Hovedinnhold

General fjernet dødninghoder med spray

Forsvarsledelsen avviser at de har mistet kontrollen

TOK AFFÆRE: Selv om dødninghodet på kjøretøyet er en del av varselmerket for miner, mener Bernt Iver Ferdinand Brovold at de bør bort. Foto: Forsvaret
TOK AFFÆRE: Selv om dødninghodet på kjøretøyet er en del av varselmerket for miner, mener Bernt Iver Ferdinand Brovold at de bør bort. Foto: Forsvaret
Ett år etter at Forsvaret la ned totalforbud mot dødninghoder, måtte generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold selv fjerne symboler med spraymaling i Afghanistan.

Denne saken handler om:

Bildet av Brovold med sprayboksen er tatt under forsvarstoppens besøk i Afghanistan i månedsskiftet august/september i år.

- Det burde ikke være nødvendig, men slik har det altså blitt, sier Brovold til VG.

Trestjernersgeneralen er sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, og den tredje mektigste offiseren i Forsvaret.

Facebook:Norge i krig

Han hevder at han gjentatte ganger har forsøkt å slå ned på bruken av dødninghoder, norrøne symboler og usunne holdninger blant deler av soldatene i Afghanistan.

- Det er mitt ansvar å følge opp styrkene i Afghanistan. Da jeg var der i september 2009 registrerte jeg en utstrakt bruk av platte og upassende merker på uniformer og kjøretøy. Det representerte en form for sjørøverkultur. Vi hadde gode diskusjoner med soldater og befal, og var skjønt enige om at dette var noe tøys, og at merkene skulle bort, sier Brovold.

Debatt:
Hva synes du om at norske Afghanistan-soldater sammenligner å krige med å ha sex?
Diskutér her!

Gjør inntrykk

Men da han kom tilbake til Afghanistan noen måneder senere, fant han fortsatt flere kjøretøyer prydet med dødninghoder. Da tok han selv affære, utstyrt med spraybokser.

- Jeg sprayet over de merkene jeg så. Det har jeg fortsatt med siden, sier generalløytnanten, som har besøkt Afghanistan fem ganger det siste året.

Les også:- Dødninghoder sprayet på afghanske hus

- Symbolikken i at en sjef på hans nivå gjør det, gjør inntrykk. Når soldatene ser at en trestjerners general går rundt med sprayboks, så forstår de at det er alvor, sier tidligere sjef for stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh Knut Fredheim til VG.

SPRAYET: Ett år etter at Forsvaret la ned totalforbud mot dødninghoder, måtte generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold selv fjerne symboler med spraymaling i Afghanistan. Foto: Forsvaret
SPRAYET: Ett år etter at Forsvaret la ned totalforbud mot dødninghoder, måtte generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold selv fjerne symboler med spraymaling i Afghanistan. Foto: Forsvaret

Både forsvarssjef Harald Sunde, generalinspektør for Hæren, Per Sverre Opedal, og flere av offiserene som har tjenestegjort i ulike sjefsstillinger i Afghanistan de siste årene forteller den samme historien:

Bruken av dødninghoder som symbol har vært totalforbudt i Forsvaret siden høsten 2009.

Forsvarssjef Harald Sunde sier at han fikk vite i mai i år at symbolet fortsatt var i bruk.

- Jeg fikk vite at soldatene brukte dødningskaller på hjelmer, at de malte dem på biler, jeg må si jeg ble fortvilet. I den afghanske kulturen er det å vise en dødningskalle like ille som det hos oss, om ikke verre. Å komme til en afghansk familie og banke på døren og si jeg er din venn med dødninghode på brystet, det går ikke an. Det går simpelthen ikke an, sier Sunde til VG.

Les også:- En hån mot de som ga sitt liv

Uakseptabelt

- Men til tross for forbudet dukker dødninghodene opp igjen og igjen, senest på bilder tatt i august. Har dere kontroll på soldatene i Afghanistan?

- Ja, vi har kontroll. Men det du tar opp er de etiske normene. Grunnen til at jeg reagerer så sterkt, er at summen av dette sier meg som gammel erfaren soldat at her er det snakk om en liten gruppe som har utviklet sine egne normer og verdier, eller er i ferd med å gjøre det, sier Sunde.

Bruken av dødninghodet skjøt fart etter at soldatene fra TMBN-avdelingen Mek4 brukte merket for å hedre soldaten Claes Joachim Olsson, som ble drept av en veibombe i januar i år.

- Er dette en ordrenekt?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Men det er totalt uakseptabelt, sier Brovold.

I Afghanistan er det likevel delte meninger om hvor omfattende forbudet har vært.

- Jeg kan ikke huske at det har vært et spesielt forbud mot dødninghodet, men generelt ønsker Hæren å være varsom med å bruke merker som kan identifiseres med en ekstremkultur, sier Fredheim.

Les også:- Å krige er bedre enn sex

Tar tid

Etter at soldatene figurerte med dødninghodemerkene med påskriften «Jokke - we will never forget» i norske medier tidlig i vår, begynte bekymringsmeldingene å strømme på.

- Jeg fikk signaler fra Norge og Forsvaret om at de ikke syntes noe om at merket ble brukt. Det var ikke til å misforstå, sier Fredheim.

- Hvem fikk du beskjeden fra?

- Jeg husker ikke hvem, men det var via kommandokjeden.

- Hva gjorde du med dette?

- Jeg tok det til etterretning og ga en melding om at det ikke var ønskelig at dette symbolet skulle brukes, fordi det var vanskelig å forklare i forhold til Hærens verdier. Men sånt tar tid å bli kvitt. Det dukket innimellom opp på skjorter, capser og så videre, sier Fredheim.

Viktig

Oberst Gjermund Eide, som var øverste sjef for de norske soldatene i Afghanistan i vår, forklarer situasjonen slik:

- Vi så merket enkelte av soldatene brukte som en sterk hyllest til sin falne kamerat. Men vi sender signaler med alt vi gjør, og noen ganger oppfattes ting annerledes hjemme enn på bakken i Afghanistan. Derfor er det viktig at det kommer korrekser hjemmefra. Kan det oppfattes negativt hjemme, skal vi gjøre det annerledes, sier han.

- Men jeg er oberst, jeg kan tenke selv og jeg ser jo helt klart at et dødninghode ikke representerer oss på en bra måte, sier Eide.

Generalmajor Brovold er krystallklar i sin karakteristikk av merkebruken i Telemark bataljon.

- Jeg tar fullstendig avstand fra noe slikt som dette, det har jeg også påtalt flere ganger. Det er en form for subkultur som dyrker noe som er totalt uakseptabelt. Det er ikke slik vi skal opptre i Afghanistan.

- Hva har du gjort for å ta tak i dette?

- Under alle besøkene mine i Afghanistan har jeg diskutert holdninger, og gitt beskjed om at blant annet bruken av dødninghoder ikke er akseptabelt. Jeg drar også på inspeksjon til alle avdelingene på øvelser før de reiser ut. Her gir jeg også klar beskjed om hvilke holdninger vi forventer av våre soldater, sier Brovold.

- Lei meg

Kompanisjef Kristian Simonsen refser uttalelsene soldatene i hans avdeling har kommet med: «Å krige er bedre enn sex».

- Sånn jeg ser det nå, er jeg lei meg for uttalelsene sånn de har kommet frem. Noen av uttalelsene er jeg også helt klart uenig i, det er ikke god moral i dem. At krig er bedre enn sex er tull, sier Simonsen til VG.

Selv er han i magasinet Alfa sitert på at «jeg har disponert styrkene mine med hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med (...) Jeg reflekterer ikke noe videre over det å ha tatt livet av noen».

- Hvis jeg kunne forklart i en større kontekst, hadde folk forstått. Jeg har disponert styrkene for i ytterste konsekvens å kunne ta liv. Det er ikke noe jeg higer etter. Og jeg reflekterer over det å ta liv. Men i Afghanistan kommer det neste oppdraget ofte allerede dagen etterpå, og da er det ikke tid til å reflektere så mye med en gang, sier Simonsen.

- Har det vært en ukultur i avdelingen du har ledet, Mek 4?

- I enhver avdeling er det noe å ta tak i og jobbe med. Ulike ledere dyrker ulike egenskaper, jeg har satt fokus på andre ting enn mine forgjengere har gjort, sier Simonsen, som overtok ansvaret som sjef for avdelingen i vår.

- Punisher-merket var noe jeg arvet da jeg overtok, og det var en av tingene jeg ville fjerne da jeg tok over. Men jeg ser at det fortsatt har kommet frem på et par bilder. Kampropet «til Valhall» har jeg hørt én gang, det er ikke noe jeg oppfordrer til. Men vi må ta med oss lærdommen og gå videre, sier Simonsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks