Hovedinnhold

- Flere skadet etter koranbål-demonstrant

FLAMMER: Demonstranter i Jalalabad satte fyr på bildekk. Foto: AP
FLAMMER: Demonstranter i Jalalabad satte fyr på bildekk. Foto: AP
(VG Nett) Flere skal være skadet etter en demonstrasjon utenfor en NATO-base nord i Afghanistan.

Denne saken handler om:

Først kom det meldinger at én person var drept under en en demonstrasjon mot den planlagte koranbrenningen i Florida i USA.

Deretter kom det meldinger om at tre personer var drept. I 13-tiden norsk tid blir dette derimot tilbakebevist av lokalt politi. De siste meldingene går ifølge Sky News ut på at fire demonstranter og fem politifolk skal ha blitt skadet.

I tillegg skal to andre ha blitt skadet ved en demonstrasjon et annet sted.

På grunn av motstridende meldinger om både tallet på eventuelt drepte og skadede er det foreløpig vanskelig å si hva som faktisk stemmer.

VG Nett kommer tilbake med mer.

- Tusener

Ifølge britiske The Guardian var minst 10 000 mennesker samlet utenfor en tysk NATO-base i Feyzabad i Badakhshan.

- Det er tusener av dem, det er en stor folkemengde, sier Sayed Hassan Jafary i politiet i Badakhshan.

Demonstrantene kastet stein mot militærleiren og ropte «Død over Amerika», ifølge Jafary.

Også flere andre steder i Afghanistan har det vært demonstrasjoner fredag. Ifølge BBC skal amerikanske flagg ha blitt satt fyr på, mens man ropte slagord som «død over de kristne».

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEMONSTRERTE: Afghanere brenner en dukke som skal forestille Terry Jones - presten som vil brenne Koranen for å markere 11. september. Dette bildet er IKKE fra demonstrasjonen der en person fredag skal ha blitt skutt og drept, men fra en tidligere demonstrasjon. Foto: Ap Foto:
DEMONSTRERTE: Afghanere brenner en dukke som skal forestille Terry Jones - presten som vil brenne Koranen for å markere 11. september. Dette bildet er IKKE fra demonstrasjonen der en person fredag skal ha blitt skutt og drept, men fra en tidligere demonstrasjon. Foto: Ap Foto:

Frykter for verdensfreden

Den lille menigheten «The Dove World Outreach Center» med pastor Terry Jones i spissen varslet nylig at Koranen skulle brennes under en markering av niårsdagen for terrorangrepene den 11. september 2001.

Planen har blitt møtt av kraftig fordømmelse verden over. Blant de som har gått lengst er Indonesias president, Susilo Bambang Yudhoyono, som frykter et koranbål vil true verdensfreden.

Etter mye press annonserte Jones i går at planene var avlyst. Han begrunnet dette med at han hadde fått et løfte om at muslimske ledere ville skrinlegge planene om å bygge et islamsk senter og en moské ved Ground Zero i New York.

Utsatt

Men ifølge nyhetsbyrået AP foreligger det ikke noen avtale med muslimske ledere om å skrinlegge planene om å bygge et islamsk senter og en moské ved Ground Zero i New York. Dette har satt Jones' sinne i kok, og han gikk senere tilbake på avgjørelsen om å la være å brenne Koranen.

- Vi kansellerte brenningen fordi imamen lovte å flytte moskeen ved Ground Zero. Jeg hører nå at han benekter dette, og derfor har vi besluttet å sette brenningen på vent, sa Jones.

Fredag morgen uttaler han på et frokostshow på amerikansk TV at det ikke blir koranbrenning på lørdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONTROVERSIELL: Paster Terry Jones vekker oppsikt verden over. Foto: AFP
KONTROVERSIELL: Paster Terry Jones vekker oppsikt verden over. Foto: AFP

Ond sirkel

Onsdag snakket VG Nett blant annet med Basim Ghozlan, som er ansvarlig for nettstedet islam.no. Han mener den planlagte koranbrenningen er et forsøk på å skape hat. Han viser til at det finnes uromomenter som ønsker å skape bråk, skille og konfrontasjon i alle religioner.

- Slike elementer er det i den muslimske verden også. Og de vil bruke dette som at «Vesten» er imot muslimer. Det kan de klare å lure flere med seg til å tro. Da er vi i gang med en ond sirkel, sa han og minnet om at det flere steder i den muslimske verden er stor utbredelse av analfabetisme.

- Reaksjoner der bygger på følelser og ikke opplysninger. Da blir stemningen hissig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks