmene av utvalget for rapporten.

– Jeg ser frem til å lese rapporten grundig og er opptatt av hvilke lærdommer vi kan trekke ut av den, sier Brende fra talerstolen. Han legger vekt på at et av hovedmålene må være at Afghanistan aldri mer må bli et arnested for terrorisme.

– Innsatsen i Afghanistan har vært risikofylt. Noe kunne sikkert blitt gjort annerledes, og det får vi mulighet til å få innsikt i nå, sier han.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide takket også utvalget, og understreket viktigheten av at man nå får en helhetlig innsikt.

– Det er mye læring å hente av erfaring som er samlet mellom to permer, sier hun.

Hun takket også spesialstyrkene som nå driver med opplæring i Kabul.

Debatt: Det er nå Afghanistan virkelig trenger oss

«Den norske innsatsen har utgjort en svært liten del av den totale ressursbruken i Afghanistan. Den har følgelig ikke bidratt til å endre hovedbildet av utviklingen i landet», heter det i konklusjonen i rapporten.

Bistand og korrupsjon

Utvalget har blant annet sett på sammenhengen mellom bistand og korrupsjon:

– Utvalget er ikke i tvil om at mye bistand vil føre til en overflod av midler som kan stimulere aktører på spesielle måter, for eksempel gjennom anbud, forteller Godal og legger til at det er problematisk at midler fra bistand og sikkerhet er blitt sammenblandet.

–  Den internasjonale og norske bistanden har gitt resultater. Afghanistan har imidlertid blitt et av verdens mest bistandsavhengige land, og bistanden har bidratt til den omfattende korrupsjonen, fremkommer det i dokumentet.

Godal bekrefter at det også er en betydelig link mellom det millitære og korrupsjon.

<p>FARVEL, FARYAB: Norske soldater trakk seg ut av Faryab-provinsen nordvest i Afghanistan i 2012. Siden 2001 har Norge brukt 20 milliarder på bistand og militær innsats i landet.</p>

FARVEL, FARYAB: Norske soldater trakk seg ut av Faryab-provinsen nordvest i Afghanistan i 2012. Siden 2001 har Norge brukt 20 milliarder på bistand og militær innsats i landet.

Foto: Rune Thomas Ege, VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks