Hovedinnhold

Guantanamo-fange (70) hadde diabetes, svulst og måtte sitte i rullestol

HOLDT FANGET: Nye Wikileaks-dokumenter gir innblikk i hvem de mange enkeltmenneskene som har sittet i Guantanamo-leiren, egentlig er. Foto: Thomas Nilsson/US Army
HOLDT FANGET: Nye Wikileaks-dokumenter gir innblikk i hvem de mange enkeltmenneskene som har sittet i Guantanamo-leiren, egentlig er. Foto: Thomas Nilsson/US Army
(VG Nett) Amerikanske myndigheter mente han var en «fiendtlig stridende», og holdt ham fanget i tre og et halvt år.

Denne saken handler om:

Varslernettstedet Wikileaks har sluppet hemmelige dokumenter om 779 Guantanamo-fanger. Blant dem er fange 1009 - Haji Nasrat Khan.

26. mars 2003 arresterte amerikanske militære den da 71 år gamle mannen i hans hjem i Sarobi Dam i Afghanistan.

Han ble kort tid etter overført til den amerikanske Guantanamo-leiren på Cuba, og gitt fangenummeret 1009.

Khan ble dermed en av de mange ukjente skjebnene i den beryktede leiren. Nå har VG og VG Nett fått tilgang til Wikileaks-dokumentene, som gir et unikt innblikk i bakgrunnen til 779 av fangene.

LES OGSÅ: - Guantanamo-fanger var drillet i anti-avhørsteknikker

«Fiendtlig stridende»

Av dokumentene, som ble publisert mandag, går det frem at så mange som 150 av fangene var uskyldig fengslet.

Blant de som insisterer på sin uskyld er Haji Nasrat Khan. I fangemappen omtales den gamle mannen som «fiendtlig stridende», og er rangert som en middels risikotrussel med middels informasjonsverdi.

Samtidig går det frem av dokumentene at han slet med et alvorlig sykdomsbilde.

Etter et han fikk slag for 21 år siden, ble han i praksis ufør. Han er svak i begge beina, og må ifølge fangemappen fraktes til fly i rullestol.

Les videre under bildet...

FANGEINFORMASJON: Nye dokumenter fra varslertjenesten Wikileaks gir innblikk i bakgrunnen til fangene på Guantanamo. Her fraktes en fange inne i leiren i 2002. Foto: AP
FANGEINFORMASJON: Nye dokumenter fra varslertjenesten Wikileaks gir innblikk i bakgrunnen til fangene på Guantanamo. Her fraktes en fange inne i leiren i 2002. Foto: AP

LES OGSÅ: Sendt hjem fra Guantanamo mot sin vilje

Han har også diabetes, og ble i 2005 diagnostisert med en svulst som kan være prostatakreft. I tillegg har han høyt blodtrykk, revmatiske lidelser, kroniske ryggsmerter og har tidligere hatt tuberkulose.

Han måtte ha muligheten til å strekke seg ut hver tredje time på grunn av ryggsmertene.

I denne tilstanden satt han innesperret i Guantanamo i tre og et halvt år.

- Ydmykelse

Av mappen går det frem at amerikanske militære var mest interessert i Khans sønner, Hizatullah Nasrat Yar og Abdul Wahid, som de mente var involvert i planlegging av angrep på amerikansk personell i Kunar-provinsen.

Hizatullah ble tatt til fange i 2003. Det var etter at sønnen ble arrestert at amerikanske styrker kom tilbake for å hente Khan, skriver The Guardian.

- De sa jeg skulle komme tilbake samme kvelden. Det viste seg å bli en lang kveld, sa Khan til avisen, som møtte ham etter at han ble løslatt uten forvarsel i august 2006.

Khan, som var kommandant under Afghanistans kamp mot Sovjet og hadde bakgrunn fra det afghanske militæret, fortalte om uverdige forhold og ydmykelser i den amerikanske fangeleiren.

Blant annet skal han ha blitt tvunget til å ta av seg alle klærne og vaske seg naken foran to kvinnelige fangevoktere.

- Det var en grusom ydmykelse, sier Khan, som var leirens eldste fange da han ble løslatt.

Uklart

Det er fremdeles uklart hvorfor Khan ble sluppet fri. Det amerikanske forsvaret skriver i en pressemelding at de mener lekkasjene av Guantanamo-dokumenetene er uheldige.

Ettersom mappene er skrevet mellom 2002 og 2009, mener forsvaret også at fangene kunne blitt vurdert annerledes i dag.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks