Hovedinnhold

Bombeverksted avslørt av norske soldater

FUNN: Den norske stabiliseringsstyrken har tatt kontroll over et verksted som ble benyttet til å lage veibomber. Foto: Forsvaret
FUNN: Den norske stabiliseringsstyrken har tatt kontroll over et verksted som ble benyttet til å lage veibomber. Foto: Forsvaret
(VG Nett) Den norske stabiliseringsstyrken har avdekket et verksted som har blitt benyttet til å lage større mengder veibomber.

Denne saken handler om:

Ifølge et skriv som VG Nett har fått tilgang til skal disse eksplosivene, såkalte Improvised Explosive Devices (IED), være en av de største truslene mot militært personell og lokalbefolkningen i området.

- Dette er et viktig funn, og det har betydning for sikkerheten til våre og allierte styrker i området, sier kontreadmiral Trond Grytting, nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø i skrivet.

Fant eksplosiver

Styrker fra stabiliseringsstyrken i Meymaneh var på oppdrag sammen med afghanske sikkerhetsstyrker i Shirin Tagab-distriktet nord for den norske leiren i Meymaneh da de avdekket en teltleir som ble benyttet til å lage eksplosiver.

Her tok de beslag i ferdige improviserte bomber, samt råmateriale som sprengstoff, magneter og en større mengde fenghetter. Bombene som ble beslaglagt var klargjort for bruk.

Et mindre antall personer forsvant på motorsykkel da soldatene nærmet seg, og styrken fikk dermed raskt kontroll på stedet, uten dramatikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPP I RØYK: Her blir eksplosiver fra bombeverkstedet sprengt. Foto: Forsvaret
OPP I RØYK: Her blir eksplosiver fra bombeverkstedet sprengt. Foto: Forsvaret

Fenghetter anses som relativt vanskelig å anskaffe og derfor vil beslaget bidra til å redusere ny produksjon av slike bomber i området, noe som gjør dette funnet betydelig og viktig. Ingen er foreløpig pågrepet i saken, men etterforskning er innledet av afghansk politi.

- Sikret bevis

- Afghanske styrker har ved dette beslaget sikret mange gode bevis og ytterligere sirklet inn de skyldige. Dette medfører at man fremover kan fokusere operasjonene enda mer i forhold til hvor de skyldige har hatt sin hjemmebase, sier sjefen for PRT Meymaneh, oberstløytnant Ivar Omsted.

FANT BOMBER: Eksplosivene som ble funnet i Shirin Tagab-distriktet er av typen som blir brukt som veibomber. Foto: Forsvaret
FANT BOMBER: Eksplosivene som ble funnet i Shirin Tagab-distriktet er av typen som blir brukt som veibomber. Foto: Forsvaret

De norske styrkene, sammen med afghansk hær og politi, arbeider nå med å legge til rette for en sikrest mulig gjennomføring av det afghanske presidentvalget den 20. august. Det var i forbindelse med denne oppgaven at de norske styrkene befant seg i området.

- Dette er en stor lokal «seier» for afghanske sikkerhetsstyrker, noe som har mye å si for deres egen moral og troverdighet. For opprørernes del er dette et stort tilbakeslag. Å skaffe tilveie nødvendig utstyr på nytt, vil ta tid. Er vi heldige, har de ikke dette på plass før etter valget, et valg alle er veldig opptatt av at skal bli gjennomført på en god måte, sier Omsted.

Deler av funnet blir sendt til analyse, mens resten blir destruert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks