Hovedinnhold

Drept i nærkamp

Den norske løytnanten fra spesialstyrkene ble skutt ned og drept på kloss hold av det som trolig var Taliban-soldater i sivil.

Denne saken handler om:

Av: Alf Bjarne Johnsen,Tom Bakkeli og Miriam Dahl

PATRULJERTE: I går ble en gruppe norske soldater angrepet under patruljering. Foto: Harald Henden
PATRULJERTE: I går ble en gruppe norske soldater angrepet under patruljering. Foto: Harald Henden

Fire norske spesialsoldater og en gruppe afghanske sikkerhetssoldater ble beskutt fra flere sider under det overraskende angrepet.

I den intense skuddvekslingen som fulgte, ble flere av angriperne truffet og uskadeliggjort. Men det var umulig for de norske soldatene å sikkert fastslå om noen av opprørerne ble drept.

Avstanden mellom de norske soldatene og de fiendtlige opprørerne i skuddvekslingen skal ha vært svært liten, ifølge kilder i Forsvaret.

Kildene mener at de norske soldatenes dyktighet og langvarige trening på rask gjengjeldelse, kan ha hindret at flere norske liv gikk tapt.

Også de afghanske sikkerhetssoldatene kom uskadd fra angrepet.

I går ba den nærmeste familien til den drepte norske løytnanten om at navnet ikke måtte frigis.

VG fikk i går kveld bekreftet at den drepte soldaten er bosatt i Hedmark, i samme fylke som hans hjemmebase Rena, hovedkvarteret for Forsvarets Spesialkommando/Hærens Jegerkommando.

- Gjennomtenkt

Den drepte offiseren var en av Norges mest erfarne spesialsoldater med flere opphold i Afghanistan bak seg.

Han etterlater seg kone og barn, opplyser Forsvaret.

- Forsvaret har et gjennomtenkt opplegg når slike ting skjer, at vi mister soldater. Selv har jeg møtt spesialsoldatene to ganger i Afghanistan, og før de dro fra Norge i vinter. Jeg har forvisset meg om at de var godt trent, forberedt og godt utstyrt. Likevel har både vi og de vært klar over at operasjonen var og er under høy risiko, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til VG.

Men i går morges gikk det galt. For første gang siden 2004 gikk et norsk liv tapt i Afghanistan.

Ifølge VGs opplysninger var det fire spesialsoldater i laget som var på rekognoseringsoppdrag i Lowgar-provinsen, 20-30 kilometer sør for Kabul.

Sammen med dem var et antall soldater fra den nasjonale afghanske sikkerhetsstyrken, som de norske spesialsoldatene har jobbet stadig tettere sammen med de siste månedene.

Oppdraget i går blir beskrevet som rutinemessig, men Lowgar er langt fra ufarlig:

Området betegnes som et baseområde for Taliban og andre opprørsgrupper som forbereder og gjennomfører angrep mot hovedstaden Kabul.

De norske spesialsoldatene har ordre om å holde så lav profil som mulig mens de samler inn informasjon på rekognoseringsoppdrag. Men det er ikke uvanlig at de stopper og snakker med afghanere.

De foreløpige rapportene fra de norske styrkene i Afghanistan tyder på at angrepet i går morges kom brått og overraskende.

På avstand var det ikke mulig å se at de sivilkledde afghanerne bar våpen.

Fra to kanter

Avstanden mellom afghanerne og patruljen skal ha vært svært liten da opprørerne åpnet ild med håndvåpen og drepte den norske løytnanten.

Opprørerne hadde spredt seg og skjøt mot nordmennene fra minst to kanter.

Løytnanten skal ha blitt truffet av fidentlige skudd tidlig i denne skuddvekslingen, som varte i flere minutter.

- Det oppsto en situasjon som de norske soldatene måtte skyte seg ut av, sier oberstløytnant John Inge Øglænd ved Fellesoperativt Hovedkvarter i Forsvaret, til VG.

Forsvaret nektet i går å svare på om løytnanten var ute til fots eller i kjøretøyet da han ble skutt.

- Dette kan vi ikke kommentere av hensyn til soldatenes sikkerhet, sier Øglænd.

De norske spesialsoldatene har flere ganger tidligere vært i samme område.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at oppdraget som endte med at en nordmann ble drept, lå innenfor spesialstyrkenes mandat:

- Hovedoppgaven er å bidra til økt sikkerhet for sivilbefolkning, hjelpeorganisasjoner og myndigheter i Kabul. Da må de være forberedt på å møte fiendtlige elementer, sier hun.

- Men har Regjeringen, som har sendt soldatene, tatt en for stor risiko?

- Det er en grunn til at vi har spesialsoldater i Afghanistan, og jeg vet hvilken formidabel jobb de har gjort mens de har vært der.

- Har de hindret angrep mot Kabul?

- En av oppgavene deres er å hindre fidentlige elementer i å utføre angrep mot Kabul, blant annet ved å oppspore og tømme våpenlagre. Jeg han ikke si mer enn at de har gjort en formidabel jobb, sier Strøm-Erichsen.

Mer usikker

Men hun understreker at situasjonen i store deler av Afghanistan er blitt mer usikker de siste månedene.

Den vurderingen deles av oberstløytnant Terje Torsteinsson ved Forvarets Høyskole:

- Norske styrker har så langt vært heldige. Norge er et av NATO-landene med styrker i Afghanistan som har opplevd minst trefninger, sier Torsteinsson. Han mener det kun er et tidsspørsmål før norske soldater kommer opp i flere slike situasjoner.

- Vi må ikke glemme at krig er farlig og kan medføre tap. Det er ingen områder i Afghanistan som er trygge, sier Torsteinsson.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks